STK'lardan Lübnan için 'Hemen Şimdi Yardım' seferberliği

Sivil toplum kuruluşları, İsrail saldırıları nedeniyle zor durumda kalan Lübnan halkına yardım ulaştırmak amacıyla "Lübnan İçin Hemen Şimdi Yardım Seferberliği" kampanyasını başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2024 23:34 GÜNCELLEME 02.10.2024 23:34 GÜNCEL
STK'lardan Lübnan için 'Hemen Şimdi Yardım' seferberliği

Sivil toplum kuruluşları, İsrail saldırıları nedeniyle zor durumda kalan Lübnan halkına yardım ulaştırmak amacıyla "Lübnan İçin Hemen Şimdi Yardım Seferberliği" kampanyasını başlattı. Sadakataşı Derneği, Yetim Vakfı, Yeryüzü Çocukları Derneği, Sadece İnsan Uluslararası Yardım Derneği, Fetih Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Umut Ol İnsani Yardım Derneği ve Darul Eytam Vakfı kampanyayı düzenleyen sivil toplum kuruluşları arasında yer aldı. Kampanya öncesi düzenlenen basın toplantısında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, toplantıda gemi kampanyası ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Düzenlenen basın toplantısına Sadakataşı Derneği, Yetim Vakfı, Yeryüzü Çocukları Derneği, Sadece İnsan Uluslararası Yardım Derneği, Fetih Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Umut Ol İnsani Yardım Derneği ve Darul Eytam Vakfı’nın temsilcileri katıldı. 

'LÜBNAN İÇİN BİN 300 TON İNSANİ YARDIM MALZEMESİ'

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Sadakataşı Başkanı Kemal Özdal Lübnan için sivil toplum kuruluşları olarak acil yardım gemisi göndereceklerini belirterek “Sadakataşı Derneği, Yetim Vakfı, Yeryüzü Çocukları Derneği, Sadece İnsan Uluslararası Yardım Derneği, Fetih Vakfı, AID Uluslararası Doktorlar Derneği, İHH İnsani Yardım Vakfı, Umut Ol İnsani Yardım Derneği ve Darul Eytam Vakfı olarak birlikte hazırlayacağımız bu insani yardım gemisi ile gıda kolisi, konserve, yatak, battaniye, hijyen malzemesi, bebek bezi, iç giyim, hasır ve çadır gibi birçok farklı kalemde insani yardım malzemelerini Lübnanlı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyoruz. Hazırlayacağımız insani yardım gemisiyle ilk etapta yaklaşık 80 konteynerdan oluşan 1300 ton insani yardım malzemesi Lübnan halkına ulaştırılmış olacaktır” dedi.

'1 MİLYONDAN FAZLA İNSAN GÖÇ YOLUNDA'

İsrail’in, Lübnan’a yapmış olduğu saldırılara değinen Özdal “İsrail, aylardır Lübnan sınırında çeşitli saldırılar gerçekleştirmekte, BM kararlarını da hiçe sayarak kardeş Lübnan’ın egemenlik haklarını da ihlal ederek şiddet uygulamaktadır.  23 Eylül itibarıyla Lübnan’a yönelik büyük bir savaş başlatan İsrail, Lübnan’ın güneyinde Sur ve Sayda, doğusunda Bekaa bölgesini ve başkent Beyrut ile Suriye sınır hattındaki çok sayıda noktayı hedef alarak 1200’den fazla insanın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve bugün itibarıyla 1 milyondan fazla kişinin evlerini terk ederek göç etmesine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.

'BÖYLE BİR İNSANLIK KRİZİ GÖRÜLMEDİ'

Açılış konuşmasından sonra söz alan Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz daha önce böyle bir insanlık kriziyle karşılaşmadıklarını söyleyerek “Tarihi süreç içerisinde baktığımızda, herhalde insan hayatının sivillerin, kadınların, çocukların ve yaşlıların hayatlarının hiçe sayıldığı böyle bir dönem kadar bir dönem yaşandığını zannetmiyorum. 1 yıldır canlı yayınlarla kolsuz bacaksız çocukları, gözyaşları içerisinde çocukları şehit olmuş anneleri ve hatta bazı uzuvlarını bir araya getirerek maalesef ki bir poşet içerisinde taşıyan anne babaları bizler gördük” şeklinde konuştu. 

KAÇ GEMİ GİDECEK?

Basın toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sadakataşı Başkanı Kemal Özdal, basın mensuplarından gelen Kaç gemi gidecek? sorusuna “Gidecek olan gemiye burada bulunan sivil toplum kuruluşları ve ayrıca başkaca sivil toplum kuruluşlarında destek olacak. Bu tür insani krizlerin yaşandığı bölgelere Türkiye'de bulunan sivil toplum kuruluşları olarak en hızlı şekilde reaksiyon gösteren ülkeyiz. Lübnan'a 1 hafta içerisinde ilk gemiyi çıkartmak istiyoruz. İlk gemimiz yaklaşık 80 konteyner ‘den ve bin 300 tondan oluşacak” şeklinde cevap verdi.

KAÇ GÖNÜLLÜ GİDECEK?

Basın mensuplarından, Gemi ile kaç gönüllü gidecek yada gidecek mi, yoksa Lübnan’da bulunan sivil toplum kuruluşları ile mi bağlantı halindesiniz? gelen diğer soruyu da yanıtlayan Özdal “Türkiye’de bulunan sivil toplum kuruluşları uzun yıllardan beridir Lübnan’da birçok faaliyet yürütmekte. Orada bulunun mülteciler sayesinde biz hali hazırda orada yardım çalışması sürdürüyoruz. Suriye ve Gazze savaşlarından kaçan insanların Türkiye'den sonra sığındığı yerlerin başında geliyor Lübnan. Lübnan'da olası bir savaş için bizim hazırlıklarımız vardı. Geride bıraktığımız bir yılda defalarca gittik bölgeye, orada ekiplerimiz mevcut” dedi.

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR