Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir? (2022 YKS) Ön lisans ve lisans bölümlerin sıralamaları…

ÖSYM takvimine göre 2022 YKS sınav sonuçları, 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Sınav sonuç ekranında adaylar hangi oturumdan kaç puan elde ettiklerini ve sıralamalarını öğrenecek. Bu yıl baraj puanı uygulamasının kaldırılmasıyla üniversite taban puanlarında ve sıralamalarla önemli ölçüde değişiklikler yaşanacak. Peki Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir? İşte 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümlerinin puanları…

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2022 07:48 GÜNCELLEME 19.07.2022 11:04 GÜNCEL
Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir? (2022 YKS) Ön lisans ve lisans bölümlerin sıralamaları…

Adaylar üniversite sınav sonuçlarına göre yerleşebilecekleri üniversitelerin listesini erkenden hazırlamaya başladı. Geçtiğimiz yılın kılavuzu dikkate alınarak üniversitelerin başarı sıralamaları, tavan ve taban puanları ile birlikte kontenjanları dikkatle inceleniyor. ÖSYM tarafından kılavuzun açıklanması YKS taban puanları belli olacak. Öğrencilerin geçmişteki tercihleri göz önünde bulundurulduğunda 4 yıllık bölümlerden yoğun olarak mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik bölümleri tercih ediliyor. Üniversite sınavı bu yıl 3.5 milyon öğrencinin rekor katılımıyla gerçekleştirildi. Baraj uygulamasının kaldırılması ile puan gözetmeksizin tercih yapılabilecek. Peki 2022 Kaç puanla hangi üniversiteye girilir? İşte Ön lisans ve lisans bölümleri puanları…

YÖK Atlas tercih robotu: 2022 YKS İl İl üniversite taban puanı, kontenjan ve sıralama öğren

YKS yerleştirme puanı nedir, nerede kullanılacak? 2022 Tercih yaparken ek puanlı yerleştirme...

YKS tercih kılavuzu 2022: Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak? (ÖSYM)

Kaç Puanla Hangi Üniversiteye Gidilir?

YKS tercih sonuçlarının açıklanması ile beraber hiç şüphesiz en çok merak edilen soruların başında “Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir?” olacak.  Tercih işlemlerinde öğrencilerin puanlarından daha çok sıralamaları belirleyici olacak. Çünkü sınavın zorluk ve kolaylık derecesi arttıkça üniversitelerin alım yaptığı puanlar değişkenlik gösteriyor. Ancak başarı sıralamaları dikkate alındığında her yıl ufak değişiklikler yaşansa da alım yapılan sıralamalar çok fazla değişikliğe uğramıyor. 

ÖSYM geçtiğimiz yılın tavan ve taban puanları, kontenjanları ve sıralamaları içeren YKS kılavuzunu açıkladı. Bu yılın (2022) puanları ise yerleştirme işlemleri sona erdikten sonra belli oluyor. Sizde aşağıda bulunan sayfalardan direkt olarak geçtiğimiz yıl hangi üniversitenin kaç puanla alım yaptığına ulaşabilirsiniz.

ÖN LİSANS (2 YILLIK) ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI

LİSANS (4 YILLIK) ÜNİVERSİTELERİN TABAN PUANLARI

YKS Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?

YKS tercih tarihleri ÖSYM'nin yayınladığı kılavuz ile beraber belli olacak. Ancak normal şartlar altında tercih işlemleri sonuçların açıklanmasının ardından 1 hafta içerisinde başlıyor. Geçtiğimiz yıl üniversite sınav sonuçları 27 Temmuz'da adayların erişimine açılmıştı. Tercih işlemleri ise bu tarihi takip eden 5 Ağustos'ta başladı. 2022 YKS sonuçları 20 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Bu tarihler dikkate alındığında tercih işlemlerinin 27 Temmuz'da başlaması ön görülüyor. Konuyla ilgili açıklama geldiğinde bu haber üzerinden detaylara ulaşabilirsiniz.

Tercih Listesi Hazırlayacak Adaylar Dikkat!

Üniversite tercih işlemleri, sınav başvurusunda olduğu gibi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. Tercih için belirlenen tarihlerde adayın T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yaparak işlem yapılabilir. YÖK ve ÖSYM tarafından adaylara en fazla 24 tercih hakkı tanınıyor. Uzman isimler adaylara üniversitelerin taban puanları, başarılı sıralamaları ve kendi puanlarını dikkate alarak tercih yapması önerisinde bulunuyor. Adaylar tercih listesinin ilk sırasına mutlaka öncelikli olarak yerleşmek istedikleri üniversiteleri ve bölümleri yazmalıdır.

YÖK ve ÖSYM İşbirliğiyle Baraj Uygulaması Kaldırıldı

Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi işbirliğiyle geçtiğimiz senelerde uygulanan baraj uygulaması kaldırıldı. Eskiden yapılan uygulama ile ön lisans ile alım yapan programları tercih edebilmek için en az 150, lisans programlarını tercih edebilmek için 180 baraj puanının aşılması gerekiyordu. Alınan yeni karar doğrultusunda adayların üniversite tercih edebilmesi için herhangi bir baraj uygulamasını geçmesine gerek kalmadı.

Üniversite Sınavına Rekor Başvuru Yapıldı!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıla oranla üniversite sınavına başvuru yapan öğrenci sayısının yüzde 24.36 arttığını açıkladı. Uzman isimler baraj uygulamasının kaldırılması ile bu sayının arttığını vurguladı.

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 3 milyon 234 bin 409 aday,

Alan  Yeterlilik Testi ( AYT) 2 milyon 56 bin 512 aday,

Yabancı Dil Testi (YDT) 168 bin 430 aday başvuru yaptı.