Eyyamı Bahur ne demek? Eyyamı Bahur sıcakları nedir? Eyyamı Bahur ile ilgili bilgiler

Son günlerde oldukça sık duyduğumuz Eyyamı Bahur kelimesinin ne anlam taşıdığı vatandaşlar tarafından en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Kavurucu bir sıcaklık ile karşı karşıya kaldığımız şu zaman diliminde Eyyamı Bahur sıcaklıkları ile ilgili detaylar merak ediliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 08.08.2023 13:49 GÜNCELLEME 08.08.2023 13:49 GÜNCEL
Eyyamı Bahur ne demek? Eyyamı Bahur sıcakları nedir? Eyyamı Bahur ile ilgili bilgiler

'Eyyamı Bahur' tabiri ülkemizde sık kullanılmayan bir tabir olmasına karşılık, son yüzyılın en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönem içinde en çok duyduğumuz kavram haline geldi. 

Sık sık duyduğumuz 'sokağa çıkmayın' uyarılarının ardından Meteroloji'den gelen hava durumu açıklamasında Eyyamı Bahur'un kapıda olduğu ifade edildi. Peki nedir bu Eyyamı Bahur?

EYYAMI BAHUR NEDİR?

Eyyamı Bahur kelimesinin kökenine gidelim. Arapça olan Eyyam kelimesi, günler ve zaman anlamına gelmektedir. Eyyam sözcüğü ise aşırı sıcak demektedir. Sonuç olarak, eyyamı Bahur "Aşırı sıcak günler, aşırı sıcak zaman" anlamını taşınmaktadır. 

EYYAMI BAHUR SICAKLARI NEDİR?

Arapça'dan Türkçe'ye gelen 'Eyyamı Bahur', yaz mevsiminin en sıcak ve en boğucu günleri için kullanılan bir tabirdir. Litaratürde, Kuzey Yarım Küre için Temmuz ile Eylül arasındaki dönemdeki yüksek sıcaklık durumlarında bu terimin ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Güney Yarım Kürede ise, Ocak ile Mart arasındaki dönemi kapsamaktadır. 

EYYAMI BAHUR NE ZAMAN?

Eyyamı Bahur günleri için net bir tarih vermenin doğru olmadığı ifade edilmektedir. Çünkü söz konusu aşırı yüksek sıcaklık durumu bölgenin var olduğu yarım küreye, enlem ve boylam farklarına ve iklim değişikliklerine göre değişim göstermektedir. 

Osmanlı döneminde daha sık kullanılan bu terim, son yüzyılda Türkiye'de çok zikredilen sözcükler arasında yer almamaktadır. Ülkemizde daha çok, yüksek sıcaklığı ifade etmek için Afrika sıcakları, cehennem sıcakları, kavurucu sıcaklar gibi tabirler tercih edilmektedir. 

Diğer yandan, Antik Roma, Alman, İtalyan ve Fransız kültüründe Eyyamı Bahur günleri 24 Temmuz-24 Ağustos olarak kabul edilmektedir. 

EYYEMI BAHUR SICAKLARI KAÇ DERECE? 

Eyyamı Bahur'un bir ısı derecesi olarak karşılığı bulunmamaktadır. Yalnıza aşırı sıcakları tarif etmektedir. 

EYYEMI BAHUR'DA SAĞLIĞA DİKKAT!

'Eyyamı bahur' diye ifade edilen dönemde bazı hastalıkların ortaya çıktığı, bazı hastalıklarınsa normal döneme göre daha fazla risk taşıdığı bilinmektedir. Öyle ki, 2000'li yıllarda, Avrupa'da görülen Eyyamı Bahur döneminde on binlerce insan hayatını kaybetmişti.

Peki bu dönem içinde hangi hastalıklar ortaya çıkar veya hangi hastalıklar için daha büyük risk oluşur? İşte tüm maddeler:

  • Kalp ve göğüs hastalıkları için risk artar (ritim bozukları, kalp krizi riski) 

  • Tansiyon yükselebilir (Hipertansiyon hastaları için risk) 

  • Aşırı stres ve asabiyet gözlemlenebilir

  • Orman yangınları sıklaşabilir

Diğer yandan ise aşırı sıcakla dolayısıyla kablolar esner, yol malzemeleri erir, demiryollarında raylar denişler. Tüm bunlar da yaşanabilecek kazalara zemin hazırlayabilir. 

Tüm bu tehditlerden kurtulmak da mümkün. Aşağıdaki içerikten, sıcak havalarda sağlığımız için yapabileceklerimizi öğrenebilirsiniz...

Sıcak havanın insan üzerine etkileri: Neler yapmalıyız?

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR