Bakanlardan Hatay'da önemli açıklamalar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. İşte son durum...

ABONE OL
GİRİŞ 06.02.2023 20:23 GÜNCELLEME 07.02.2023 22:13 GÜNCEL
Bakanlardan Hatay'da önemli açıklamalar

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.

Büyük deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Çok sayıda ilden de hissedilen depremin 30 saniyeden fazla sürdüğü tespit edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Hatay’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremin ardından çevre bölgelerde de 3'ü 6 ve üzeri şiddette olmak üzere toplam 147 artçı depremin meydana geldiğini belirten Koca, "Deprem, tüm bölgede hissedilmiş olmakla beraber şu an bulunduğumuz Hatay başta olmak üzere özellikle 10 ilde ciddi hasar söz konusu. Şu ana kadar tespit edilen 1651 vatandaşımız hayatını kaybetti. 11 bin 119 yaralımız mevcut. Üzüntümüz çok büyük. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun." ifadesini kullandı.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ciddi hasarın bulunduğunu kaydeden Koca, ayrıca İskenderun Devlet Hastanesinin eski binası olan A Blok'un depremde çöktüğünü, şu an enkaz altındaki hasta ve çalışanları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Koca, bu iki hastanedeki yaralıların Mersin ve Adana'daki şehir hastanelerine nakledildiğini aktardı.

Bölgedeki hastanelerde yaralılar için kapasite oluşturduklarını vurgulayan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçak ambulanslarımız ve kara ambulanslarımız hasta nakillerine başladı. Hastanelerimizde tüm sağlık çalışanlarımız tam kadro görev başında, yaralılarımızı tedavi ediyor. Hava şartlarından ve depremden etkilenen bölgenin büyüklüğü sebebiyle ekipler sahaya zorlukla ulaşıyor. Helikopterlerimiz hava muhalefeti sebebiyle bugün kalkamadı. Devlet olarak tüm zorluklara rağmen ekiplerimizi seferber etmiş durumdayız. AFAD, UMKE, 112 Acil, Silahlı Kuvvetlerimiz, jandarmamız, kolluk kuvvetlerimiz, belediye ekiplerimiz, STK'ler, arama kurtarma ve depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek üzere sahada çalışıyor. Çevre illerden de ekiplerimizi bölgeye sevk ettik."

"2 BİN 256 ACİL SAĞLIK PERSONELİ HASAR GÖREN İLLERE ULAŞTI"

Koca, afetten etkilenen 10 ildeki ekiplere ve ambulanslara ilaveten il dışından 602 ambulans, 187 UMKE timi, 2 ambulans uçak ile toplam 2 bin 256 acil sağlık personelinin hasar gören illere ulaştığını kaydetti.

Bakan Koca, "Devlet, tüm imkanlarıyla yaralarını sarmak için bölgede. Tüm vatandaşlarımızdan dua bekliyoruz. Bu felaketler ancak birlikte dayanışmayla aşılabilir. Ülkede bir seferberlik hali olduğunu biliyoruz. İllerdeki afet koordinasyon merkezleri aracılığıyla koordinasyona katılmak son derece önemli. Hep birlikte yaralarımızı saracağız." dedi.

Sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak çalışmalara başladıklarını belirten Akar, bunun ilk adımı olarak Bakanlıkta bir kriz merkezi oluşturduklarını hatırlattı.

Kriz merkezinin, bütün bölgeye hakim bir şekilde koordinasyon ve çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Akar, bakanlıklarla yaptıkları çalışma sonucu, öncelikli ihtiyacın bir hava yardım koridoru teşkili olduğunu gördüklerini söyledi.

Akar, A400M uçakları dahil 17 uçakla bir hava yardım koridoru oluşturduklarını ifade ederek, bu koridorda ayrıca ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere Akıncı TİHA'ların da görevlendirildiğini belirtti.

Helikopterlerin de müsait olan bölgelerde kullanıldığını kaydeden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hava yardım koridorunu kullanmak suretiyle uçaklarımızla ihtiyaç duyulan bütün personeli, AFAD, sağlık personelini söz konusu bölgelere ulaştırmak için büyük bir gayret gösterdik. Maalesef hava şartlarındaki olumsuzluk nedeniyle ve bazı hava meydanlarımızdaki depremin verdiği hasardan dolayı sıkıntılar olmakla beraber, şu ana kadar büyük bir gayretle arkadaşlarımız hava yoluyla ulaştırabilecekleri personel ve malzemeyi yerlerine ulaştırdılar. Ayrıca TSK bünyesindeki İnsani Yardım Tugayımız ve onun bünyesinde bulunan 8 adet Doğal Afet Kurtarma Timi ile Kıbrıs'ta ihtiyaç halinde kullanmak üzere bulundurduğumuz Doğal Afet Yardım Timi de şu anda bölgeye intikal etmiş bulunmakta ve çalışmalarını sürdürmektedir."

"KIŞLALARDA YEMEK HAZIRLANDI"

Hava şartlarının çok soğuk olması nedeniyle sıcak yemek dağıtımı için gayret gösterdiklerini belirten Akar, kışla mutfaklarında hazırlanan yemeklerin, yaklaşık 15 bin vatandaşa ulaştırıldığını söyledi.

TSK'nın sefer stoklarında bulunan malzemelerden 25 seyyar mutfak, banyo ve tuvalet ünitelerini ilgili makamlara vererek kullanılmalarını sağladıklarını dile getiren Akar, şunları kaydetti:

"Çadır ihtiyacı var. Bu bakımdan da Mehmetçik bu konuda, diğer konularda olduğu gibi çalışmalarını sürdürüyor ve alanda çadırların kurulmasını sağlıyor. Şehir Hastanesindeki hasardan dolayı ihtiyacı karşılamak üzere seyyar sahra hastanesinin bölgede kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yakın bir zamanda hizmete girecek ve biraz da olsa buradaki sıkıntıyı hafifletmeye gayret gösteriyoruz. Bunun yanı sıra bölgedeki yaralılarımızın hastanelerdeki hasardan dolayı burada bakımlarının mümkün olmayacağını düşünerek, bizim TCG İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle, bu gece İskenderun Limanı'na yanaşacak. Ve buradaki bütün yaralıların en kısa zamanda Mersin'deki daha donanımlı hastaneye sevkini mümkün kılacağız."

"BÜYÜK FEDAKARLIK GÖSTERİLİYOR"

Akar, Antakya bölgesinde 850-900 Mehmetçiğin vatandaşa yardım sağlamaya çalıştığını aktararak, Mehmetçiğin, valiliklerle görüşerek, verilen görevleri yerine getirmeye gayret ettiğini söyledi.

Bu zor günlerde, milletin bağrından çıkan, "peygamber ocağı" olarak da bilinen TSK'nın büyük bir incelik ve fedakarlıkla vatandaşa yardımcı olabilmek için gayret sarf ettiğini vurgulayan Akar, Mehmetçiğin emeğini görmezden gelenlerin, duymayanların olduğunu, bunlardan, özür beklediklerini kaydetti.

Akar, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek, hep beraber, omuz omuza, olabildiğince çok vatandaşı enkazdan kurtarmak için çalışacaklarının altını çizdi.

Mürettebat: 160
Yük Kapasitesi: 1743 ton
Yolcu kapasitesi: 1500
68 adet A/4 kamara
4 adet A/2 kamara
36 adet B/4 kamara
7 adet B/2 kamara
4 adet C/4 kamara
Toplam 468 yatak kapasitesi
214 otomobil kapasitesi

"EMNİYET AMAÇLI GAZ VE ELEKTRİĞİ VEREMİYORUZ"

Bakanların Hatay'da yaptığı ortak basın açıklamasında konuşan Dönmez, depremin büyüklüğünden dolayı elektrik ve doğal gaz şebekesinde ciddi hasarlar oluştuğunu ifade etti.

