İBB davası başladı: Ekrem İmamoğlu hakim karşısında! Mahkeme salonunda gergin anlar

Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 402 sanıklı İBB davasının ilk duruşması Silivri’de başladı. Nisan sonuna kadar sürmesi planlanan duruşmada gergin anlar yaşandı. İmamoğlu kürsüye gelmesi nedeniyle hakim tarafından uyarıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2026 11:32 GÜNCELLEME 09.03.2026 13:54 GÜNCEL
İBB davası başladı: Ekrem İmamoğlu hakim karşısında! Mahkeme salonunda gergin anlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik ‘yolsuzluk’ iddialarına ilişkin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da arasında bulunduğu 105’i tutuklu 7’si firari 402 kişi hakkında açılan dava, Silivri’deki Marmara Cezaevi Yerleşkesi karşısındaki duruşma salonunda başladı.

Bugün başlayan dava, nisan sonuna kadar haftanın 4 günü devam edecek.

2 BiN 430 YIL iSTENiYOR

“İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü” iddiasıyla hazırlanan İddianamede, tutuklu sanık Ekrem İmamoğlu’nun “suç işleme amacıyla örgüt kurmak”, “kişisel verilerin kaydedilmesi”, “kişisel verileri ele geçirme ve yayma”, “suç delillerini gizleme”, “haberleşmenin engellenmesi”, “kamu malına zarar verme”, “rüşvet”, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”, “irtikap”, “kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”, “ihaleye fesat karıştırma”, “çevrenin kasten kirletilmesi”, “Vergi Usul Kanunu, Orman Kanunu ve Maden Kanunu’na muhalefet” suçlarından toplam 849 yıldan 2 bin 430 6 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Duruşmayı takip etmek üzere CHP Milletvekilleri Gül Çiftçi, Mahmut Tanal, Ali Mahir Başarır, Milletvekili Suat Özçelebi, EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Esenyurt'un yerine kayyım atanan belediye başkanı Ahmet Özer de davayı takip etmek üzere salona geldi.

MAHKEME BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Duruşma başlamasının ardından Mahkeme başkanı, "İlk celse tutuksuz sanıkların savunmalarını tamamlayacağız. Nisan sonuna kadar Pazartesi Perşembe aralığında yargılamaya devam edeceğiz. Tutuksuz sanıklarla ilgili yargılamayı takip etmeyi takdirlerine bırakıyoruz. Yakalama ya da zorla getirme yapmayacağız. Nisan sonuna kadar yargılamayı takip edip etmemeyi kendi takdirlerine bırakıyoruz.

Görüntü ses kaydı konusunda heyet olarak sizden anlayış bekliyoruz. Duruşma giriş çıkışlarında da kayıtların alınmamasını istiyoruz. Cezai hükme tabi. Yargılama süresince görüntü ses kaydı olursa izleyicisiz olarak duruşmayı yaparız.

Sanık Ekrem İmamoğlu örgüt kurucusu olduğu için tüm eylemlerden sorumlu en son savunmasının alınmasını planlıyoruz" dedi.

DURUŞMA SALONUNDA GERGİN ANLAR

Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme salonunda gergin anlar yaşandı. Duruşma sırasında salonda bulunan bazı avukatlar “Adil yargılama istiyoruz” şeklinde slogan atarken, mahkeme başkanı ile İmamoğlu arasında sözlü tartışma çıktı.

İMAMOĞLU SÖZ ALMADAN KÜRSÜYE YÜRÜDÜ

Usule ilişkin söz almak isteyen Ekrem İmamoğlu, sanık kürsüsüne yürüyerek, "Söz almak istiyorum" dedi. Mahkeme Başkanı ise İmamoğlu'na, "Kafanıza göre bu şekilde devam edemezsiniz" dedi. Duruşma sürerken, seyirci kısmından da zaman zaman tezahüratlar yükseldi. Mahkeme Başkanı son olarak İmamoğlu'na yerine geçmesini ve mahkemenin bir düzenin olduğunu belirtti. Duruşma, sanıkların avukatları ile mahkeme başkanı arasında usul tartışması yaşandı.

İMAMOĞLU'NA UYARI ÜSTÜNE UYARI

İmamoğlu'nun kendisine söz hakkı verilmemesine rağmen kürsüye gelerek, defalarca uyarılmasına rağmen konuşmaya devam ettiği uyarıya riayet etmediği görüldü. İmamoğlu’nun kürsüye gelmesi zapta geçirilirken, bir daha tekrar etmesi halinde salondan çıkarılacağı kendisine iletildi.

SANIKLAR SALONDAN ÇIKARILDI

İzleyici bölümünü boşaltmak isteyen Mahkeme Başkanı, "Ben bu şekilde yargılamaya devam etmem. Salonu komple boşaltalım" dedi.

Mahkeme başkanı, duruşmanın düzenin bozulduğu gerekçesiyle seyircilerin salondan çıkarılmasına karar verdi. İzleyiciler, jandarma eşliğinde salondan çıkarıldı.

ARA VERİLDİ

Mahkeme heyeti duruşmaya 13.30'a kadar ara verdi. CHP İstanbul İl Başkanı özgür çelik, duruşmanın kaldığı yerden devam edeceğini, salonda sadece aileler ve milletvekillerinin kalacağını duyurdu.

 

Haberin Ayrıntıları Geliyor...

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

 

KAYNAK : Haber7