STK'lardan Dünya Yetimler Günü'nde basın açıklaması: Kınamaktan öteye gidilmiyor
İHH’nın da aralarında bulunduğu Çocuk Hakları Platformu, 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde basın açıklaması düzenledi.
ABONE OLAçıklamada, işgalci İsrail’in çocuklara yönelik saldırılarına karşı dünya genelinde güçlü adımlar atılmadığı için saldırılarını daha artırdığı vurgulandı.
İHH, Yetim Vakfı, Yeryüzü Çocukları Derneği ve Hukukçular Derneği tarafından oluşturulan Çocuk Hakları Platformu, 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını yapan Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, dünya üzerinde yaşayan 1 milyar çocuğun; yetim, öksüz, sosyal yetim ya da yoksulluk içerisinde bulunduğunu belirtti. 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nün önemine dikkat çeken Murat Yılmaz, “Dünya Yetimler Günü, bize yetimlere karşı sorumluluklarımızı hatırlatması açısından, senede bir kez değil, mana itibariyle her gün ifa edilmesi gereken önemli bir gündür" diye konuştu.
"KINAMAKTAN ÖTEYE GİDİLMİYOR"
76 yıldır devam eden İsrail işgalinde, özellikle 7 Ekim’den bu yana gerçekleşen soykırımda katledilen binlerce çocuk olduğunu, hayatta olan çocukların da psikolojik desteğe muhtaç bir şekilde yetim bırakıldığını hatırlatan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:
"Başta İslam ülkeleri olmak üzere kınamanın ötesine geçilmediği için işgalci organizasyon bundan cesaret bularak daha da çirkinleşiyor. Batının değer olarak kabul ettiği ve BM’nin temel kuruluş felsefesi sayılan metinlerin tamamı yine başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa olmak üzere batılı ülkelerin destekleriyle dünyanın gözleri önünde 7 Ekim’den bugüne defalarca yok sayıldı. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Soykırım Sözleşmesi, Roma Sözleşmesi’ne atıfla İnsanlığa Karşı Suçlar, Cenevre Sözleşmeleri sadece kâğıtlar üzerindeki değersiz metinler haline geldi” ifadelerini kullandı.
"İSRAİL'İN İSTEDİĞİ GİBİ UMUTSUZLUĞA MAHKUM OLMAYACAĞIZ"
Yılmaz’ın ardından konuşan İHH Yetim Çalışmalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Başer, tarih boyunca görülen en zor süreçlerden birinin şu an Gazze’de yaşandığını belirtti. Başer, “İHH’nın talebiyle 2013 yılının sonunda 57 ülkenin bulunduğu İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında Dünya Yetimler Günü ilan edilirken amacımız önemli çalışmalara öncülük edebilmekti. Gayret etmeye devam edeceğiz. Batının, İsrail’in istediği gibi umutsuzluğa mahkûm olmayacağız. Bugün Gazze'de de yetimlerimizle beraber bir program düzenleyeceğiz. İşbirliği içerisinde olduğumuz kurumlarla beraber, Gazzeli çocuklara umut olmak için tıpkı Mavi Marmara’da olduğu gibi yola çıkacağız." dedi.
"İSRAİL BEBEKLERE VE ÇOCUKLARA SAVAŞ AÇMIŞ DURUMDA"
Çocuk Hakları Platformu’na değinen Yeryüzü Çocukları Derneği Başkanı Sümeyye Altun, “Gazze'de yaşanan bu durum, çocuk haklarının korunması için uluslararası çapta bir çalışmanın yapılması gerektiğini ortaya koydu. Gönüllülerimizle beraber çocukların haklarını savunmak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Platform üyelerinden Avukat Ayşe Göknur Shanal da, toplantıya platforma destek vermek için Avustralya’dan katıldığını söyledi. Shanal, “İsrail, bebeklere ve çocuklara savaş açmış durumda. Hayatını kaybeden insanların çok büyük bir kısmı kadın ve çocuk. Avustralya’daki çalışma ekibimizde avukatlar var. Bu hareketin uluslararası çapta hareket etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Basın açıklamasında, Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Melih Gülseren ve Çocuk Hakları Platformu Sözcüsü Avukat Betül Zağlı Topal da birer konuşma yaptı.
Program, Yetim Vakfı Akademi Topluluğu’nun hazırladığı “Filistin’de Çocuk Olmak” başlıklı raporun sunumuyla sona erdi.