Yurtlarla ilgili çarpıcı gerçek! Fahiş kira artışı sonrası talep patladı
Fatih Selek, üniversitelilerin barınma sıkıntısıyla ilgili çarpıcı gerçeği açıkladı. Selek, konut kiralarındaki fahiş artışın etkisi ile kiralık evlere yerleşemeyen öğrencilerin yurtlara yoğun talep gösterdiğini söyledi.
ABONE OLMuhalefet, AK Parti'nin yurt yapmadığı eleştirisinde bulundu. Ancak, son yirmi yılda Kredi ve Yurtlar Kurumu için Cumhuriyet tarihinde yapılanın dört katı kadar yurt inşa edildi. İstanbul'da özel yurtların kapasitesi son on yılda üçe katladı ve 90 bini geçti. On yıl önce 160 olan özel yurt sayısı, devletin teşvikleriyle 450'yi geçti.
TGRT Haber'deki "Günaydın Türkiye" programına konuk olan Türkiye Gazetesi Haber Müdürü Fatih Selek, yurt gerçeğini rakamlarla anlattı.
Fatih Selek'in açıklamaları şu şekilde:
MUKAYESE BİLE EDİLMEZ
"Yurt meselesi bu sıralar herkesin gündeminde. Enteresan bir hal var. New York'ta 36 katlı Türkevi açılışında bile yurt meselesine bağlayanlar oldu. Öğrenciler sokakta yatıyor bunlar Türkevi açıyor diyenler oldu. Sinema oyuncusu Cüneyt Arkın'ın 'Yatacak yeri yok gençlerin; saraylar yapıyoruz, niye yurt yapmıyoruz?' şeklindeki sözleri kimi kesimler tarafından alkış aldı. Oysa AK Parti döneminde acayip işler yapıldı. Geçmişle mukayese bile edilmez.
İLÇELERDE BİLE VAR
Hükûmetin en başarılı olduğu alanlardan biri yurt hizmetleri. 81 ili geçtim 239 ilçede yur var. İlçeleri geçtim KKTC'de Kredi Yurtlar Kurumu'nun 5 yurdu bulunuyor. Buradakiler genellikle parası olanın gittiği üniversiteler. Türkiye oraya bile yurt yaptı. 768 yurtta 720 bin civarında öğrenci kalıyor. 2002’de 190 yurt vardı. Kapasite 182 bin idi.
PROTESTO SEBEBİYDİ
Sadece yurt sayısı değil, konfor bakımından da ciddi çalışmalar yapıldı. Eskiden ranza sistemi vardı, bugün baza. Öğrencilere sabah ve akşam beslenme yardımında bulunuluyor. Eskiden yemek fiyatları harçlarla birlikte en önemli protesto sebebiydi. Devlet sadece KYK değil özel yurtları da destekliyor. Türkiye'de 3 bin civarında özel yurt var. Devlet aylık 750 lira civarında özel yurtlara barınma ve beslenme yardımında bulunuyor.
PEKİYİ BU SENE NİYE YETMEDİ?
Şunu sormak lazım: Ne oldu da önceki yıllarda yeten yurtlar bu sene yetmedi? Çünkü geçen senelerde kiralar bu kadar yüksek değildi. Devlet yurtlarının fiyatı aylık 275 lira ile 450 lira arasında değişiyor. 450 lira nere 4500 lira ev kirası nere? Öğrenciler kiraları fazla bulduğu için bu sene yurtlara akın etti. Yurt ihtiyacı var mı? Elbette var. Keşke daha fazla yapılsa. Ancak 'Hiçbir şey yapılmadı' demek hem siyasi hem de ahlâki olarak sorunlu bir yaklaşım. Devlet yurtlarda çıtayı öyle yükseltti ki kendilerini yenileyemeyen bazı özel yurtlar kapanmak durumunda kaldı. Küçük ilçelerde bile hem özel hem devlet yurdu var bugün. O kaliteyi yükselten devlet oldu. Eskiden haftada iki gün sıcak su verilen yurtlarda bugün 7/24 sıcak su var. İnterneti, etüt merkezleri var. Haksızlık yapılmaması lazım."