DTP, Ergenekon ve PKK'nın akıbeti

İskele Sancak programına katılanlar devam eden Ergenekon davasının nereye doğru gideceği konusunda ilginç değerlendirmeler yaptılar.

ABONE OL
GİRİŞ 15.11.2008 01:30 GÜNCELLEME 15.11.2008 01:30 GÜNCEL
DTP, Ergenekon ve PKK'nın akıbeti

Kanal 7'de Erhan Çelik'in sunduğu İskele Sancak'a katılan konuklar Ergenekon davasının nereye doğru gideceği üzerinde görüş belirtirken DTP hakkında açılan dava, PKK terör örgütünün sonlanıp sonlanmayacağı konusuna açıklık getirdiler.

Programa katılan Ümit Fırat, DTP aleyhine açılan davayı değerlendirerek "DTP’nin geçmiş süreci incelenerek dava açıldı. Parti yöneticileri pişman olduk deseler de karar değişmeyecektir. DTP’nin kapatılması PKK’yı temsil eden üst düzey insanlar, Türkiye’de legal kurumların  kurulmasına müsaade edilmiyor diyerek bunu kullanacaktır. DTP kapatılmamak için hiçbir şey yapılmayabilir." dedi.

DTP’yi yönetenler o insanları partiden uzaklaştıramaz çünkü o insanlar partinin aslı unsurlarıdır. 15 Ağustos 1984 yıldınönümünü kutlayacaklardır. O tarihte bir karakol basıldı. Bu bir suç ancak bunu kullanmaya devam edeceklerdir. Bu olaylar DTP’yi ve yerel seçimleri nasıl etkiler. DTP kapatılmak üzeredir. Seçime başka bir parti gireceği kanatindeyim. Çatışma ortamında bölgede Ak Parti mevzi kaybediyor. Bu legal ortamın daralması PKK destekçisi adayların şansını artıracaktır.

Şaban Arslan, benle ilgili internet ortamında iftira kampanyası başlattı. Ben Ergenekon’un mağduruyum. Ancak önümüzde ciddi bir dava duruyor. Ergenekon iki grubun çatışması gibi gösteriliyor. Hükümet ile hükümeti devirmek isteyen kesimler arası bir çatışma imiş gibi. Ancak bana göre bu çok başka bir olay. Hiçbir şey sonuçlanmasa bile Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’e atılan bombaların örgüt tarafından atıldığı ortaya konması bile yeterlidir. Davanın sanıklarından biri olan Ali Yiğit başından geçenleri anlatıyor. Tehdit edildiğini söylüyor. Bugün tutuklular ve avukatlar dava sanaldır diyerek olayı sulandırmaya çalışıyorlar. Ortada çok ciddi suçlamalar var. Hablemitoğlu cinayeti var, Uğur Mumcu cinayeti var. İddianamenin eklerinde  Gazi Mahallesi’ndeki baskın örgüt tarafından yapıldığına dair, Güngören ve Diyarbakır’daki bombalı saldırıların örgüt tarafından yürürlüğe konan ifadeler var. Amerikan konsolosluğuna düzenlenen saldırı olayı ki bu olay öncesinde basında yer aldı. Akın Birdal suikastinin sanığı da davanın içinde yer alıyor.

Emekli Savcı Petek, İddianameye baktığmızda bu işin bütün yönleriyle deşifre olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bunu iddianameyi küçümsemek için söylenemez. Bugüne kadar çok önemli noktalara ulaşılmıştır. Ergenekon davası dava süreçlerinin bir devamıdır. 12 Eylül darbesini yapanlar kendilerini yasa olarak korumasalardı hukuk karşısında hesap verselerdi bugün çok başka şeyler yaşanmış olacaktı. Niyatinde bir savcımızın AİHM’deki şikayetinde Türkiye 12 Eylül darbesinde suçlu bulundu. Türkiye’de kırmızı kitaptan bahsedilir, Bugün  derin devletten bahsediliyor, diğer taraftan bir hükümet var bunlardan birinin sonlanması gerekir. Ergenekon terör örgütü, sadece PKK ile değil DHKP, Hizbullah gibi örgütlerle de bağlantılıdır. Terör büyüyor herkes tedbirini alsın demek son derece yanlıştır. Bu tür söylemler son derece yanlıştır. İlhakı hak değil adalet ve hukuk işlemelidir.

Ümit Fırat, bugün gelinen noktada Ergenekon isterse PKK biter iddiasına katılmıyorum. Çünkü artık bir süreç var. İngiltere, bir şekilde İRA ile görüştü olay sonlanma yoluna girdi. Bugün Türkiye’de böylesine bir yapının sürmesini isteyen bekleyen bir menfaat gurup var.
Türkiye kimler tarafından yönetildiğinin bilinmesi gerekir. Güneydoğudaki gayri meşru cinayetlerin üzeri açılmalıdır. Ayrıca İmralı’da neler olduğu kapalı kapılar ardında değil kamuoyunun önüne konmalıdır.