Dönmez, ekiplerin ilk andan itibaren arızalara müdahale etmeye başladığına ve çevre illerden ekip takviyesinde bulunulduğuna işaret ederek, "Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılmaktadır. Zira arama kurtarma o binada, o tesisin etrafında çalışma yapıyor ve emniyet amaçlı, gaz veya elektriği veremiyoruz." dedi.

BOTAŞ'ın ana hatlarında önemli hasar oluştuğunu aktaran Dönmez, şunları kaydetti:

"Hasarları onarmak üzere ekiplerimiz muhtelif bölgelerden buraya intikal ediyor. Ancak tabii ana ulaşım akslarındaki bir takım problemli noktalardan dolayı arıza noktalarına, hasar noktalarına ulaşmakta bazı zorluklar yaşanıyor. Bir de bizim enerji nakil hatlarımız, doğal gaz hatlarımız şehir içerisinde değil. Bunların bir çoğu şehirler arası noktalarda, bazen arazi araçlarının bile gidemediği noktalarda olabiliyor. O açıdan bu noktalara ulaşmakta zaman zaman zorlandığımızı da ifade etmek isterim. Bu 5-6 tane BOTAŞ hattında oluşan hasardan dolayı da başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Kilis ve Hatay'da doğal gaz kesintileri yaşanmaktadır."

Dönmez, bölgedeki rafinerilerde ve depolarda akaryakıtla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirterek, "Ancak aşırı talebe bağlı olarak bazı akaryakıt istasyonlarının önünde yığılmalar meydana geldi. Bazı ödeme cihazlarıyla ilgili sorunlar bize intikal etti. Dağıtım şirketleriyle, bayileriyle de görüşerek vatandaşın bu talebinin süratle yerine getirilmesiyle ilgili talimatlarımızı yaptık. An itibarıyla da sorun kısmen çözülmeye başlandı. Ancak dediğim gibi ana akslarda, ulaşım akslarında yaşanan yoğunluktan dolayı akaryakıt tankerleri istasyonlara ulaşmakta gecikebiliyor." ifadelerini kullandı.

"BÖLGEYE 1000 HAYVAN ÇADIRI DAĞITILDI"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de bakanlık olarak bir eylem planı oluşturduklarına dikkati çekerek, "1 uçak, 6 helikopter, 1098 araç... Bu araçlarımız gerek hava, gerekse yer araçlarımız, hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün (DSİ) hem de Orman Genel Müdürlüğümüzün araçları. 4 bin 794 çalışanımız olay yerine intikal etmiş durumda. 10 ilimiz başta olmak üzere, tüm Türkiye'ye derin acılar yaşatan bu olay ile ilgili arkadaşlarımız özveriyle çalışmalarını yürütüyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Kirişci, DSİ'nin bölgede 140 barajı bulunduğuna işaret ederek, "Bölgedeki 140 barajdan, 34 tanesi kritik önemi haiz barajlar olduğu için onlara ayrı bir dikkat kesildik. Onların da herhangi bir sorun oluşturmaması için gerekli incelemeler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor." diye konuştu.

Bölgedeki yaralı hayvanların kurtarılması için gerekli adımların atıldığını aktaran Kirişci, bölgeye 1000 hayvan çadırı dağıtıldığını söyledi.

Kirişci, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kul olarak bizlere düşen bu yarayı sarmak, acıyı hafifletmek. Ama toprak altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimiz var.. Türkiye'nin, bu konularda engin tecrübesi var, eminim onlar da bu konularda üzerlerine düşeni yapacaklar. İnşallah bu deprem ülkemiz için son olmuş olsun. Aziz milletimize taziyelerimi sunuyorum, ölenlere rahmet diliyorum, yaralı kardeşlerimize de en kısa zamanda Rabb'im şifalar ihsan eylesin."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR