Bunun adı ibadet yasağı... Namaz molası isteyen yolcuya 'laiklik' vurgulu red cevabı!
Şehirlerarası taşımacılık firması Öz Erciş Seyahat, molaların namaz saatlerine göre ayarlanması talebine "laiklik" bahanesiyle karşı çıktı.
ABONE OLBaşörtüsü serbestiyetinin kanuni güvence altına alınmasıyla ilgili çalışmalar gündemdeki yerini koruyorken, Anayasa'nın 14. maddesiyle korunan ibadet hakkı ihlal edilmeye devam ediyor. Şehirlerarası otobüsler ve tur firmalarının ibadet saati gözetmeksizin gerçekleştirdiği yolculuklar zaman zaman tartışma konusu olurken, son olarak Öz Erciş Seyahat "namaz yasağı" ile adından söz ettirdi.
3 DAKİKAYI ÇOK GÖRDÜLER
Öz Erciş Seyahat firmasının otobüsü ile yolculuk yapan bir vatandaşın, öğle ve akşam namazları için 3 dakikalık mola süresi talebinin reddedildiği sosyal medyaya yansıdı. Abdullah Gündüz isimli yolcu, şahsi Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
"65 DH 854 plakalı 'Öz Erçiş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir”
Sosyal medyada gündem olan paylaşım üzerine firma, tepkilere "laiklik" vurgulu bir mesajla cevap verdi.
Öz Erciş Seyahat adına açıklama yapan avukat Tuncay Keserci, şehirlerarası otobüsün molalarının ayarlanmasında ibadet saatlerinin dikkate alınması talebine karşılık, "Anayasa'nın 14. maddesine göre anayasada tanımlı hakların hiçbiri özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz." gibi tuhaf ifadelere yer verdi.
Laiklik kalkanı ardına sığınan firmanın konuya ilişkin hukuki açıklaması şöyle:
"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. Anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.
Buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz"