Seçmen kaydı nasıl sorgulanır? e-Devlet 31 Mart 2024 yerel seçimleri seçmen kağıdı...
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlere sayılı günler kaldı. Seçmenler, hangi okulda ve hangi sandık numarasında oy kullanabileceğini online olarak öğrenebilecek. Peki YSK seçmen kağıdı sorgulama nasıl yapılır?
ABONE OLTürkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek. Seçim takvimine göre, siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına teslim etti. Yerel seçimlere ise 35 parti katılacak.
YSK SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK?
Yüksek Seçim Kurulu takvimine göre seçmen kağıtları dökümü 29 Şubat'ta başlanacak ve dağıtımı 24 Mart'ta tamamlanacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı öncesinde de seçmenler, nerede oy kullanacağını e-Devlet ekranından öğrenebilecek.
SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesi "www.ysk.gov.tr" adresinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.
E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
Vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesi üzerinden oy kullanacağı okul ve sandığı öğrenebilecek. Ayrıca e-Devlet kapısı ve Yüksek Seçim Kurulunun Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması üzerinden de bu hizmet sağlanacak.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin sadece belirtilen bu kanallar aracılığıyla yapılması gerektiği de hatırlatıldı. "Bunlar dışında gelen e-posta, çağrı ya da mesajlara itibar edilmemeli" uyarısı yapıldı.
YEREL SEÇİMLERDE HANGİ PARTİLER YER ALACAK?
Kura çekiminden önce konuşan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçime katılma yeterliliğine sahip 36 parti tespit edildiğini ancak Yenilik Partisi'nin seçime katılmayacağını bildirdiğini açıkladı.
Bu nedenle kura çekimine 35 parti katıldı. Kura çekimi sonucu AK Parti, oy pusulasında ilk sırada yer aldı. CHP ise 18'inci sırada olacak. Oy pusulasında MHP 31, İYİ Parti 2, DEM Parti 9'uncu sırada yer alacak.
1- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
2- İYİ Parti
3 - Sol Parti
4 - Büyük Birlik Partisi
5- Memleket Partisi
6- Anavatan Partisi
7- Demokratik Sol Parti (DSP)
8- Yeniden Refah Partisi
9- Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)
10- Türkiye Komünist Partisi
11- Anadolu Birliği Partisi
12- Zafer Partisi
13- Halkın Kurtuluş Partisi
14- Türkiye Komünist Hareketi
15- Bağımsız Türkiye Partisi
16- Gelecek Partisi
17- Yeni Türkiye Partisi
18- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
19- Emek Partisi
20- HÜDA-PAR
21- Hak ve Özgürlükler Partisi
22- Ocak Partisi
23- Adalet Birlik Partisi
24- Demokrat Parti
25- Güç Birliği Partisi
26- Millet Partisi
27- Milli Yol Partisi
28- Adalet Partisi
29- Genç Parti
30- Aydınlık Demokrasi Partisi
31- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
32- Türkiye İşçi Partisi (TİP)
33- DEVA Partisi
34- Saadet Partisi
35- Vatan Partisi