Deprem bahanesiyle toplanan paralar nerede? Rapordan çıkan 80 milyonluk soru işareti
7 Şubat depremlerinin ardından “Alevi köylerine deprem yardımı gitmiyor” yalanıyla Almanya’da toplanan 80 milyon TL'lik bağış parasının kayıp olduğu iddiası gündeme bomba gibi düştü.
ABONE OL-
HABER7
AK Parti iktidarının bütün imkanları seferber ederek hızlı şekilde ihya ve inşa süreci başlattığı deprem bölgesiyle ilgili istismarcılar boş durmuyor. 11 şehri etkileyen 7 Şubat depremleriyle ilgili etnik ve mezhepsel bölücülük peşinde koşan mihrakların durumu fırsata çevirdiği belirtiliyor. Gurbetteki Alevi kökenli Türk vatandaşlarının bu yöndeki duygularının istismar edilerek milyonlarca lira toplandığı fakat paraların buharlaştığı öne sürüldü.
Aydınlık gazetesinin bugünkü “AABF’nin topladığı deprem paraları kayıp” başlıklı manşetinde vahim iddialar yer aldı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) 6 Şubat depremlerinin ardından topladığı yardım paralarının akıbetinin bilinmediği, AABF Denetim Kurulu tarafından hazırlanan raporda, toplanan bağışlarla ilgili çok sayıda belirsizliğe atıf yapıldığı ifade edildi.
RAKAM ÇOK BELGE YOK
AABF Denetleme Kurulu’nun genel kurul delegelerini uyardığı raporda, “deprem bağışlarının doğru ve amacına uygun kullanımına ilişkin delillerin yetersizliğine” vurgu yapılıyor.
Raporda, deprem bağışları adı altında depremzede olmayan fertlere nakit ve havale olarak ödeme yapıldığı kayda geçiriliyor.
AABF yönetiminin, bu ödemelerin “cemevlerine iletilmek üzere” verildiği iddiasına yer verilen raporda, paraların gerçekten cemevlerine ulaştırıldığı hususunda herhangi belgeye rastlanılmadığı belirtiliyor.
İstanbul’daki Bağcılar Cemevi’nin 801 bin euro, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki Narlı Cemevi’nin 70 bin euro ödeme aldığı AABF Denetleme Kurulu raporuna yansıdı.
Narlı Cemevi’nin, aldığı ödemelere ve yaptığı harcamalara ilişkin herhangi belge sunmadığı bilgisi de rapora yansımış durumda.
Deprem bağışlarının akıbetiyle ilgili diğer skandal, okul çantalarıyla ilgili.
İddialara göre 265 bin 940 euro harcanan 5 bin okul çantasının nerede dağıtıldığı bilinmiyor. Buna göre her okul çantasının değeri 53,18 euro. Hangi okul çantasının bu fiyata alındığı ise ayrı bir şüphe konusu.
DEPREM BURSU KİME GİTTİ, NE KADAR ÖDENDİ BELLİ DEĞİL
AABF’nin şaibe gölgesi düşen diğer işlemi burs ödemeleri.
Deprem mağduru 100 öğrenciye Bağcılar Cemevi üzerinden burs dağıtıldığı kağıt üzerinde yazılıyken, bu öğrencilerin kim olduğu, nerede oldukları ve hangi miktarda burs verildiğine ilişkin hiçbir kayıt tutulmadığı bilgisi rapora girdi.
MADIMAK BAHANE MİLYONLAR ŞAHANE
1993 yılında meydana gelen karanlık Sivas olaylarıyla ilgili mezhep kavgası çıkarmaya matuf girişimler yıllardır süregeliyor. “Madımak istismarı” olarak yorumlanan bu girişimlerle toplumsal barışı bozmaya dönük eylem ve söylem geliştirildiği belirtiliyor. Toplumda rahatsızlık uyandıran bu yönde AABF’nin de bir çalışmayla destek verdiği ve olağandışı para hareketliliği sergilendiği kaydedildi.
Raporda, AABF’nin Madımak hadisesiyle ilgili gerçekleştirdiği belgesel için 496 bin euro harcanmış gibi gösterildiği, belgesel için 7 ila 8 bin euro tutarında bir ödeme daha yapılacağı tespitine yer verildi.
Anatolia Yapım’ın hazırladığı belgeselin yönetmenine düşük tutarlı ödeme yapıldığı belirtilen rapora göre, asıl harcamaların çalışanlara ve yapım aşamasında gerçekleştirildiğinin altı çizildi.
Fakat çoğunluğu daha önce çekilmiş görüntülere dayanan ve tekli stüdyo görüşmelerinden oluşan yeni çekimler için iddia edilen harcamaların olağandışı olduğu vurgulandı.
Görüşmeler ve 31 sene öncesine ait görüntülerin montajlanması ile ortaya çıkan belgeselle ilgili TL cinsinden 17 milyonluk bir ödemenin fahiş olduğu kayıtlara geçti.