Türkiye Kültür Yolu Festivali: Kültürel mirasa sahip çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali etkinlikleri, söyleşi ve çalıştaylara ev sahipliği yapıyor. Bu etkinliklerle kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.07.2024 14:02 GÜNCELLEME 03.07.2024 15:20 GÜNCEL
Türkiye Kültür Yolu Festivali: Kültürel mirasa sahip çıkıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 7’den 70’e her kesime yönelik birbirinden farklı kültür ve sanat etkinlikleri düzenleniyor. 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, geleneksel el sanatlarının çeşitli alanlarında faaliyet gösteren miras taşıyıcılarının, uzmanların ve akademisyenlerin katıldığı söyleşi ve çalıştaylara ev sahipliği yapıyor.

“Geleneğin Aktarımı” ve “Yaşayan Miras” temalı çalıştayların ilki 07 Haziran 2024 tarihinde Bursa Kültür Yolu Festivali’nde, ikincisi ise 26 Haziran 2024 tarihinde Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde gerçekleştirildi. 

Bakanlık tarafından düzenlenen bu çalıştaylarda; geleneksel sanatlar ve zanaatlarla uğraşan sanatçılar, akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile usta çırak ilişkisi ve icazet uygulamaları yer aldı. Aynı zamanda geleneksel sanatlarda akademik eğitim, yaygın kültürel eğitim kurslarının mevcut yapısı ve işleyişi, geleneksel sanatların yaşatılmasında mesleki ve teknik eğitimin yeri gibi konular tartışıldı.

6 BİNİN ÜZERİNDE SANATÇI VE ZANAATKAR BULUNUYOR

Türkiye Kültür Yolu Festivali paydaşlarından Geleneksel Sanatlar Derneği tarafından organize edilen bu etkinlikler, miras taşıyıcıları başta olmak üzere vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Yaşayan mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, genç nesillere yeni ilham kaynağı sağlanması ve kültürel zenginliklerimize yönelik farkındalığın artırılması amacıyla düzenlenen etkinlikler, yerel düzeydeki tüm miras taşıyıcılarının ve vatandaşların katılımına açık. İlerleyen günlerde Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında diğer şehirlerde yer alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bakanlıkta; 2 bin 269’u “Geleneksel El Sanatları”, 644’ü “Türk Süsleme Sanatları”, 142’si “Tiyatro”, bin 496’sı “Halk Ozanı ve Aşıklık” ve bin 794’ü “Mahalli Sanatçı” alanlarında olmak üzere toplam 6 bin 345 sanatçı ve zanaatkar bulunuyor.

KAYNAK : Haber7
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR