TAYFUN füzesinin özellikleri neler?

Önceki gün Savunma Sanayi Başkanlığı kontrolü altında Sinop açıklarına fırlatılan TAYFUN füzesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kısa menzilli balistik füzesi olarak kayıtlara geçti. Peki TAYFUN füzesinin özellikleri neler?

ABONE OL
GİRİŞ 19.10.2022 16:01 GÜNCELLEME 19.10.2022 16:08 GÜNCEL
TAYFUN füzesinin özellikleri neler?

Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (ROKETSAN) bir süredir yapımını sürdürdüğü TAYFUN füzesinde sona gelindi. Cumhuriyet tarihinin ilk kısa mesafeli balistik füzesi olmasıyla tanınan bu yeni silahın test atışı bir önceki gün tamamlandı. Savunma Sanayi Başkanlığı kontrolü altında Rize-Artvin Havalimanı bölgesindeki TSK üssünden yapılan atış, hedefi tam isabetli olacak şekilde vurdu. İlk başarılı denemenin ardından da yabancı basın, manşete TAYFUN'u taşıdı. Peki TAYFUN füzesinin ne gibi özellikleri var? İşte, yerli ve milli silahımızın ordumuza sahada sunması beklenen avantajlardan birkaçı!

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

20. Yüzyıl itibariyle askeri teknolojiler arasında yer alan balistik füzeler, denizden ve denizaltından ateşlenebiliyor. Çoğu zaman kısa mesafeli örneklerinin kullanıldığı bu silahlar, günümüz teknolojisinde kıtalararası menzile sahip.

Ateşlendikten sonra parabol bir çizgi izleyen balistik füzeler, önce atmosferin dışına çıkmakta; akabinde yerçekimi kuvvetini de alarak hedefini güçlü bir şekilde imha etmektedir.

Yerçekimini arkasına alarak tekrar yeryüzüne inen balistik füzeyi imha etmek de tahmin edilebileceği üzere oldukça zor. Bu sebeple uzmanlar, bu ölümcül silahları uzaydayken imha edecek teknolojiler üzerinde yoğunlaşıyor. ABD ve Rusya'da olduğu bilinen anti-balistik füzelerin birim maliyeti oldukça pahalı ve ulaşılması bir hayli güç.

Diğer taraftan bu silahların menzili 300 kilometreden 5 bin kilometreye kadar değişiklik gösterebiliyor.

KAÇ TÜR BALİSTİK FÜZE VAR?

2022 yılı itibariyle askeri alanda kullanılan ve bu yönde geliştirilmiş 6 farklı balistik füze sisteminin olduğu düşünülmektedir. Bunlar şu şekilde:

  • Taktik Balistik Füze: 300 kilometre ve altındaki hedeflerde kullanılıyor.

  • Kısa Menzilli Balistik Füze: 300-1000 kilometre arasında tercih ediliyor.

  • Orta Menzilli Balistik Füze: 1000-3000 kilometrede çalışıyor.

  • Uzun Menzilli Balistik Füze: 3000-5500 kilometrede etkili olmaktadır.

  • Kıtalararası Balistik Füze: 5000 kilometre ve daha üzeri hedeflerde kullanılmaktadır.

  • Denizaltından Atılan Balistik Füze: Denizaltı vasıtalara veya hedeflere yönelik kullanılıyor.

Bunun dışında her balistik füzenin farklı platformlar üzerinden ve araçlarla atıldığı da bilinmektedir. Kullanılan araçlar ve platformlar da doğrudan füzeye yönelik bilgi veren faktörler arasındadır.

TAYFUN FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kısa menzilli balistik füzesi olmasıyla bilinen ve ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN'a dair henüz bir paylaşım yapılmadı. Fakat kullanılan platform ve araç (BMC 525-44 8X8) füzeye dair ipucu veriyor.

TAYFUN'un Rize-Artvin'den ateşlenip Sinop'taki bir hedefi vurması, onun 300 kilometre ile 1000 kilometre arasında çalışabildiğinin kanıtı. Üstelik hedefi tam isabetli şekilde vurması dikkate değer bir başka konu.

Bu durumun bir diğer faydası da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine alınan ilk balistik füze olması. ROKETSAN'ın yıllardır üzerinde çalıştığı TAYFUN, artık TSK'nın silah opsiyonları arasında yer alacak.

BORA FÜZESİNDEN DAHA TEKNOLOJİK VE DAHA GÜÇLÜ

Yine ROKETSAN tarafından 2017'de hizmete alınan BORA füzesi, test aşamalarını tamamladıktan sonra TSK'nın envanterine alınmıştı. 2,5 ton ağırlığındaki bu füze, 80-280 kilometre menzilindeki atışlarda kullanılabiliyor.

Kısa atışa hazırlık süresi, düşük istenmeyen etki; her türlü hava şartlarında kullanım fırsatı ve aldatma ile karıştırmaya karşı çözümleri gibi özellikleri de mevcut. Ancak TAYFUN'un birçok açıdan BORA'dan daha ileri teknolojiye ve güce sahip olduğu düşünülüyor.