Erdoğan, Orta Doğu turuna çıkıyor! Peş peşe kritik ziyaretler: KAAN ve Altay masada!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3-4 Şubat tarihlerinde Orta Doğu'ya gerçekleştireceği ziyaretlerin detayları belli olmaya başladı. Kritik ziyaretlerde Gazze’nin yeniden inşası, savunma sanayii iş birlikleri ve terörle mücadele masaya yatırılacak.
ABONE OLSON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayında Orta Doğu'ya ziyaretlerde bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 Şubat'ta önce Suudi Arabistan'a, ardından 4 Şubat'ta ise Mısır'da giderek dış politikada önemli görüşmeler gerçekleştirecek.
Orta Doğu çıkartması yapacak Erdoğan'ın gündeminde ise çok sayıda stratejik başlık yer alıyor.
A Haber muhabiri Mert Hacıalioğlu, Erdoğan'ın peş peşe görüşmelerine ilişkin detayları aktardı.
SUUDİ ARABİSTAN İLE SAVUNMA SANAYİİNDE DEV İŞ BİRLİĞİ
Hacıalioğlu'nun açıklamalarına göre, Erdoğan; görüşmelerde Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve Gazze'de yaşananlar, insani yardım ile bölgenin yeniden inşası gibi konuları ele alacak.
Savunma sanayiinde yapılacak iş birliklerine de değinen Hacıalioğlu, "Milli Muharip Uçak KAAN, henüz seri üretime geçmemiş olsa da bu haliyle bile talip olan ülkelerden biri Suudi Arabistan'dı. Bunun yanı sıra Altay ana muharebe tankı ve hava savunma sistemleri noktasında da bir dirsek teması söz konusu" ifadeleriyle Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin savunma sanayiine olan ilgisini dile getirdi.
Öte yandan Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde; Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın ortak bir savunma grubu kurup kurmayacağı yönünde görüşmeler de yapılacağı kaydediliyor.
MISIR'DA YENİ ANLAŞMALAR BEKLENİYOR
Erdoğan'ın Suudi Arabistan'ın ardından Mısır'a gideceğini kaydeden Hacıalioğlu, bu ziyarette de Mısır ile yeni anlaşmaların yapılabileceğinin altını çizdi.
Gazze konusunun Mısır ziyaretinde de birincil öncelik olduğunu belirten Hacıalioğlu, "Mısır şu an Gazze'nin tek çıkış noktası gibi duruyor, insani yardımların artırılması bu görüşmelerde değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.
"Mısır ve Türkiye denince Akdeniz ve Doğu Akdeniz denklemi de oldukça dikkat çekici bir hale gelmiş durumda. İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın atmış olduğu bazı tek taraflı adımlar noktasında Türkiye-Mısır ilişkileri oldukça kritik bir yer tutuyor" sözleriyle Doğu Akdeniz'deki yeni dengelerin sinyalini verdi.