Hangi ürünlere KDV indirimi geldi? Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde KDV ne kadar oldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok üründe alınan yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e düşürüldüğünü açıkladı. Peki hangi ürünlerin fiyatı düşecek?
ABONE OLCumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaklaşık 3 saat 15 dakika süren Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, yeme içme hizmetlerinin tamamı ile deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi ürünlerdeki KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini açıkladı. Konutta kademeli KDV uygulamasına geçilecek. 150 metrekareyi aşmayan konutlarda yüzde 8, aşanlarda ise yüzde 18 KDV uygulanacak. Yat, tekne satışında yüzde 1 olan KDV yüzde 18’e yükseltilecek. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacak programı uygulayacaklarını açıklayan Erdoğan, ‘’sıkıntılarımız geçici, kazanımlarımız bakidir” ifadelerini kullandı.
GIDA ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 1
İlk etapta gıda ürünlerindeki KDV oranını üretim, toptan ve perakende aşamalarının tamamında yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, patates tahıl gibi pek çok üründe bilfiil uygulanmaya başlandı.
TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDE KDV YÜZDE 8
Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Yeme içme hizmetlerindeki KDV'de yüzde 8'e indirildi.
KONUTTA KDV YÜZDE 8
Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirmesi bir diğer çalışmamızdır. Satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacaktır. Yani, net alanı 150 metrekareyi aşmayan konutlarda KDV yüzde 8’dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 metrekaresi için yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 metrekareye kadar yüzde bir, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır. Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8’e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz.
TOHUMDA KDV YÜZDE 1
Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV’yi yüzde 1’e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV’yi de yüzde 8’e indiriyoruz. Ülkemize döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut ve işyerlerindeki istisna süresini bir yıldan 3 yıla çıkartıyoruz. Oto galericilerin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra, teknene ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde bir olan KDV oranını yüzde 18’e yükseltiyoruz. Demir çelik ürünlerinin nihai tüketiciye kadar ki satış aşamalarında KDV tevkifatı uygulaması getiriyoruz.
TIBBİ CİHAZLARDA KDV YÜZDE 8
Tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz. Tarım sektöründe sertifikalı tohum, fidan teslimlerinde KDV yüzde 1, süt toplama tanklarında KDV'yi yüzde 8'e indiriyoruz.
Ota galericiler, yat, kotra satışlarındaki yüzde 1 KDV oranını yüzde 18'e çıkartıyoruz.