Deprem sonrası en çok merak edilen konu: Enkaz altında ne kadar dayanılabilir
Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen depremlerin ardından enkaz yığının içerisinden mucizevi haberler geldi. Akıllarda soru işareti bırakan diğer bir konu da, enkaz altında yaşam mücadelesi oldu.
ABONE OLMerkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 2 büyük depremde binlerce canımızı yitirdik.
Depremin üzerinden 10 gün gibi bir süre geçse de umutlar tek bir can için diri tutuluyor.
Bu denli büyük bir felaketi yaşadığımız şu günlerde ise akıllara takılan sorulardan biri de "Bir insan enkaz altında ne kadar yaşar?" oldu.
ENKAZ ALTINDA BİR HAFTADAN FAZLA YAŞADILAR
Deprem bölgelerinde gösterilen başarılı çalışmalar sonucu binlerce insan kurtarıldı. Bu depremzedelerden bazıları ise depremin üzerinden 9 gün geçmesine rağmen hayata "merhaba" dedi.
Kurtarılanların büyük bir bölümünün, günlerce enkaz altında kalan çocuk ve bebekler olduğu da bilinen bir gerçek.
HAVA KOŞULLARI ÖNEMLİ BİR ETKEN
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Suya erişim ve nefes alabilmenin yanı sıra hava koşulları önemli faktörler arasında yer alıyor.
"YEDİ GÜNDEM SONRASI OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM"
Massachusetts General Hospital’da acil durum ve afet tıbbı uzmanı olan Dr. Jarone Lee, "Genellikle beşinci-yedinci günden sonra canlı birini bulmak nadir görülen bir durum. Ancak yedi günden sonra bile hayatta kalmayı başarmış olanlar da var. Ama bunlar ne yazık ki olağanüstü durumlar." dedi.
UZMANLARDAN GÖRÜŞLER
Haiti ve Nepal'deki depremlerden sonra kurtarma ekiplerinde görev alan Stanford Üniversitesi acil tıp profesörü Dr Paul Auerbach da, "Yaralanma ne kadar ciddiyse, hayatta kalma şansı o kadar az." diye konuştu.
Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'dan acil tıp uzmanı Dr. Christopher Colwell, "Gerçekten mucizevi bazı kurtarmalar yaptığımız ve insanların korkunç koşullar altında hayatta kaldığı birçok farklı senaryo oluyor." dedi.
Ayrıca zihinsel durum da hayatta kalma şansını etkileyebilir.
Chiampas, diğer hayatta kalanlarla veya kurtarma ekipleriyle hiçbir teması olmayan, cesetlerin yanında mahsur kalmış insanların umutlarını yitirebileceğini kaydetti.