Bakan Koca duyurdu: MHRS'de yeni dönem pazartesi başlıyor!

Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Koca, MHRS'de onaylı randevu döneminin 13 Mayıs pazartesi günü başlayacağını dile getirdi. Bakan Koca, ertesi gün randevusu olan hastanın saat 20.00'ye kadar onay vermesi gerektiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.05.2024 14:18 GÜNCELLEME 10.05.2024 09:18 GÜNCEL
Bakan Koca duyurdu: MHRS'de yeni dönem pazartesi başlıyor!

SON DAKİKA HABERİ: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki (MHRS) yeni işleyişi açıkladı. Koca, "Ertesi gün randevusu olan her hasta, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek." dedi.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sağlıkta yakın dönemde beyaz reform ile hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir. Sağlıkta şiddet yasası sonucunda şiddet vakaları büyük ölçüde azalmıştır. Beyaz kod uygulaması yanı sıra gri kod uygulaması da pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Beyaz kod sayısı 1 milyonda 31'den 1 milyondan 14'e inmiştir.

Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Evlilik öncesi SMA taşıyıcı tarama programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yeni doğan 2 milyon 200 binde fazla tarama yaptık.

Hedefimiz ihtiyacımız olan tüm aşıların Türkiye'de üretilmesidir. 2028'de tüm aşılar yüzde 100 yerli olacak. Nadir hastalıklar için hücre ve gen tedavi hastanesini kuruyoruz.

SMA TESTİ

Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yeni doğan SMA Tarama Programında 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın yüzde 90'ın üzerine çıkmasını sağladık.

YERLİ AŞI

Hedefimiz ihtiyacımız olan tüm aşıların Türkiye'de üretilmesidir. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek. 2028’de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak.

MHRS'DE YENİ İŞLEYİŞ NASIL OLACAK?

Pandemide randevu sistemini yaygın kullanmaya biz teşvik ettik. Tercih randevulu muayeneye kaldı. 23 milyon kişi aldığı randevulardan 3'te 1'ine gelmedi. Gelinmeyen randevu sayısı 81 milyon. Randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılamadı.

Eskiden kamu hastaneleri denince anlaşılan ile bugün anlaşılan aynı değildir.

Randevulu ve randevusuz hasta sayısı neredeyse eşit. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. Randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılamadı. Sınırlı sayıda sınırsız talebi karşılamaya çalışıyoruz. 

Onaylı randevu dönemine pazartesi başlıyoruz. Ertesi gün randevusu olan hasta geleceğini onaylayacak ve saat 20.00'ye kadar onay verecek.

65 YAŞ ÜSTÜ ONAYLI İŞLEMDEN MUAF TUTULACAK

65 yaş üstü hastalar ile kanser hastaları, onaylı işleminden istisnadır. Boş kalan randevuda öncelik talep bırakan hastada olacak.

SAĞLIKTA ŞİDDET VAKALARI

Sağlıkta yakın dönemde beyaz reform ile hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir. Sağlıkta şiddet yasası sonucunda şiddet vakaları büyük ölçüde azalmıştır. Beyaz kod uygulaması yanı sıra gri kod uygulaması da pilot uygulama olarak başlatılmıştır. Beyaz kod sayısı 1 milyonda 31'den 1 milyondan 14'e inmiştir. Gri kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş ilave olarak yüzde 50'den fazladır. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Uzaktan Sağlık Hizmeti ile ilgili altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot uygulamaları başlattık. Kronik hastaların takibi, rapor, reçete yenileme için de bu uygulama sayesinde çevrim içi hizmet sunmayı planlıyoruz. Kısa adı Yaşam olan sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizi hayata geçirdik, uygulamaya 80 yaş üzeri vatandaşlarımızdan başladık, yaş sınırını aşağı indirerek uygulamayı yaygın hale getireceğiz.

AİLE HEKİMLİĞİ AÇIKLAMASI

Aile hekimliğinin daha da kurumsallaşması gerektiğine inanıyorum. Her bir aile hekimimizin uzaktan hasta gelmeden çözmesini de planladık. 

Pandemi öncesinde birinci basamak aile hakimine gidenle bugün gidene bakınca yüzde 50 artış söz konusu. Yüzde 23 de ikinci üçüncü basamak hastanelerde artış oldu.

Kamu hastaneleri nitelikli altyapıları, akademik kadroları ve nitelikli hizmet şekli vatandaşımızın kamu hastanelerine yöneliğini artırdı.

KAYNAK : Haber7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR