YÖK Başkanı Özvar’dan 'sivil anayasa' vurgusu: YÖK'ün kurumsal yapısı gözden gerilmeli

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 'Sivil Anayasa çalışmalarında Yükseköğretim Kurulumuzun kurumsal yapısının ve kapasitesinin gözden geçirilmesi ihtiyacının bulunduğunu yüksek tensiplerinize arz ederim' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.10.2023 16:45 GÜNCELLEME 09.10.2023 16:47 GÜNCEL
YÖK Başkanı Özvar’dan 'sivil anayasa' vurgusu: YÖK'ün kurumsal yapısı gözden gerilmeli

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yükseköğretim sistemimizin ülkemizdeki büyüklüğü, iktisadi gelişmede oynadığı rol, beşerî sermayemizin artırılmasındaki görev ve sorumluklarımız göz önünde bulundurularak, sivil Anayasa çalışmalarında Yükseköğretim Kurulumuzun kurumsal yapısının ve kapasitesinin gözden geçirilmesi ihtiyacının bulunduğunu yüksek tensiplerinize arz ederim” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuştu. Özvar, üniversitelerin bilim ve teknoloji alanında üstlendikleri rollerle bir ülkenin ekonomik ve sosyal refahının artırılmasında hayati öneme sahip kurumlar olduğunu belirterek, “Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet alanlarında verimli ve nitelikli çıktılar üretebilmeleri, tatlı bir rekabet içinde olmalarına bağlıdır. Bir üniversitenin rekabette öne çıkabilmesi diğer üniversitelerden farklılaşmasıyla mümkündür. Farklılaşma için de kurumun güçlü yanlarını öne çıkarması, zayıf yönlerini iyileştirmesi gerekir. Bu amaçla yükseköğretim kurumlarımız, ürettikleri her türlü bilgi ve veriye hâkim olmalıdır. Biz bunu Büyük Veri Projesi olarak tanımlıyoruz. Bu bakış açısından hareketle Yükseköğretim Kurulu olarak, Türkiye Yüzyılında vizyonumuz; kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü profili ile üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen; nihayet ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi oluşturmaktır” diye konuştu.

“TOPLUMSAL UYUM SÜREÇLERİNİN SORUNSUZ BIR ŞEKİLDE İLERLEMESİ SON DERECE KRİTİK BİR ÖNEME SAHİPTİR”

Uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapan ülkelerin büyük bir zenginlik kaynağına sahip olduğunu belirten Özvar, “Onlar sadece ekonomik anlamda katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ülkeler arası iş birliği ve kültürel etkileşim için de son derece önemlidirler. Bu nedenle, bu öğrencilerin misafir ülkedeki toplumsal uyum süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi son derece kritik bir öneme sahiptir. Ülkemizde eğitim gören uluslararası öğrencilerin ve üniversitelerimizde çalışan akademisyenlerin memnuniyeti arttıkça, ülkemizin yükseköğretim kurumları daha fazla tercih edilir hale gelecek ve uluslararasılaşma ivme kazanacaktır. Bu bakımdan eğitimden sağlığa, güvenlikten diplomasiye kadar hepimize önemli ödevler düşmektedir. Yükseköğretim Kurulu olarak, bu konuda ilgili Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm halinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN HER ALANDA GELİŞME KAYDETMESİ SÜRECINE KATKIMIZI SUNMAKTA KARARLIYIZ”

Yükseköğretim Kurulunun her bakımından güçlendirilmesi için gayret gösterdiklerini ifade eden Özvar, “Türkiye Yüzyılı'nda, Yükseköğretim Kurulu ve kurumları olarak bilimsel araştırma ve nitelikli akademik personel yetiştirerek, uluslararası iş birliğimizi daha ileri noktalara taşıyarak, ülkemizin her alanda gelişme kaydetmesi sürecine katkımızı sunmakta kararlıyız. Zât-ı Devletlerinin iradesinde yürütülen sivil Anayasa hazırlanması sürecinin, Yükseköğretim Kurulunun kurumsal yapısının ve kapasitesinin, rekabet ettiğimiz ülkelerdeki muhatap kurumlara benzer şekilde, çağın gereklerine uygun bir hale getirilmesi bakımından önemli bir imkan sunacağını değerlendirmekteyiz. Yükseköğretim sistemimizin ülkemizdeki büyüklüğü, iktisadi gelişmede oynadığı rol, beşerî sermayemizin artırılmasındaki görev ve sorumluklarımız göz önünde bulundurularak, sivil Anayasa çalışmalarında Yükseköğretim Kurulumuzun kurumsal yapısının ve kapasitesinin gözden geçirilmesi ihtiyacının bulunduğunu yüksek tensiplerinize arz ederim” dedi.

KAYNAK : İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR