EYT seçimden önce çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak, emeklilikte yaşa takılanlar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile komisyon kuruldu. EYT için açıklama yapan Muhammet Emin Akbaşoğlu, 3600 ek gösterge teklife dönüştürülüp Meclis'e geldikten sonra sözleşmeli personelin, emeklilerin durumu ve EYT'lilerin durumu üzerinde çalışmanın başladığını açıkladı. Peki EYT ne zaman hayata geçecek?

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2021 09:01 GÜNCELLEME 26.11.2021 09:09 GÜNCEL
EYT seçimden önce çıkacak mı? EYT kimleri kapsayacak, emeklilikte yaşa takılanlar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde EYT’liler için çalışmaların başlatıldığını belirtmişti. EYT’liler çözüm için taleplerini iletirken, primin 7200’e çekilerek tek seferlik borçlanma formülü gündeme geldi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) primlerini doldurduğu halde sigorta başlangıç günleri nedeniyle bir türlü emekli olamadıkları gibi geçimlerini sağlamak için iş bulmakta da zorlanıyorlar. Bu nedenle EYT yasasının çıkmasını uzun bir süredir bekliyorlardı. Bu beklentilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan komisyon kurulması için talimat verdi. 2022 yılı sonunda EYT’liler ile ilgili çalışmaların sona ermesi bekleniyor.

EYT’Lİ ESNAF İÇİN 2 TALEP MASADA

EYT’liler için çalışmalar devam ederken, çeşitli formüller üzerinde duruluyor. 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan, prim-yıl şartını tamamlayıp yaşı bekleyenlere emeklilik yolu açacak çalışma, büyük heyecana yol açtı. SSK’lılar için ayrı, Bağ-Kur’lular için ayrı, memurlar için ise ayrı bir çalışma yapılması bekleniyor. EYT’li esnaf için ise şu anda 2 talep masada Bunlar: Prim 7200’e çekilsin, vergi kaydı olan borçlanma yapabilsin.

GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA İMKANI İSTENDİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve verdi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan binlerce esnafımız var. Bu esnafımızın emeklilik yaşı geldi, fakat o dönemde Bağ-Kur kaydı olmaması nedeniyle emekli olamıyorlar. Sosyal güvenliğin anayasal bir hak olduğu unutulmadan esnafımıza geriye dönül borçlanma imkanı tanınmalı” dedi.

Sözlerine esnafların prim gün sayısı ile ilgili devam eden Palandöken, “SSK’lı olanlar 7200 prim gün sayısı ile emekli olabiliyor. Arada 5 yıllık bir fark mevcut. Sürekli çalışan esnafımız da artık 7200 gün ile emekli olabilmeli” diyerek taleplerini dile getirdi.

EYT SEÇİMDEN ÖNCE ÇIKACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplumun bütün kesimlerinin alım gücünü artıracak politikaları hayata geçirmek noktasında talimatları olduğunu aktaran Akbaşoğlu, "Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR? 

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.