Suriyeli göçmenlerle ilgili anketten dikkat çeken rakamlar... Tablo negatif

Türkiye’nin açık kapı politikasıyla kucak açtığı savaş mağduru Suriyeli muhacirler üzerinden korkunç provokasyonlar gerçekleştirilirken, toplumun bu konudaki hassasiyetlerini ölçen anketlere bir yenisi daha eklendi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2024 17:46 GÜNCELLEME 04.07.2024 17:47 GÜNCEL
Suriyeli göçmenlerle ilgili anketten dikkat çeken rakamlar... Tablo negatif
  • Haber7 - ÖZEL

Muhalefet partilerinin göçmen karşıtı söylemlerle iktidara karşı geliştirdiği politika, uluslararası şebekelerin giriştiği karanlık provokasyonlar, düzensiz göçün dönem dönem kontrol dışı olarak gerçekleşmesi gibi hususlarda Türkiye’nin iç barışına tehdit olarak yöneltilmek istenen Suriyeli muhacir sorunu yeniden gündemde.

Suriye iç savaşının patlak verdiği 2011 yılından bu yana Esed rejiminin baskı ve şiddet uygulamalarından kaçarak Türkiye’ye sığınan muhacirler 13 yıldır ülkemizde misafir ediliyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’nin kayıtlarına göre Türkiye’de 3 milyon 114 bin geçici koruma altındaki Suriyeli, 1 milyon 125 bin ikamet izinli, 234 bin uluslararası koruma altında bulunan göçmen bulunuyor.


Kayseri’de çocuk tacizi iddiasıyla patlak veren yağma ve talan olaylarıyla hedef alınan Suriyeli muhacirlerle ilgili kışkırtma ve provokasyonlar bütün Türkiye’ye yayılmaya çalışılıyor. Özellikle Suriyeli göçmenlerin hedef tahtasına oturtulduğu bilinirken, bu konuda toplumsal odağın negatife doğru yöneldiği görülüyor.

Areda Survey araştırma şirketinin Mayıs 2024 raporuyla yayınladığı ankette, toplumun muhacirlere bakışının olumsuz olarak kodlanmaya başlandığı saptanıyor. Parlamentodaki 5 büyük partinin seçmenine yönelik araştırmada, bütün partilerdeki seçmen çoğunluğunun göçmenlerle ilgili aleyhte görüş beyan ettiği kaydediliyor.

GÖÇMENLER ÜZERİNDEN GÜVENLİK ENDİŞESİ

Ankette, siyasi parti seçmenleri arasında göçmenlerin ekonomiye katkısı ve güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığı konusundaki görüşleri soruluyor.

28-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında 2 bin 503 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ankette “Suriyeli göçmenleri kendi güvenliğiniz için tehdit olarak görüyor musunuz?” sorusuna EVET diyenlerin oranı bir yılda yüzde 62’ten yüzde 73,4'e yükseldi. HAYIR diyenlerin oranı ise yüzde 38’den yüzde 26,6’ya geriledi.

Suriyeli göçmenleri tehdit olarak algılayanların parti seçmenlerine göre oranı şöyle:

  • CHP: Yüzde 97,8

  • İYİ Parti: Yüzde 88,5

  • DEM Parti: Yüzde 68,1

  • MHP: Yüzde 67,1

  • AK Parti: Yüzde 53,6

‘EKONOMİYE FAYDA’ ALGISI DA DÜŞÜK

Göçmenlerin kas kuvveti gerektiren işlerde yoğunlukla çalıştığı, Türkiye’nin ara eleman sorununu ciddi ölçüde giderdiği ekonomi çevrelerinde sıklıkla konuşuluyor. Ankette bu argüman da vatandaşlara soruluyor. Ankette, göçmenlerin ekonomiye katkı sağladığını düşünenlerin oranı oldukça düşük.

Verilere göre, AK Parti seçmenlerinin yüzde 36,9’u göçmenlerin ekonomiye katkı sağladığını belirtirken, yüzde 63,1’i zarar verdiğini düşünüyor. CHP seçmeninin yüzde 98’i göçmenlerin ekonomiye zarar verdiğini belirtiyor. MHP ,İYİ Parti ve DEM Parti seçmenlerinde ise sırasıyla yüzde 76,4, yüzde 82,9 ve yüzde 86,9 oranında göçmenlerin ekonomiye zarar verdiği düşünülüyor.

Sonuçlar şöyle listeleniyor:

  • CHP: Yüzde 98 (Zarar veriyorlar), Yüzde 2 (Katkı sağlıyorlar)     

  • İYİ Parti: Yüzde 82,9 (Zarar veriyorlar), Yüzde 17,1 (Katkı sağlıyorlar)   

  • DEM Parti: Yüzde 86,9 (Zarar veriyorlar), Yüzde 13,1 (Katkı sağlıyorlar)

  • MHP: Yüzde 76,4 (Zarar veriyorlar), Yüzde 23,6 (Katkı sağlıyorlar)

  • AK Parti: Yüzde 63,1 (Zarar veriyorlar), Yüzde 36,9 (Katkı sağlıyorlar)

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR