TİKA Balkanlarda dini ve milli kimliklere hürmet ederek çalışıyor
TİKA'nın desteği, BİSAV ve Aliya İzzetbegoviç Vakfı iş birliği ile “27. Yılında Srebrenitsa Gerçeği: Medeniyetin İmtihanı” başlıklı panel düzenlendi.
ABONE OLGazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle, Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) ve Aliya İzzetbegoviç Vakfı iş birliği ile düzenlenen “27. Yılında Srebrenitsa Gerçeği: Medeniyetin İmtihanı” başlıklı panelin açılışında TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un mesajı okundu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un mesajının okunmasının ardından konuşmalara geçildi.
ACILARIM HALA DÜN GİBİ TAZE
“27. Yılında Srebrenitsa Gerçeği: Medeniyetin İmtihanı” başlıklı panele Bosna Hersek’ten konuşmacılar katıldı.
Panelde konuşan Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subašić: “Soykırımda oğlumu ve 27 yakınımı yitirdim. Yakın zamana kadar oğlumun bir mezarı bile yoktu. Yaşadığım acılar tarif edilemez, hala dün yaşanmış gibi taze.” İfadelerini kullandı.
UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR
Gazi Üniversitesinde yapılan panele Bosna Hersek’ten katılan konuşmacılar, Faris Nanić (Aliya İzzetbegoviç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı), Amor Mašović (Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü Eski Müdürü), Prof. Dr. Admir Mulaosmanović (Uluslararası Saraybosna Üniversitesi -IUS Öğretim Görevlisi), Prof. Dr. Hariz Halilovich (RMIT University, Melbourne Öğretim Görevlisi), gazeteci yazar Süleyman Gündüz’ün moderatörlüğünde çeşitli yönleri ile yaşanan soykırımı değerlendirdi.
Konuşmacılar, Aliya İzzet Begoviç’in “Unutulan soykırım tekrarlanır.” sözünü dile getirerek 27 yıl önce yaşananların bir insanlık suçu olduğunu ve tarihten ders alınarak asla unutulmaması gerektiğini ifade ettiler.
TÜRK HALKINA VE DEVLETİNE TEŞEKKÜR
Panelin açılış konuşmalarında söz alan Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Dževad MAHMUTOVİĆ, özellikle Srebrenitsa kurbanları için TİKA tarafından gerçekleştirilen projelerin altını çizerek Bosna Hersek'te yaptıkları için özellikle Türk halkına, hükümetine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve TİKA'ya teşekkür eden Mahmudoviç, "Srebrenitsa'da anma merkezi vardır. Eğer oraya üç sene önce gittiyseniz şimdi tanıyamazsınız orayı. TİKA orada büyük katkılar sağladı, anma merkezini yenilemek için çok uğraştı." ifadelerini kullandı.
BALKANLARDA MİLLİ VE DİNİ KİMLİKLERE HÜRMET EDİYORUZ
Panelin açılışında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Balkanlarda huzur, istikrar ve kalkınmaya katkıda bulunmaya devam ettiğini, Bosna Hersek’te kalıcı barışın sağlanması için 1995’te faaliyete başlayan TİKA’nın 27 yıllık sürede bine yakın projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Çevik, “Bu süreç içerisinde 350 adet eğitim projesini, 60 adet sağlık, 80 üretim ve ekonomi, 90’a yakın restorasyon projesi olmak üzere Bosna Hersek’te 1000’e proje gerçekleştirdik, Türkiye dâhil 150 milyonluk Balkan coğrafyasında Dini ve milli kimliklere hürmet ederek, hiçbir ayrım gözetmeksizin faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ifadelerini kullandı.
Balkanlar ve Doğu Avrupa’da 11 ofisi bulunan TİKA bu zamana kadar bölgenin kalkınmasına katkı sunmak için 5 binden fazla proje gerçekleştirdi.
AK Parti İstanbul Teşkilatı Balkan Masası Sorumlusu Ebru Saracoğlu, Ankara MHP, Ak Parti Genel Merkez ve Sincan, Etimesgut ve Çankaya ilçe teşkilatları ile Türkiye’nin her vilayetinden Boşnak ve Rumeli derneklerinin yoğun katıldığı programa TBMM milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.
Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic, Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı ve Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da yaptıkları konuşmalarda Srebrenitsa’da yaşanan soykırımın unutulmamasını belirttiler.