Numan Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı! 'En önemli ihtiyaç'
Son dakika: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş anayasa çalışmaları ve Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin açıklamasında; "Ortada böylesine önemli bir kazanım varken bunu kaybetmemek lazım. " dedi.
ABONE OLTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya'ya yapacağı ziyaret öncesi uçakta aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, CHP'deki grup toplantısı çelişkisine ilişkin konuşarak CHP'ye konu hakkında yazı gönderileceğini açıkladı.
Terörsüz Türkiye ve anayasa çalışmalarına ilişkin de konuşan Kurtulmuş, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TERÖRSÜZ TÜRKİYE
SORU: Önümüzdeki süreçte yasalar hızlı bir şekilde gelecek. Özellikle Terörsüz Türkiye süreciyle ilgili anladığımız kadarıyla öncelikli bir yasa şeklinde gelecek, Pervin Buldan Hanım açıkladı. Böyle bir yasal düzenleme sürecinde bu bölünmüşlüğün Meclise bir yansıması olacağına dönük bir endişeniz var mı?
Parti içerisindeki bu kavgayı, ayrışmayı Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk asrının en önemli sorunu olan terörün sona erdirilmesi gibi çok önemli, milli bir meseleye yansıtmamalarını temenni ederim. Biz komisyon çalışmalarını yaptık ama Meclis Başkanı, Komisyon Başkanı olarak hassasiyetle şuna çok dikkat ettim. Tüm siyasi partilerin, komisyonda fikirlerini açıkça beyan etmesine olağanüstü gayret sarfettik, çok büyük bir emek verdik. Çok da kolay olmadı. Ortada böylesine önemli bir kazanım varken bunu kaybetmemek lazım. Partilerin oluşturduğu geniş mutabakatın gerisine düşmemek lazım.
YENİ ANAYASA
SORU: Kılıçdaroğlu da güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu yaptı konuşmasında. Anayasa meselesinde o taraftan sanki bir adım varmış gibi görünüyor. Bir çağrı yapılacakmış gibi bir ihtiyaç varmış gibi bir ifade var. Siz bunu nasıl görüyorsunuz?
Anayasa meselesini Türkiye'nin en önemli ihtiyacı olarak görüyorum. Bu Meclisin önceki meclislere göre anayasa yapabilme imkânı bakımından daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hiçbir partinin tek başına anayasa yapma gücü yok. Bu müzakereye açık bir siyasi konum demektir. Nihayetinde herkesin bir ideal anayasa fikri vardır. Ama olabilecekler konusunda, komisyon çalışmasında da olduğu gibi bir uzlaşma zemini bence anayasa yapım sürecinde de ortaya çıkabilir. Yeter ki iyi niyetle, samimiyetle herkes fikrini masaya getirsin.
SORU: Süre yeterli mi?
Yeterli.
SORU: Her an seçim gibi konularda konuşulduğu için söylüyorum.
Şu anda seçime daha çok vakit var. Sürenin yeterli olduğu kanaatindeyim.
SORU: Anayasayla alakalı mutabakat zemini oluşabileceğine dair bir sinyal alıyor musunuz?
- Bu parlamento, anayasa yapma bakımından olumlu bir havaya sahipken ve açıkçası komisyon çalışmasında da çok önemli bir deneyimi ortaya koymuşken eğer yeni anayasa yapmazsa millet, uzun süre yeni anayasa lafına kulak vermez.
SORU: Bu söylediğimiz DEM Parti’nin olumlu adım atmış olmasıyla alakalı mı?
Ben genel konuşuyorum, her partinin tabii ki kendi rezervleri var, her partinin kırmızı çizgileri var. Ama nihayetinde siyaset şöyle bir şey değil, ‘Benim zihnimde ideal bir dünya var, bunu gerçekleştireceğim.’ Yapamazsınız, demokrasinin gücü tam da burada. Neyin yapılmasına ortam elverişliyse ve makul çoğunluk neye onay veriyorsa o olur. Ben anayasa çerçevesinin de bu makul çoğunluğun onayı ve siyasetin müsaade ettiği alanlardaki müzakerelerle sonuç alınabileceğini düşünüyorum.