Hamas İsrail savaşının küresel güçlere etkisi ne olacak? Çarpıcı analiz

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan ve 20’nci güne giren Filistin-İsrail savaşındaki küresel güç ilişkisini irdeleyen Prof. Dr. Mehmet Ali Bal, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2023 17:55 GÜNCELLEME 30.10.2023 18:01 GÜNCEL
Hamas İsrail savaşının küresel güçlere etkisi ne olacak? Çarpıcı analiz
  • HABER7

İsrail’in şiddet ve zulüm düzeyi artarak devam eden saldırılarının küresel güçler dengesindeki yerini, sebeplerini ve etkilerini analiz eden Prof. Dr. Mehmet Ali Bal, 7 Ekim savaşını iki temele ayırdı. İlk olarak Hamas’ın Aksa Tufanı taarruzunu kendi inisiyatifiyle yapıp yapmadığını irdeleyen Prof. Bal, ikinci maddede ise savaşın oluşturduğu küresel sonuçlar ve bölgesel tesirlerinin neler olduğu sorusunun cevabını aradı.

Prof. Bal, Hamas’ın ilk saldırısının ardından lojistik, askeri planlama ve hazırlık yapılmadığını, bu nedenle taarruzun Hamas iç dinamikleri ve karar alma mekanizmalarının öz gücüyle olmadığına işaret ettiği görüşünü paylaştı. Bal, “En azından, saldırının devamını Hamas’ın yürütmediğini, stratejik karargahın başka bir güç içinde olduğunu” söyledi.

HAMAS'IN ARKASINDAKİ GÜÇ

Aksa Tufanı’ndaki “muharrik güç” olabilecek mevkideki İran, Çin, Türkiye, Rusya, Ortadoğu veya AB ülkelerinin savaşta özne olma konumunu zayıf bulan Mehmet Ali Bal, “Hamas bağımsız değildir. Nüfuz edilmiş yapısı ve engaje edilmiş kadroları ile farklı güçlerin tesiri altındadır.” görüşünü savundu.

Olay zincirindeki şüpheli tespitlerini paylaşan Prof. Mehmet Ali Bal, İsrail’in Aksa Tufanı’na kısa sürede ve şiddetli cevap verebilmesinin dikkat çekici olduğunu kaydetti. 300 bin yedek askere hazırlık emri verilmesine eş zamanlı olarak küresel merkezlerde kesif sistematik propaganda yürütülebilmesinin anlamına vurgu yaptı.

“İsrail karşıtı koalisyonun” saldırıya hazırlıksız yakalandığını belirten Bal, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, İran gibi güçlerin münferit ve toplu durumlarını bu iddiasına delil olarak sundu. Küresel planda Rusya ve Çin’in karşı beyanlarının ise icbar edici olmaktan uzak olduğunun altını çizdi.

Bal, ABD ve İsrail’e yönelik dünyadaki tepkilerin henüz “hard power/sert güç” üretecek mahiyetinin bulunmadığına değinerek, mevcut durumda ve kısa vadede İsrail’i engelleyebilecek seviyeye gelemeyeceğini ifade etti.

7 Ekim savaşında İran, körfez ülkeleri ve Suudi Arabistan arasındaki barış görüşmelerinin sonlandığını hatırlatan Prof. Bal, İsrail-Türkiye arasındaki yumuşama sürecinin de bittiğini kaydetti. Bal, savaşa Rusya ve Çin’in müdahalede bulunabileceklerini fakat bu formülü irade edemeyebileceklerini dile getirdi.

Prof. Bal, Çin’in sert güç kullanma politikasına ve gücüne sahip olmadığını fakat dikkatlerin farklı coğrafyaya çekilmesi dolayısıyla uzun vadede maksimum fayda sağlayacak ülke olacağının altını çizdi.

Bal, Rusya’nın ise askeri gücü ile politika üretme gayretine rağmen bu savaşta ABD ve İsrail’e karşı somut/müşahhas müdahale seviyesine çıkmayacağını öne sürdü.

İsrail ile ABD’nin karşılıklı bağımlılık durumuna mahkum olduğuna dikkat çeken Prof. Bal, uzun vadede ve toplumlar nezdinde ABD’nin prestijinin azalacağına değindi.

AYNI BETERLİKTE

İsrail’in kara harekatı yapmasa dahi devam eden hava saldırılarının ‘kara harekatı kadar beter’ olduğunu söyleyen Prof. Bal, psikolojik harp hususunda da İsrail’i dünya kamuoyunda savunmak, meşrulaştırmak, etki aracına dönüştürmek için haber ajanslarını, TV kanallarını ve internet mecralarını elinde tuttuğunu vurguladı.

Türkiye’nin barış için hangi mücadele stratejisini benimsemesi gerektiği hususuna da değinen Prof. Bal, önerilerini 7 maddede sıraladı. Uzun vadeli, kapsamlı ve sabırlı bir strateji uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ali Bal’ın yazısını okumak için tıklayın

Mehmet Ali Bal'dan çarpıcı Hamas-İsrail savaşı analizi: Hamas bağımsız değildir

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR