PKK saldırı açıklamasında ne mesaj verdi! MİA Başkanı Köse Haber7'ye konuştu

TUSAŞ'ın Kazan'da bulunan tesisine düzenlenen saldırıyı üstlenen terör örgütü PKK, açıklamasında dikkat çeken ifadeler kullandı. PKK'nın mesajlarını Milli İstihbarat Akademisi (MİA) Başkanı Prof. Dr. Talha Köse Haber7'ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.10.2024 17:30 GÜNCELLEME 25.10.2024 17:52 GÜNCEL
PKK saldırı açıklamasında ne mesaj verdi! MİA Başkanı Köse Haber7'ye konuştu
  •    Haber7-ÖZEL

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde Türkiye'nin savunma sanayiindeki göz bebeği şirketi TUSAŞ tesisine düzenlenen silahlı saldırıyı, terör örgütü PKK resmen üstlendi. Terör örgütünün silahlı kanadı HPG'den yapılan açıklamada dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

Terör örgütünün açıklamasında saldırının "Apocu fedai ruhla gerçekleştiği, Türkiye'nin güncel siyasal gündemiyle alakasının olmadığı, uzun süre önce planlandığı" belirtilirken PKK'nın TUSAŞ gibi silah üreten merkezlere karşı eylem yapmasının meşru olduğu iddia edildi. Öte yandan "Öcalan'dan mesajın yansıması ayrıca değerlendirilecek bir husustur" ifadeleri kullanıldı.

BAŞKA İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİYLE ORTAK ÇALIŞILMIŞ OLABİLİR

Terör örgütü PKK'nın saldırıya ilişkin açıklamasıyla ilgili Milli İstihbarat Akademisi (MİA) Başkanı Prof. Dr. Talha Köse Haber7'ye çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Talha Köse, şu ana kadar örgütün yaptığı çalışmaların işleyiş tarzıyla çok uyumlu olmadığını belirterek, saldırı koordinasyonunda başka istihbarat örgütleriyle ortak çalışma yapılmış olma olasılığına dikkat çekti. 

       Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse

TUSAŞ saldırısının zamanlama açısından da manidar olduğunu ifade eden Köse, "Saha Expo'nun olduğu ve Türkiye'de savunma sanayinin gittikçe mesafe aldığı ve uluslararası tanınırlık açısından çok daha rekabetçi bir noktaya geldiği bir dönemde yapılması dikkat çekiyor. Türkiye'nin de savunma sanayi alanında, özellikle belirli kilit teknolojilerde, dünya standartlarında çok daha rekabetçi olduğu bir döneme geldi. Saldırının zamanlaması ve hedefi, Türkiye'nin bu konudaki rekabetçiliğinin de önünü kesmeye çalışan, doğrudan hedef alan bir yaklaşımı işaret ediyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Köse, Türkiye'nin Ortadoğu'daki savaşta belli bir duruşunun olduğunu ve yaşanan saldırıyı da Ortadoğu'daki gelişmelerin dışında okumamak gerektiğini de vurguladı.

"PKK'DA DEVRE DIŞI KALDIĞI HİSSİ VAR"

Türkiye'nin bölücü terör örgütüyle mücadelesinin başarılı devam ettiğini ve PKK’nın artık etkinliğini yitirdiğine dikkat çeken Prof. Talha Köse, şu sözleri sarf etti;

Türkiye’nin hem sahada hem de siyaset ve diplomasi alanında attığı adımlar sonucunda bölücü terör örgütünün bazıları için kullanışlı araç olma görevini kaybettiği, devre dışı kaldığı hissi var. Yani biz de burada aktörüz demeye çalışıyorlar. Ama onların aktörlükleri sadece onları kontrol edenler için geçerli. Belki bu terör örgütünü araç olarak kullanan aktörler aslında maşa olarak kullanılan belki de dışarıdaki aktörler bize bir yandan da mesaj veriyorlar. Sadece muhataplarının örgüt olmadığı, Öcalan olmadığını gösteren mesaj veriyorlar. Türkiye'deki resmi yetkililer ve Öcalan veya Türkiye'deki siyasi parti üzerinden yapılabileceğinin bir garantisi olmadığının vurgusunu yapıyorlar. Bu işin Avrupa'da, Kandil'de, Batı başkentlerinde ayakları var. Bu ayakların da asıl paydaşlar olduğunun altını çizmeye çalışıyorlar. Kendilerinin de aslında muhatap alınması gerektiğini vurguluyorlar.

 

 

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR