Beyoğlu Belediyesi'nde 'tahliye' tartışmalarının perde arkası ortaya çıktı

Beyoğlu Belediyesi'nin kaymakamlıktaki ortak kullanım alanından 'atıldığı' iddialarının perde arkası ortaya çıktı. Belediyenin Kaymakamlığa ait binalardan tahliye nedeninin 'deprem riski' olduğu öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2024 17:46 GÜNCELLEME 21.09.2024 17:46 GÜNCEL
Beyoğlu Belediyesi'nde 'tahliye' tartışmalarının perde arkası ortaya çıktı

   HABER7

Beyoğlu Kaymakamlığı ile Beyoğlu Belediyesi arasında yaşanan tahliye krizi devam ederken konuyla ilgili gerçekler ortaya çıkmaya başladı. Beyoğlu Belediyesi, 'Seçim kaybedilip belediye CHP'ye geçince tahliye kararı aldılar' açıklaması yaparken olayın aslının bambaşka olduğu öğrenildi. 

BELEDİYE BİRİMLERİ GEÇİCİ OLARAK KAYMAKAMLIĞA TAŞINDI

Edinilen bilgilere göre Beyoğlu Kaymakamlığı, 2023 yılında Beyoğlu Belediyesi'nin ana hizmet binasında yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle belediye hizmetlerinin aksamaması için belediyenin bazı birimlerinin Kaymakamlığa ait olan bölgeye taşınmasına karar verildi. Yapılan sözlü mutabakatla belediyenin birimleri Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı'na geçici olarak taşınırken, 2024 yılının temmuz ayında Beyoğlu Belediyesi'nde yapılan tadilat çalışmalarının bitmesi dolayısıyla belediyenin geçici olarak Hükümet Konağı'na alınan birimlerinin tekrar Beyoğlu Belediyesi hizmet binalarına taşınması talep edildi. 

TAHLİYE SEBEBİ 'DEPREM' RİSKİ

Kaymakamlığın ibrazının ardından Beyoğlu Belediyesi Sağlık Müdürlüğü birimi belediyenin ana hizmet binasına taşındı. Beyoğlu Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyoğlu Müftülüğü'nün taşınması için ise kaymakamlıktan yazılı bildiri istendi. Kaymakamlık talep üzerine yazılı bildiriyi de gerçekleştirmesine ve Beyoğlu Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyoğlu Müftülüğü'nün  kullanımda olan söz konusu binaların yapılan deprem incelemesinde acilen boşaltılması gerekecek seviyede depreme karşı riskli çıktığının açıklanmasına rağmen, Beyoğlu Belediyesi birimleri ısrarla tahliyeden kaçındığı öğrenildi.

Beyoğlu Belediyesi'nin tüm uyarı ve bildirilere rağmen tahliye kararı almaması nedeniyle, Beyoğlu Kaymakamlığı idari süreci başlatarak tahliye işlemini tek taraflı olarak gerçekleştirerek süreci sonlandırdı.

KAYMAKAMLIKTAN YAZILI AÇIKLAMA

Beyoğlu Belediyesi'nin çeşitli medya ve sosyal medya mecralarında olayı farklı yansıtmasının ardından Beyoğlu Kaymakamlığı, yaşanan süreçle ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Kaymakamlığın açıklamasında yaşanan tüm aşamalar tüm detaylarıyla anlatıldı.

İşte Kaymakamlık tarafından yapılan açıklama;

"20.09.2024 çeşitli sosyal medya mecralarında yer alan ve "Beyoğlu Kaymakamlığı, Belediye birimlerini tahliye ediyor." başlığıyla paylaşılan içerik ve görüntüler, konuyu manipüle etme amacı taşımakta ve gerçeği yansıtmamaktadır.
 

Beyoğlu Belediyesi'nin bazı birimleri, 2023 yılı başı itibariyle, herhangi bir tahsis kararı olmaksızın, idari birimlerin talebi ve varılan mutabakatla Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı'na geçici olarak taşınmıştır. Birimlerin, Beyoğlu Belediyesi'nin devam eden bina inşaatlarının tamamlanmasıyla yeniden Beyoğlu Belediyesi hizmet binalarına taşınması hususunda mutabakata varılmıştır.

Beyoğlu Belediyesi'nin bahse konu olan binalarındaki inşaat çalışmaları Temmuz 2024 itibariyle tamamlanmış ve Beyoğlu Kaymakamlığı Hükümet Konağı'ndaki Beyoğlu Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, çalışmaları tamamlanan Beyoğlu Belediyesi'ne ait binaya taşınmıştır. Ancak Hükümet Konağı'nı kullanan diğer birimler, Belediye'nin ilgili birimleriyle defaatle iletişime geçilmesine ve gerekli uyarıların yapılmasına rağmen taşınmamıştır.

Beyoğlu Belediyesi'nin ilgili birimlerinin kendi hizmet binalarına taşıması talebinin sebebi; Beyoğlu Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyoğlu Müftülüğü'nün binalarında yapılan deprem incelemesinde binaların acilen boşaltılması gerekecek seviyede depreme karşı riskli çıkmasıdır.

Konuya ilişkin gerekçeler, ilgili birim yetkililerine birçok kez iletilmişken ve bunun ardından bazı birimlerin taşınması Beyoğlu Belediyesi tarafından sağlanmışken, diğer birimlerin ısrarla tahliye edilmemesi ve olayın medya ve dijital mecralara taşınması, en hafif tabirle iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Beyoğlu Belediyesi'nin ilgili birimlerinin tahliyesi, kendi hizmet binalarına taşıma hususunda gösterdiği özensiz tavır nedeniyle, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın ilgili birimleri tarafından gerçekleştirilmiştir."

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR