Rektör Aydın uyardı: Hep pırıl pırıl yüzler hedef alınıyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Aydın, son dönemde artan çocuk cinayetlerini değerlendirdi. Kaybedilen çocukların hayalleri olan masum bireyler olduğunu belirten Aydın, 'Sokak güvenliği artık bir halk sağlığı meselesidir' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2026 22:42 GÜNCELLEME 18.01.2026 22:42 GÜNCEL
Rektör Aydın uyardı: Hep pırıl pırıl yüzler hedef alınıyor

Türkiye’de son dönemde art arda yaşanan çocuk ve genç cinayetleri toplum vicdanında derin yaralar açarken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Kemalettin Aydın dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Aydın, hayatını kaybeden çocukların ortak bir özelliğine işaret ederek, “Dikkat ediyorum; hep güzel yüzlü, pırıl pırıl, geleceğe dair hayalleri olan çocuklarımız hedef alınıyor” dedi.

"BU BİR TESADÜF DEĞİL, SOSYAL BİR ALARMDIR"

Rektör Aydın, Atlas Çağlayan, Mattia Ahmet Minguzzi, Alperen Ömer Toprak ve Hakan Çakır gibi isimlerin artık bireysel trajediler olarak değil, toplumsal bir alarm olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. “Bu çocuklar suçun merkezinde yetişmiş çocuklar değil. Aksine, hayata tutunmaya çalışan, umut taşıyan çocuklar. Bu durum, sokakların ne kadar güvensiz hâle geldiğini açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARI KORUMAK, SADECE ACIMAK DEĞİLDİR"

Prof. Dr. Aydın, çocukları korumanın yalnızca duygusal tepkilerle mümkün olmadığını belirterek, “Merhamet elbette insani bir değerdir. Ancak tek başına yeterli değildir. Çocukları gerçekten korumak istiyorsak, onları suça sürükleyen yapıları ve ortamları ortadan kaldırmak zorundayız” dedi.

Mevcut "suça sürüklenen çocuk" yaklaşımının iyi niyetle oluşturulduğunu ancak zamanla kötüye kullanılabilir bir zemine dönüştüğünü ifade eden Aydın, bu kavramın çocukları kullanan kişi ve gruplar için fiilî bir kalkan hâline gelmemesi gerektiğini söyledi.

"SOKAK GÜVENLİĞİ BİR HALK SAĞLIĞI MESELESİDİR"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, sokak güvenliğinin yalnızca emniyet ya da adalet başlığı altında değil, aynı zamanda bir halk sağlığı meselesi olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. "Şiddet ortamında büyüyen çocukların ruh sağlığı kalıcı biçimde zarar görüyor. Kaybettiğimiz her çocuk, toplumun geleceğinden kopan bir parçadır." değerlendirmesinde bulundu.

"GEÇ KALMADAN SİSTEMSEL ÖNLEMLER ALINMALI"

Prof. Dr. Aydın, aile, okul, mahalle ve hukuk sisteminin eş zamanlı güçlendirilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu. "Bu çocukların yüzlerine baktığımızda masumiyeti görüyoruz. Onları koruyamıyorsak, sistemimizi yeniden düşünmek zorundayız. Daha fazla pırıl pırıl evladımızı toprağa vermeden, geç kalınmadan kararlı adımlar atılmalıdır" dedi.

Rektör Aydın’ın açıklamaları, artan çocuk ve genç ölümleri karşısında önleyici politikaların, caydırıcı tedbirlerin ve toplumsal sorumluluğun yeniden gündeme gelmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR