Türkçe ve Dil Anlatım dersi 50'nin altında olanlar belge alacak mı? Takdir ve teşekkür belgesi hesaplama!
Okullarda eğitim öğretim faaliyetlerinin sona ermesine kısa bir zaman kala öğrencilerin sınavlardan aldıkları notlar sisteme yüklenmeye başladı. Takdir ve Teşekkür Belgesi hesabı yapan İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri hangi durumlarda belge alabileceklerini araştırmaya koyuldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılının 1. dönemi 21 Ocak cuma günü sona erecek. Türkçe ve Dil Anlatım dersi zayıf olanlar belge hakkını kaybediyor. Peki 2022 Takdir ve Teşekkür belgesi nasıl hesaplanır?
ABONE OLÇKarne heyecanı öğrencilerin dört bir yanını sarmış durumda. Uzun bir sürenin ardından dönem başında yüz yüze eğitime başlayan öğrenciler 6 Eylül'de öğretmenlerine ve sınıf arkadaşlarına kavuşmuştu. Pandeminin gölgesinde sınav ve ders arasında mekik dokuyan öğrenciler başarılarını taçlandırabilmek için Takdir ve Teşekkür belgesi hesaplama yöntemlerini gündemlerine aldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları yönetmeliğinde belge alacak öğrenciler net bir şekilde açıklandı. Belge alabilmek için baraj dersi olarak bilinen İlkokul ve ortaokulda Türkçe, liselerde ise Dil ve Anlatım dersinden mutlaka başarılı olunması gerekiyor. Peki ortaokul 5,6,7,8,9,10,11 ve 12. sınıf Takdir Belgesi ve Teşekkür Belgesi nasıl alınır? İşte 2022 belge alma şartları...
Öğrencilerin Dönem Sonu Ortalamasının Yüksek Olması Gerekiyor!
İlkokul, ortaokul ve liselerde belge alabilmek için öğrencilerin dönem sonu ortalamasının en az 70 olması gerekiyor. 70'in altında 69.99 ortalamaya sahip öğrenciler dahil belge alma hakkını kaybediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, ödül yönetmeliğine göre 70 ve üzeri not ortalamasına sahip öğrenciler Teşekkür Belgesi, 85 ve üzeri not ortalamasını tutturan öğrenciler Takdir Belgesi almaya hak kazanıyor.
Türkçe ve Dil Anlatım Derslerine Dikkat!
İlkokul 1,2,3,4 ile ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıflar Türkçe, Lise 9,10,11 ve 12. sınıflar ise Dil ve Anlatım dersi görülüyorlar. Eski yönetmeliğe göre öğrenciler Türkçe ve Dil Anlatım derslerinden 50 geçer notunu aldıkları takdirde diğer ders ortalamaları dikkate alınmaksızın dönem sonu ortalaması 70'in üzerinde olan öğrenciler belge almaya hak kazanıyordu. Yeni sistem ile birlikte öğrencilerin belge alabilmeleri için tüm derslerden 50 başarı notunu yakalaması gerekiyor. Örneğin dönem sonu not ortalaması 75 olan öğrenci Türkçe dersinden ortalaması 49 geldiği için Teşekkür belgesi alma hakkını kaybeder.
Uzman İsimler Aileleri Yarıyıl Tatili Öncesi Uyardı!
Koronavirüs sebebiyle 1.5 yılı öğretmenlerinden ve sınıf arkadaşlarından ayrı geçiren öğrenciler için yüz yüze eğitim birinci dönem ile başladı. Pandemi dikkate alındığında tatil dönemlerinde öğrencilerin zihninde yer eden gezme, dışarıda arkadaşlarla oynama, sohbet etme anlamı taşıyan tatil ile çok da örtüşmeyen bir yarıyıl tatili süreci başlıyor. Uzmanlar, tatil öncesinde ailelere uyarıları peş peşe sıraladılar. İşte yarıyıl tatilinde dikkat edilmesi gereken hususlar;
Çocuklar Ders Çalışmak İçin Zorlanmamalı
Eğitim uzmanlarının uyarılarına göre uzun bir sürenin ardından ders sıralarına kavuşan öğrenciler 2 hafta sürecek yarıyıl tatilinde ders çalışmak için zorlanmamalı. Yoğun ve yorucu bir yüz yüze eğitim sürecine verilecek arada öğrenciler, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirmeli.
Ailecek Keyifli Anılar Biriktirilmeli
Özellikle Omicron varyantının bulaşma hızı yüksek olduğundan öğrenciler bu tatil döneminde de arkadaşları ile çok fazla vakit geçiremeyecek. Uzmanlar, öğrencilerin yarıyıl tatilinde ailece hep beraber eğlenerek, dinlenmesi tavsiyesinde bulunuyor. Nitelikli zaman geçirmek için çocuklar, aileleri ile birlikte öğretici oyunlar oynayabilir, kültürel gelişimleri açısından film ve diziler seyredebilir.
Teknoloji Bağımlılığına Dikkat!
Öğrenciler, özellikle pandemi döneminde televizyon, bilgisayar, tablet ve telefonla çok fazla vakit geçiriyor. Ailelerin bu konuda çocukları sınırlandırması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, teknoloji bağımlılığına dikkat çekiyor.
Çocuklarla Sohbet Etmekten Kaçınmayın
Haftanın belirli günleri, aileler ve çocuklar bir araya gelir evin uygun bir bölümünde bir tartışma konusu bularak, bu konu üzerinde sohbet edebilirler. Bu durum çocuğun hem kişisel gelişimi açısından hem de kendini ifade edebilmesi açısından büyük önem teşkil edilir.
İkinci Dönem 7 Ocak Pazartesi Günü Başlayacak!
2021-2022 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine göre okullar 7 Ocak tarihinde 2. döneme başlayacak. MEB'in 2019 yılında uygulamaya başladığı ara tatil kapsamında öğrenciler 11-15 Nisan tarihleri arasında ikinci ara tatillerini gerçekleştirecek. 2021-2022 eğitim öğretim yılı 17 Haziran Cuma günü sona erecek ve yaz tatili başlayacak.