Müjdat Gezen’den cahilane ‘köpek’ yorumu! 'Attı' ama tutmadı

Cumhuriyet gazetesinin köşesinden 'atış' yapan Müjdat Gezen, ‘hayırsız ada’ ile ilgili kullandığı ifadeler 'cahilane' olarak yorumlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2024 23:55 GÜNCELLEME 26.05.2024 10:09 GÜNCEL
Müjdat Gezen’den cahilane ‘köpek’ yorumu! 'Attı' ama tutmadı
  • Haber7

Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasının sol alt kısmında ‘Köşe Atışı’ başlıklı bir alanda yorumlarda bulunan Müjdat Gezen, ‘hayırsız ada’ ile ilgili ‘cahilane’ ifadeler kullandı.

Gezen, başıboş köpek sorunu için getirilecek kanun teklifini hedef almak isterken ‘bilgisizliğini’ gözler önüne serdi.

1910’da başıboş köpekleri Sivriada’ya toplayan kişinin 1876’da vefat eden Sultan Abdülaziz olduğunu iddia eden ve ‘uluma’yı da ‘ulama’ olarak yazan Müjdat Gezen, “Sultan Abdülaziz efendimiz sokak köpeklerini ‘Hayırsız Ada’ya sürmüştü. Susuzluktan ve açlıktan birbirlerini yiyen hayvancıkların ulamaları ve inlemeleri İstanbul şehrinden duyulmuştu. Acımasızlık değişik bir duygu.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet gazetesinin de ‘cahilane’ olarak tanımlanan bu yorumu teyit etmeden girmesi dikkat çekti.

‘HAYIRSIZADA’ OLAYI İTTİHATÇILAR DÖNEMİNDE GERÇEKLEŞTİ

İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Osmanlı Devleti’nin başında olduğu 3 Haziran 1910’da, dönemin şehremini (belediye başkanı) Suphi Beysoyundu’nun talimatıyla 80 bin civarında başıboş köpek Marmara Denizi’nde bulunan Sivriada’ya gönderilmişti.

Wikipedia’da yer alan ifadeye göre; pagan inançlarında olan doğal afetleri bir olayla ilişkilendirmeye benzer şekilde, bazı insanlar yaşanan felaketleri adada ölen ‘köpeklerin laneti’ olarak yorumladıkları için bu olayı 'Hayırsızada sürgünü' olarak isimlendirdi.

KAYNAK : Haber7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR