Geliri Olmayanlar Devlet Yardımını Nasıl Alır? Devletten verilen yardımlar neler?
Geliri olmayan ve maddi sıkıntı çeken vatandaşlara devlet tarafından gıda, yardım, yakacak, eğitim, yaşlılık, engelli, yemek vb. gibi kalemlerde çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Peki geliri olmayanlar devlet yardımını nasıl alır?
ABONE OLHiç bir gelirim yok nasıl yardım alabilirim, devlet geliri olmayanlara destek veriyor mu, hangi yardımları yapıyor gibi soruların yanıtlarını cevaplıyoruz. Maddi yokluk çekenler için devlet farklı kalemlerde çok fazla yardım imkanı sunmaktadır. Gündemde olmaması sebebiyle devlet yardımlarını bilmeyen vatandaşlar için hangi yardımların nasıl alınacağını açıklıyoruz. İşte devlet tarafından karşılıksız verilen yardımlar ve bu yardımların nasıl alınacağı ile ilgili merak edilenler...
Devlet İhtiyaç Sahiplerine Hangi Yardımları Veriyor?
-
Gıda yardımları,
-
Barınma yardımları,
-
Yakacak yardımları,
-
Yaşlılık yardımı,
-
Eğitim yardımları,
-
Giyecek yardımı,
-
Doğum yardımı,
-
Evde bakım yardımı ve maaşı,
-
Engelli yardımları,
-
Muhtaç asker ailelerine yönelik yardımlar,
-
Süt yardımı,
-
Mama ve bez yardımı,
-
Eğitim materyali yardımı,
-
Sosyal konut projesi,
-
Şartlı eğitim yardımı,
-
Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programları,
-
Öksüz ve yetim yardımı,
-
Öğle yemeği yardımı,
-
Ücretsiz kitap yardımı,
-
Engelli öğrencilerin okullarına ücretsiz taşınması,
-
Silikozis hastalarına yapılan yardımlar.
Özel Durumlarda Yapılan Devlet Desteği
-
Terör zarar yardımı,
-
Afet yardımları,
-
Genel sağlık sigortası prim ödemeleri,
-
Şehit yakınları ve gazilere yönelik yardımlar,
-
Aşevleri acil durum yardımları,
-
Şartlı sağlık yardımı,
-
Yabancılara yönelik şartlı eğitim yardımı yapılmaktadır.
Devlet Yardımı Nasıl Alınır?
Devlet, muhtaç ve geliri olmayan vatandaşlara çeşitli yardımlara bulunmaktadır. Bu yardımlar gıda, para ve kıyafet gibi çeşitli yardımlardır. Fakirlik maaşı almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar; annesi ya da babası olmayan yetim muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engelli olan, hiçbir sosyal güvencesi olmayan, herhangi bir gelir veya aylığı bulunmayan, mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması, gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmeyenler muhtaç aylığı bağlanır.
Fakirlik maaşını alabilmek için kişilerin kendilerinin maaşlarını ve gelirleri olmadığına dair bir beyanda bulunmaları gerekmektedir.
Fakirlik maaşı almak isteyenlerin bulundukları il/ilçede sosyal yardımlaşma vakfına veya kaymakamlığa başvuruda bulunmaları ve fakirlik dosyası açmaları gerekmektedir.
Fakirlik başvurusundan sonra kurum tarafından kişinin varlıklarına bakılacak ve ihtiyacı varsa kişiye bu para çıkacaktır. Fakirlik parası ayda bir PTT Bankası veya Ziraat Bankası aracılığı ile alınmaktadır.
Devletten Geliri Olmayan Kişilere Verilen Yardımlar
Geliri olmayana destek veren kurumlar ve bu yardımların neler olduğunu öğrenebilir, e-Devlet üzerinden yardımlara başvuru yapabilirsiniz. Geliriniz yok ve yardım almak istiyorsanız aşağıda yer alan linke tıklayınız.
-
Yakacak yardımı geliri ve maddi durumu iyi olmayan ailelere her sene düzenli olarak verilmektedir. Her kış 500 kilo kömür verilir.
-
Barınma yardımı ihtiyaca göre belirlenerek ailelere verilir.
-
Gıda yardımı başvuruya ve ihtiyaç sahiplerine göre belirlenir.
-
Eşi vefat eden kadına 2 ayda bir 275 TL ödenir.
-
Bakıma muhtaç 65 üstü yaşlı bir birey için aylık 864,69 TL destek sağlanır.
-
Yaşlılık maaşı 2021 yılı için 864,89 TL olarak ödenmektedir. Yaşlılık maaşı emeklilik güvenceli olmayan vatandaşlara devlet tarafından sağlanan bir yardımdır. 65 yaş üstü olan kişiler bu yardımdan yararlanabilir.
-
Engelli birey için her ay düzenli olarak 1035,63 TL devlet yardımı yapılır.
e-Devlet Yardım Başvurusu İçin Tıklayınız!
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İhtiyaç Sahiplerine Verdiği Destekler
Geliri olmayana devlet yardımı haricinde fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, yaşlılara da verilen birçok destek bulunmaktadır. Bu desteklerin detayları şöyledir;
Vakıflar Genel Müdürlüğü biriktirilen yardım paralarını müracaatta bulunan ve gerçek ihtiyacı olan geliri olmayan, fakir ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtmaktadır.
Vakıflar genel müdürlüğü tarafından belirtilen, muhtaç, engelli ve yetim çocuklara her birine ayrı olmak koşuluyla aylık olarak 914,49 TL ödenmektedir.
Bu kuruma müracaatta bulunan ailelerin gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarını anlamak için müracaat formunu dolduran şahsın bilgileri incelenir ve bu şahıs denetime tabi tutulur. Denetim elemanları tarafından gözlemlenen ve incelemeye alınan bu şahısların gerçekten yardıma muhtaç olduğu belirlendiğinde yardım müracaatı olumlu sonuç alır.
Başvurusu olumlu olarak değerlendirilen aileler düzenli şekilde para yardımları yapılır.
Sigortası Olmayanlara Devlet Yardımı
Türkiye İş Kurumu, sosyal yardım alanların işe yönlendirilmesi, istihdam edilmesi için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda olup da iş görüşmesine gidenlerin tüm masraflarını da İŞKUR karşılamaktadır.
Sigortası olmayan ve e-Devlet üzerinden devlet yardımına başvuru yapmak isteyen vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linki üzerinden başvuru sağlayarak devlet yardımı alabilirler.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, İŞKUR’la beraber istihdam için sahaya iniyor. Sosyal yardım alanlara mesleki eğitim verilecek, bu kapsamda işe girenlerin işveren SGK prim payını devlet üstlenecektir. Çalışamayacak durumdakilere yardım devam edecek. Bakanlık, şiddet mağduru kadın, çocuk, askerde olan, evi olmayan, engelli vatandaş, terörden zarar görenler başta olmak üzere sosyal desteğe ihtiyacı olan bütün kesimleri yakından izleyecek. İhtiyacı olan vatandaşların başvuru yapması beklenmeden yardım edilecektir.