Oy pusulası içe katlandığında oyun geçersiz sayılacağı iddiası yalanlandı!

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan paylaşımlarda, oy pusulası içe katlandığında bir başka adaya bulaşabilecek mühür lekesinin kullanılan oyun geçersiz sayılmasına neden olacağı iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2023 13:57 GÜNCELLEME 07.04.2023 13:57 GÜNCEL
Oy pusulası içe katlandığında oyun geçersiz sayılacağı iddiası yalanlandı!

14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimler öncesi pusula spekülasyonları devam ediyor. Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan paylaşımlarda, oy pusulası içe katlandığında bir başka adaya bulaşabilecek mühür lekesinin kullanılan oyun geçersiz sayılmasına neden olacağı iddia edildi. 

MÜHÜRÜN BİR BAŞKA ADAYIN KISMINDA LEKE BIRAKMASI OYU GEÇERSİZ KILMIYOR 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 102. maddesinin 1. fıkrasında, mührün vurulduğu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulularının sayımda hesaba katılacağı hükmü yer alıyor. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Sandık Kurullarının Oluşumu ile Görev ve Yetkileri başlıklı 135 sayılı genelgesinde de oyların hangi durumlarda geçerli ve geçersiz sayılacağı açıkça belirtilmiş. 

Buna göre, birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “Tercih” veya “Evet” mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlara geçmesi halinde, oy pusulası geçersiz sayılmıyor. 

KAYNAK : Teyit / Ezgi Toprak
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR