Akşener'in geri döndüğü altılı masa adayını ilan etti
İyi Parti lideri Meral Akşener'in 5'li masaya geri dönmesiyle saat 16.00'da başlayan toplantı sona erdi. 6 muhalif liderin kurmaylarıyla ayrı ayrı konuştuğu öğrenildi. Temel Karamollaoğlu, altılı masanın cumhurbaşkanı adayını açıkladı.
ABONE OLİyi Parti lideri Meral Akşener'in terk edip tekrar geri döndüğü altılı masanın aday belirleyeceği 4.5 saatlik toplantı sona erdi. Toplantı sonrası 6 muhalif lider, Saadet Partisi binasının önüne geldi. Hepsinin suratlarının asık olduğu görülürken mikrofonu eline alan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu altılı koalisyonun adayını açıkladı.
Karamollaoğlu, altılı masanın adayının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.
Karamollaoğlu şunları söyledi:
"İçinde bulunduğumuz günler, acılı günler. 10 binlerce kardeşimiz hayata veda etti. Birçok şehirde bina ayakta kalmadı. Allah vefat edenlere rahmet eylesin. Bugün bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı, siz kardeşlerimize bir görev addediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizim cumhurbaşkanı adayımız olarak belirlenmiştir. Görevin hayırlı olmasını diliyoruz."
MUHALEFETİN ADAYI KILIÇDAROĞLU: BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ
Kılıçdaroğlu'nun açıklaması şöyle:
"Yunus Emre bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz' der. Bu sofra Halil İbrahim sofrasıdır.
Güçlendirilmiş parlamenter sisteminin geçiş sürecinin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz.
11 madde sonuçlandı. Diğer partilerin genel başkanları cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır."
Saadet Partisi altılım masanın mutabakat metnini paylaştı.
MUHALEFETİN UZLAŞTIĞI 12 MADDELİK YOL HARİTASI
Altılı masanın yaşanan mutabakata vardığı metnin 12 maddesi şöyle:
1. Geçiş Sürecinde Türkiye'yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz.
2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir.
3. Geçiş Sürecinde Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır.
4. Bakanlıkların dağılımı, Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. İttifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofisler lağvedilecektir.
5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır
6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır.
7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir.
8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Kararnameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet İttifakına dahil partilerin genel başkanlarıyla uzlaşı içinde karar alacaktır.
9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır.
10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir.
11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır.
12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaklardır.
EĞER SEÇİM KAZANILIRSA, MANSUR YAVAŞ VE EKREM İMAMOĞLU, BELEDİYE BAŞKANLIKLARININ YANI SIRA CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLARAK ATANACAK
Millet İttifakı'nın yol haritasının açıklandığı metinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilgili bir ayrıntı yer aldı.
12 maddede, "İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacaktır." sözleri sarf edildi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Millet İttifakı toplantısı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplanmasının ardından saat 15.50 sıralarında başladı.
AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU BİR OTELDE BULUŞTU
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Akşener, Ankara'da bir otelde bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ve Akşener'in görüşmesi, 15 dakika sürdü.
Görüşmeye ilişkin İyi Parti Genel Merkezi'nde açıklama yapan Parti Sözcüsü Zorlu, Akşener'in milletin iradesi ve isteği doğrultusunda en başından bu yana verdiği mücadelenin gereği olarak bir öneri getirdiğini aktardı.
İYİ PARTİ SÖZCÜSÜ AÇIKLADI
Zorlu, şunları kaydetti:
"İki değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın icracı, yetkili cumhurbaşkanı yardımcısı olmaları konusunda, az önce Sayın Genel Başkanımızla Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir görüşme gerçekleştirdiler.
Şu an itibarıyla Genel Başkanımız birazdan Saadet Partisi'nde gerçekleşecek Millet İttifakı toplantısına katılma kararı almışlardır. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum."