Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ÜLKE TV'de! Mekke'den canlı yayın

ÜLKE TV’nin canlı yayın konuğu olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kabe’nin önemi, hac ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hac hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2024 23:04 GÜNCELLEME 13.06.2024 00:59 GÜNCEL
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ÜLKE TV'de! Mekke'den canlı yayın

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ÜLKE TV ekranlarında Mekke’den canlı yayınlanan programa katıldı.

ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ün sorularını cevaplayan Erbaş, Kabe’nin Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından inşa edildiğini ve önemli bir mabet olduğunu vurguladı. Erbaş, Kabe’de kılınan namazların diğer yerlerde kılınan namazlardan daha faziletli olduğunu belirtti.

Başkan Erbaş, haccın Müslümanların yıllık kongresi olarak değerlendirildiğini ve burada farklı dil ve renkten insanların bir araya geldiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Mekke’de düzenlenen toplantıda İslam ülkelerinin din işleri bakanları ve diyanet başkanlarının temsilcileriyle bir araya geldiklerini dile getiren Başkan Erbaş, burada Müslümanların sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğunu, İslamofobi gibi konuların da gündeme alındığı belirtti.

“HAC KURALARINDA KATSAYILI KURA SISTEMİNİ UYGULUYORUZ”

Hac kurası nasıl gerçekleşiyor sorusuna, Erbaş: "Suudi Arabistan her ülkeye, ülkenin nüfusunun binde biri kadar kontenjan veriyor. Kota diyoruz buna, Türkiye'nin nüfusu son yapılan tespitlere göre 85 milyon 8 bin kadar, biz de onun binde biri kadar yani 85 bin civarında hacımızı bu sene getirdik. Bu 85 bin kişiyi kura sistemi ile tespit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Türkiye’de her yıl hac başvurularının alınmasının ardından kura çekildiğini ifade ederek, “Bu sene çekmiş olduğumuz kurada 14 sene öncesinden beri yazılmış, halen kurada çıkmamış olan vatandaşlarımız kuraya girdiler. 2009-10 yılından bu yana bekleyen kardeşlerimiz var. Biz kat sayılı kura sistemi diyoruz ve bu sadece Türkiye'de uygulanıyor. Başka ülkelerde sıralı sistem uygulanıyor. Sıralı sistemde kim önce yazılmışsa o gidiyor. Örneğin 50-60 sene sonraya gün veriyorlar. Şimdi bizde böyle sıralı sistem olsa bizde de aynı durum söz konusu olur.” dedi.

“TÜM HACILARIMIZA SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hac döneminde kutsal topraklarda verdikleri sağlık hizmetlerine de değinen Başkan Erbaş, “Hacılarımızla hangi kanalla gelmiş olursa olsun ister Diyanet İşleri Başkanlığıyla gelsin ister acenteler vasıtasıyla gelsin bizim hacımızdır. Nihayet Türkiye’den gelen vatandaşların hepsine hangi imkanlar, hangi hizmetler verilmesi gerekiyorsa mümkün olduğunca, elimizden geldiği kadarıyla o hizmetleri kendilerine özellikle sağlık konusunda vermeye çalışıyoruz. Çünkü sağlık çok önemli ve sağlıkta insan ayrımı olmaz.” diye konuştu.

ALİ ERBAŞ’TAN GAZZE ÇAĞRISI! “HEDEF 1 MİLYONUN ÜZERINDE HİSSE”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “TDV olarak amacımız ve planlamamız 1 milyonun üzerinde Filistinli kardeşimize kurban hisselerini ulaştırmak.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ülkemizde sadece 7 Ekim’den bu yana değil, 7 Ekim’den önce de gerekli tepkileri hep gösterdik ama 7 Ekim’den sonraki bu katliam, bu soykırım, bu işgalcilerin yapmış olduğu katliam bardağı taşıran son damda oldu.” dedi.

Gazze’de yaşanan soykırıma da değinen Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Müslüman olsun, gayrimüslim olsun dünyanın bütün vicdanlı insanları esasında bu acıyı yaşıyor. Vicdanlı insanlar dünyanın her yerinde buna tepki gösteriyor. Ülkemizde sadece 7 Ekim’den bu yana değil, 7 Ekim’den önce de gerekli tepkileri hep gösterdik ama 7 Ekim’den sonraki bu katliam, bu soykırım, bu işgalcilerin yapmış olduğu katliam bardağı taşıran son damda oldu.

Bununla ilgili elimizden geleni elimizle yapmamız lazım. Dilimizden geleni dilimizle yapmamız lazım. Yani elimizden ne geliyor? Yardım… Mümkün olduğunca Gazze’deki masum insanlara yardım göndermek, işte ülkemiz bunun için büyük bir gayretin içerisinde. Vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları adeta seferber olmuş durumda. Bu yetmiyor boykota devam etmemiz lazım. Yani bu zalimleri yapmış oldukları bu soykırımdan caydırmak, durdurmak için elimizden ne geliyorsa onu yapmamız lazım.”

“VİCDANLI İNSANLARIN VİCDANLARINI HAREKETE GEÇİRMEMİZ LAZIM”

Gazze ile ilgili dünyada oluşan farkındalığın canlı tutulması gerektiğine işaret eden Başkan Erbaş,  “Vicdanlı insanların vicdanlarını harekete geçirmemiz lazım. Bu sadece bizim çağrımızla olacak bir şey değil, herkesin bu konuda seferberlik ve büyük bir duyarlılık içerisinde olması lazım. O açıdan inşallah duamız odur ki bir an önce oradaki zulüm durur. Mazlumlar bu katliamdan kurtulurlar ve başarıya ulaşır.” dedi.

“GAZZE’YE 35 BİN HİSSE KURBAN BAĞIŞI OLDU”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) 7 Ekim’den sonra Türkiye genelinde Filistin’e destek kampanyası başlattığını belirterek, “Filistin için yiyecek, içecek, gıda maddesi alabileceğimiz miktarda milletimizin bağışları oldu, emanet ettiler bize. O bağışlarla biz buradan gemiler dolusu yiyecek, içecek, giyecek maddesi gönderdik. Refah sınırından onları içeriye geçirmek için TDV’nin ekipleri var. O ekipler sürekli orada çalışıyorlar ve hamdolsun şimdiye kadar gönderdiğimiz bütün gıda, yiyecek, içecek, giyecek maddelerini yerine ulaştırdık. Kurbanla ilgili şu ana kadar 35 bin kadar hisse Filistin’e Gazze’ye doğrudan kurban bağışı oldu. 1 milyon 50 bin civarında kurban hissesini Gazzeli kardeşlerimize ulaştırmaya gayret edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : Haber7
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR