1894'teki büyük İstanbul depreminde de “Sondaj yapan yabancı gemi" şüphesi vardı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından tekrar gündeme gelen “Sondaj yapan yabancı gemi" şüphesiyle ortaya atılan HAARP VE komplo teorilerinin 129 yıl geriye gittiği ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.02.2023 14:17 GÜNCELLEME 21.02.2023 14:30 GÜNCEL
1894'teki büyük İstanbul depreminde de “Sondaj yapan yabancı gemi" şüphesi vardı

İstanbul'un yaşadığı en büyük depremlerden biri olan 7,0'lık 1894 depreminin Marmara Denizi'nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından suni olarak yapıldığının iddia edildiği ortaya çıktı.

HAARP gündeme gelmişti! Düzce'de deprem anında oluşan ışığın sırrı çözüldü

SOSYAL MEDYADA HAARP GÜNDEME GELDİ

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilin etkilendiği depremlerin ardından yine komplo teorileri gündeme geldi. Komplonun fitili, ABD'ye ait savaş gemisi USS Nitze, İstanbul Boğazı'na demirlemesiyle başladı. 6 Şubat'ta İstanbul Kağıthane'de 3.1 şiddetinde beklenmedik bir deprem yaşandı ve bu küçük sarsıntıyı ABD gemisine bağlayan iddialar ortaya atıldı, sosyal medyada HAARP gündeme geldi.

"Bir savaş taktiği olarak yapay deprem" tartışılırken savaş gemisi USS Nitze, İstanbul'dan Gölcük'e yol aldı. Aynı gecenin sabahı yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler komplo teorisini büyüttü. Dinler tarihçisi yazar Hasan Mert Kaya'nın sosyal medyada paylaştığı bilgiler, benzer komplo teorisinin 129 yıl önce de gündeme geldiğini ortaya koydu. Kaya, İstanbul'da yaşanan en büyük depremlerden biri olan 1894 depreminin ardından döneminin gazetelerinde "Marmara Denizi'nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından suni olarak yapıldı" iddiasının yer aldığını yazdı. Kaya, şu paylaşımları yaptı:

7.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMDE 1.349 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

"İstanbul'da 10 Temmuz 1894'te saat 12.24'te Marmara Denizi İzmit açıklarında ve tahminen 7.0 büyüklüğünde kent hafızasında derin izler bırakan bir deprem olmuştu. 1894 Depremi'nde İstanbul ile birlikte Adalar, Sapanca, Yalova, Çınarcık, Gölcük ve Adapazarı gibi doğu Marmara yerleşimleri de hasar gördü ve 1.349 kişi öldü. İstanbul'da Tarihi Yarımada'da Kapalıçarşı başta olmak üzere çok sayıda bina yıkıldı ya da ağır hasar aldı."

BÜYÜK BAĞIŞÇILARA HAREKET-I ARZ MADALYASI

"Deprem tüm Anadolu'da, hatta Yunanistan'da ve Girit'te de hissedildi. Rusya ve İngiltere'de sismik kayıtlara girdi. Osmanlı için uluslararası yardım kampanyası başlatıldı. Devlet de yurtiçinde resmi yardım kampanyası başlattı. Padişah ve devlet adamlarının ardından dönemin sanatçıları, iş insanları ve şirketleri de yardım ve bağışlarla yaraların sarılmasına yoğun biçimde katkı sağladılar. Bağışçılara Deprem (Hareket-i Arz) Madalyası verildi."

RASATHANE-I AMIRE'YI KURULDU

"Deprem sonrası Yunanistan'dan Atina Rasathanesi Müdürü Eginitis başkanlığında bir bilim kurulu İstanbul'a davet edildi ve bu kurul bir bilimsel rapor hazırladı. Yurtdışından sismograflar alındı. Bir cihaz Yıldız Sarayı'na, diğeri ise Rasathane-i Amire'ye yerleştirildi. Osmanlı Devleti 1868 yılında deprem araştırmaları yapacak olan ilk kurum olan Rasathane-i Amire'yi kurdu. 1894 Büyük İstanbul Depremi'nin ardından Sultan 2. Abdülhamid'in İtalya'dan getirttiği cihazlarla deprem araştırmalarına başlayan Kandilli Rasathanesi depremleri kaydetti."

GAZETEDEKİ "YABANCI SONDAJ GEMİSİ" HABERİ

"1894 Depremi ile ilgili o dönem basınında çeşitli haberler ve komplo teorileri de çıktı. Bunlardan biri, depremin Marmara Denizi'nde sondaj yapan yabancı bir gemi tarafından suni olarak yapıldığı yönündeydi. 1894 Depremi ile ilgili haberleri dönem gazetelerinden, özellikle de Ahmed Midhat Bey tarafından kurulan Tercüman-ı Hakikat gazetesinden takip etmek mümkün."

1509 DEPREMİNDEKİ KUYRUKLU YILDIZ

"1894 depremi gibi İstanbul kent hafızasında iz bırakan büyük depremlerden biri 'küçük kıyamet' olarak adlandırılan 1509 Depremi olmuştu. O günlerde görülen bir kuyruklu yıldız depremin işaretçisi, alameti olarak yorumlanmıştı ki bu konu ile ilgili dönem görsellerine de yansır. 1509 depremi, '1000 yılından sonraki dönemde Doğu Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem' olarak nitelendirildi. Bolu'dan Edirne'ye kadar kendini hissettiren depremde şehir halkının yaklaşık yüzde 10'u deprem sonucu ya öldü ya da yaralandı. En büyük hasarı camiler aldı."

KAYNAK : AKŞAM GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR