Darbe övgüsü kitaplardan ayıklandı

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarından, üç askeri darbeyi ve 28 Şubat sürecini öven ifadeler ayıklandı. İşte kitaplar çıkarılan bölümler:

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2008 11:02 GÜNCELLEME 21.09.2008 11:02 GÜNCEL
Darbe övgüsü kitaplardan ayıklandı

Kıvanç EL'in haberi

“Darbeleri ve darbeciliği öven ifadeler” olarak yorumlanan bölüm, demokratik sistem karşıtı bulunmuştu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik talimat vererek, bu bölümlerin kitaptan çıkarılmasını ve Talim Terbiye Kurulu’nun şubat ayında toplanarak gerekli değişiklikleri yapmasını istedi. Bu durumda 8’inci sınıf kitabının yakın tarihe ilişkin söz konusu bölümü demokratik yaklaşım çerçevesinde yeniden yazılacak. Değişiklikler genelgeyle okullara duyurulacak ve internet ortamına yüklenecek. Öğretmenler yeni düzenlemeyi esas alarak ikinci dönemde bu kitabı okutacak.

DEMOKRATİK VASFA UYGUN DEĞİL

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, dün bu konuda bir açıklama yaparak, ilköğretim 8’inci sınıfta okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki bazı bölümlerin ülkenin demokratiklik vasfına uygun olmadığını vurguladı. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Söz konusu dersin kitabında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin demokratiklik vasfı ile uygun olmayan bazı hususlara yer verildiği; bu dersin öğretim programının amacını aşan tartışmalı bilgilerin yer aldığı anlaşılmıştır. Dağıtılan kitaptaki bu bölümler uygulamadan kaldırılmış olup Başkanlığımızca, söz konusu tartışmalı ve uygun olmayan bölümlerin yerine demokrasinin gereklerine uygun olarak hazırlanan yeni metinler bu öğretim yılında okutulmak üzere okullara ulaştırılacaktır.”

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilköğretim 8. sınıf ders kitabında terör örgütü başı Abdullah Öcalan’a yer verildiği iddiası ise yalanlandı. “Kitapta ne resim ne de isim kullanılmıştır” denildi.

Kitaptan çıkarılan bölümler

27 Mayıs: 1950’lerin ikinci yarısından itibaren yabancı kredilerin azalması ve tarımda verimsiz bir dönemin başlamasıyla artan muhalefet karşısında DP hükümeti, muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalıştı. Artan ekonomik ve siyasi sıkıntılar askeri müdahaleye yol açtı.

12 Mart Muhtırası: 1961 Anayasası ile yeni bir döneme giren Türkiye’de, politikacıların siyasi, sosyal ve ekonomik sıkıntılara çözüm getirmeyen çekişmeleri, toplumsal gerginliği artırdı. Bu gelişmeler TSK’nın 1971’de ülkedeki çatışma ortamına son vermek için muhtıra vermesine yol açtı.

12 Eylül: Demirel başkanlığındaki hükümet, Başbakanlık Müsteşarı ve DPT Müsteşar Vekili Turgut Özal’ın hazırladığı ekonomik istikrar programını 24 Ocak 1980’de uygulamaya koydu. Ancak sıkıntıya çözüm olmadığı gibi huzursuzluklara sebep oldu. 1980’e gelindiğinde TSK geçici süre için yönetime el koydu.

28 Şubat: Hükümet Refah Partisi ile DYP arasında kuruldu. Laiklik karşıtı söylem ve eylemlerin artması üzerine MGK, 28 Şubat 1997 tarihinde hükümeti uyardı.

Akşam