İşte rakamlar: Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı, kadına şiddet azaldı
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesine karşı çıkan muhalefet çevreleri ve feminist oluşumların “kadın cinayetleri artacak” şeklindeki söylemini istatistikler yalanlıyor.
ABONE OL-
Haber7 - ÖZEL
İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasının ardından Danıştay’ın da bu yöndeki kararı ile bir dönem kapanmış oldu. Avrupa Konseyi tarafından 11 Mayıs 2011’de hazırlanan, Türkiye’nin ilk imzasıları arasında yer aldığı İstanbul Sözleşmesi, Başkan Erdoğan’ın 20 Mart 2021 tarihindeki imzası ile feshedildi.
Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının yürütmesinin durdurulması istemini 29 Haziran 2021’de reddetti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesi’nin kararını 2 Ocak 2023’te oyçokluğuyla onadı. Böylelikle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme süreci hukuki olarak resmiyet kazandı.
İstanbul Sözleşmesi’nin esas ismi “Kadınara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi.” İstanbul’da imzalandığı için “İstanbul Sözleşmesi” olarak lanse ediliyor. |
Muhalefeti oluşturan CHP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi ve HDP’nin İstanbul Sözleşmesi’ne taraf tutumu, bazı feminist dernekler tarafından da destekleniyor. “Kadın cinayetleri artacak” argümanı altında dillendirilen söylemin herhangi bir istatistiki temele dayanmadığı belirtiliyor.
İçişleri Bakanlığı’nın kadına şiddet vakalarına ilişkin yayınladığı veriler, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından şiddet vakalarının artmadığını, azalış trendine girdiğini gösteriyor.
SÖZLEŞMEDEN SONRA %26 GERİLEDİ
İstatistiklere göre;
İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu 13 Şubat-19 Mart 2021 tarihleri arasında şiddet olaylarında hayatını kaybeden kadınların sayısı 34.
İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonraki ilk 1 aylık bilançoyu yansıtan 19 Mart-22 Nisan 2021 tarihleri arasında 25 kadın hayatını kaybetti.
Sözleşmenin feshinin ardından kadına şiddet hadiselerinin %26 oranında azaldığı kaydedildi.
SÖZLEŞMESİZ YILDA DAHA AZ KADIN ZARAR GÖRDÜ
Rakamlar, yıl bazında da İstanbul Sözleşmesi’nden sonra şiddet vakalarının azaldığını teyit ediyor.
Bir bölümünde İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte olduğu 2021 yılında 309 kadın öldürülürken, sözleşmenin yürürlükte olmadığı 2022’de vaka sayısı 272’ye geriledi.
DSÖ'YE GÖRE TÜRKİYE KADINA ŞİDDETİN EN AZ OLDUĞU ÜLKELERDEN
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, Türkiye’deki kadına şiddet verilerinin dünya ülkelerinin oldukça gerisinde olduğunu yansıtıyor.
DSÖ verilerine göre;
1 yılda öldürülen kadın oranları: Rusya’da milyonda 32, ABD’de milyonda 22, Litvanya’da 20, Estonya’da 15, Sırbistan’da 9 iken, Belçika’da 8, Hırvatistan ve İsrail’de 7, Slovenya, Avusturya, Finlandiya, Çekya’da 6 seviyesinde.
Türkiye, Almanya, Hollanda ve İsveç’te ise öldürülen kadın oranı milyonda 5.
İsviçre, Yunanistan, İran, Gürcistan’da milyonda 4 olan rakam; Danimarka, İtalya, Polonya’da 3, Japonya ve İngiltere’de 2 olarak kayıtlara geçti.