Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan başıboş sokak köpeği raporunda çarpıcı detaylar

Dört bakanlığın başıboş köpeklerle ilgili hazırladığı kanun teklifine yönelik etki analizi raporu üç ana başlıkta Başkan Erdoğan'a sunuldu. İşte güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekilen raporda bazı çarpıcı detaylar.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2024 14:22 GÜNCELLEME 22.05.2024 14:23 GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan başıboş sokak köpeği raporunda çarpıcı detaylar

23 Mayıs Perşembe günü (Yarın) Meclis'te hem vatandaşlar için hem de ülke için büyük bir sorun haline gelen başıboş sokak köpeği için önemli bir adım atılacak. AK Parti'deki  zirvede sokak köpeklerinin aynı anda kısırlaştırılmasının mümkün olmadığı, bunun için yeterli barınak bulunmadığı aktarılırken, maliyetlerin çok yüksek olması sebebiyle sıkıntı yaşandığı belirtilmişti.

RAPOR ERDOĞAN'A SUNULDU

Türkiye Gazetesi'ne göre Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın başıboş köpeklerle ilgili kanun teklifine yönelik hazırladığı etki analizi raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu.

Rapor, mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler olmak üzere 3 ana başlık etrafında şekilleniyor.

TOPLUM GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Sokak köpeklerinin toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtilen raporda, “Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler başta olmak üzere insanların günlük yaşantılarının kısıtlanması, trafik kazalarının yaşanması, vatandaşların sokaklarda hayvan besleyen kişilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaşanması, çiftlik hayvanlarının telef olması, devlet kurumlarına güvenin azalması.” gibi güvenlik sorunları sıralandı.

707 MİLYON TL DEĞERİNDE KUDUZ AŞISI YAPILDI

Sorunun ekonomik boyutuna değinilen kısımda ise valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davası olduğu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı gibi bilgilere yer verildi.

SON 5 YILDA KÖPEK MAMASINA 84 MİLYAR TL ÖDENMİŞ

Raporda, son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği, 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı ifade edildi.

20 YILDA 4 MİLYONU AŞKIN KUDUZ RİSKLİ TEMAS

Raporun en önemli başlıklarından biri olan sağlık bölümünde ise Türkiye’nin riskli duruma girdiği vurgulandı.

Raporda, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği bilgisi verildi.

2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığına da dikkat çekilen raporda Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda vaka verileri de sıralandı.

Yola çıkan köpek nedeniyle kamyonla çarpıştı: 3 ölü, 1 ağır yaralı

Feci kaza: Köpek, 1 kişinin ölümüne neden oldu

3 BİN 534 TRAFIK KAZASI, 55 ÖLÜM

Buna göre son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleştiği belirtildi.

Raporda ayrıca, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500, bir köpeğin yakalama maliyetinin yaklaşık 1.500, bir köpeğin kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 lira olduğu belirtildi.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR