Trump'tan NATO Zirvesi'ne damga vuran mesaj! Türkiye savaşa girecek miydi?
Yeni Şafak yazarı Yahya Bostan, Trump'ın "Türkiye savaşa girerdi" sözlerinin sıradan bir çıkış olmadığını belirterek, açıklamanın İran krizi ve bölgedeki güç dengelerine ilişkin dikkat çekici mesajlar barındırdığını yazdı.
ABONE OLAnkara’daki NATO Zirvesi’nin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Türkiye'yle ilişkilerde olumlu mesajlar veren ve Erdoğan'dan övgüyle bahseden ABD Başkanı Donald Trump, F-35'lerin Türkiye'ye teslimiyle ilgili karar alacağını ve CAATSA yaptırımlarını kaldırmak istediğini açıkladı.
Yeni Şafak yazarı Yahya Bostan, köşe yazısında Trump'ın "Eğer ben olmasaydım, Türkiye (İran’da) savaşa girerdi" sözlerinin arka planına ilişkin dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.
TÜRKİYE İRAN'DA SAVAŞA GİRECEK MİYDİ?
Bostan'ın aktardığı bilgiye göre Trump’ın Türkiye'nin “savaşa girecekti” dediği kısım, İran’daki ayrılıkçı Kürt grupların İran’a karşı kara gücü olarak kullanılması planının Ankara tarafından izlenmesiydi.
"Süleymaniye üzerinden İran’a sokma, İran’daki bazı bölgeleri ele geçirerek halkı rejime karşı ayaklandırma planından bahsediyorum." diyen Bostan, "Bu, Ankara’nın üzerinde titrediği bir çok şeyi temelden sarsabilirdi. Terörsüz Türkiye süreci üzerinden inşa edilen bölgesel denklemi ters yüz edebilirdi. Savaşın bölgeye yayılmasına yol açabilirdi. MİT Başkanı Kalın’ın o süreçte Irak’taki aktörler üzerinde büyük baskı kurduğunu biliyorduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la konuşarak 'Ankara’nın böyle bir senaryoya kayıtsız kalmayacağı, Irak’ta yaşanacak bir hareketliliğe karşı sahada gerekli tedbirleri alacağı' mesajını verdiğini de Amerikalılardan öğreniyoruz." ifadelerini kullandı.
Bostan, Trump'ın bu açıklamayla aynı zamanda Netanyahu’ya da mesaj verdiğini ve “Bak, seni ben koruyorum” mesajını verdiğini vurguluyor.
Hikayedeki eksik kısmın ABD'nin İran savaşında Türkiye'yi tarafsız bırakma çabası olduğunu söyleyen Bostan, "'İran’da bir kriz patlak verirse tarafsız kal. Bizi engelleme.' ABD’nin talebinden bağımsız olarak… Türkiye zaten bu savaşın parçası olamazdı. Bu, Türkiye’nin savaşı değildi. Aksine… Gerilim ve kaos ulusal güvenliğini tehdit edecekti. Bu yüzden en başından bu yana ateşin sönmesi için çabaladı. Peki, savaş sırasında ulusal güvenliğiyle çelişen daha büyük bir tehdit doğarsa?" diye ekledi.