Düzensiz göçle mücadelede 4 ayaklı strateji

Türkiye düzensiz göç ile ilgili dört ayaklı bir strateji uyguluyor. Stratejinin ilk ayağını; sorunun kaynağı olan ülkeyle diplomatik temasla başlıyor. İşte dört ayaklı stratejinin ayrıntıları.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2022 07:15 GÜNCELLEME 17.06.2022 07:15 GÜNCEL
Düzensiz göçle mücadelede 4 ayaklı strateji

Düzensiz göçmenle mücadele kapsamında uygulanan dört ayaklı strateji sonuçlarını veriyor. Bugüne kadar 2 milyon 626 bin 295 mültecinin sınırdan geçerek Türkiye’ye gelmesi engellendi. İşte dört ayaklı stratejinin ayrıntıları:

DİPLOMATİK TEMAS

Dört ayaklı stratejinin ilk ayağını, sorunun kaynağı olan ülkede, Türkiye'nin diplomatik girişimleriyle olayların çözüme ulaştırılması için atılması planlanan adımlar oluşturuyor. Bu konuda Afganistan ve Ukrayna örnek gösterilirken, siyasi sorunların çözülmesine yönelik destek girişimlerinin yanı sıra, TİKA ve Kızılay gibi kurumlar aracılığıyla gönderilen insani yardımlar etkili oluyor.

SINIR GÜVENLİĞİ

Van, Iğdır ve Ağrı gibi kritik illerdeki sınırlarda duvarların bu yıl sonuna kadar tamamlanması düzensiz göçü önlemede yüzde 90'ın üzerinde bir katkı sağlayacak. Ayrıca, Van'a yaklaşık 1.000 Polis Özel Harekât ve 1.080 Jandarma personeli takviyesinin yanı sıra, Van Gölü'ne de Sahil Güvenlik personeli gönderildi. Bu unsurlar,termal kamera, gece görüş cihazları ve optik kuleler gibi teknolojiyle desteklenecek. Böylelikle İran sınır güvenliği sağlanmış olacak.

GÖÇ ROTALARI

12 vali koordinatör olarak görevlendirildi, göç rotaları ile güzergahlar oluşturuldu ve buralara güvenlik birimleri yerleştirildi. Bu sayede, 39 bin 314 organizatör ve 1 milyon 246 bin 376 göçmen yakalandı.

SINIR DIŞI

Bu stratejinin dördüncü ayağını da yakalananların sınır dışı edilmesi oluşturuyor. Bu yıl 110 bin 968 kişi yakalanırken, bunların 35 bini sınır dışı edildi.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi / Ebru Karatosun
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR