Terörsüz Türkiye için hazırlanan Çerçeve Yasa Teklifi'nin maddeleri belli oldu
Terörsüz Türkiye süreci kapsamında hazırlanan 12 maddelik "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" bugün TBMM'ye sunulacak. Teklifin hafta sonuna kadar yasalaşması hedefleniyor.
ABONE OLTerörsüz Türkiye süreci kapsamında hayata geçirilecek yasal düzenleme tamamlandı. Teklif bugün Meclis Başkanlığı'na sunulacak.
12 maddeden oluştuğu belirtilen kanun teklifi "Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi" başlığını taşıyacak.
Terörsüz Türkiye süreci kapsamında Meclis'te kurulan komisyon, ilk toplantısını 5 Ağustos 2025'te yapmıştı. Çerçeve yasa Meclis'e, tam 1 yıl sonra, komisyonun ilk toplantısını yaptığı 5 Ağustos'ta sunulacak.
HAFTA SONUNA KADAR MECLİS'TEN GEÇECEK
Teklif, basın toplantısıyla duyurulacak. Basın toplantısında AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Vekili Efkan Ala ve Grup Başkanvekillerinin yanı sıra MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay, Filiz Kılıç ve Feti Yıldız olacak.
Çerçeve yasanın cuma günü TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınması ve bu hafta sonuna kadar Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi bekleniyor.
AK PARTİ ÇERÇEVE YASA GÜNDEMİYLE TOPLANDI
AK Parti TBMM Grubu, Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı.
Grup Başkanı Abdullah Güler ile Genel Başkanvekili Efkan Ala başkanlığındaki basına kapalı toplantı saat 10.15'te başladı.
Toplantıda milletvekillerine, Terörsüz Türkiye kapsamında hazırlanan ve bugün TBMM Başkanlığına sunulması planlanan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi hakkında bilgi verildi.
Toplantının ardından konuşan Grup Başkanı Güler, toplantıda müzakere yaptıklarını söyledi. Güler, teklifin bugün TBMM Başkanlığı'na sunulup sunulmayacağına ilişkin soru üzerine, 'tabi, tabi' cevabını verdi.
AK PARTİ GENEL BAŞKANVEKİLİ ALA: ERTELEME YOK
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, "çerçeve yasaya" ilişkin, "Hiçbir aksama ya da erteleme yok. Her şey öngörüldüğü biçimde devam ediyor. Bugün yasa teklifi sunulacak, görüşmeler başlayacak. Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını planlıyoruz. Bu da inşallah gerçekleşecek." dedi.
DEM PARTİ İMZALADI
Kanun teklifi, partilere gönderildi. Teklif, DEM Partili isimler tarafından imzalandı. DEM Parti'nin imza atıp atmayacağı merak edilirken, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'imza net değil, bakacağız' demişti. Saruhan Uluş ise, 'anlaşmazlık yok, mutabıkız' açıklaması yapmıştı. İmzanın ardından DEM Parti kanadından açıklama bekleniyor.
TEKLİFİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?
12 MADDELİK ÇERÇEVE YASANIN TAM METNİ
1- Amaç ve kapsam: Kanunun amacı, PKK/KCK'nın fiilen sona erdiğinin ve silahlarını teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi ile MGK kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından uygulanacak hukuki süreci düzenlemek. Teklif; örgüt üyeliği, yöneticiliği, yardım, propaganda, örgüt faaliyetleri kapsamındaki suçlar ile terörizmin finansmanı suçlarını kapsıyor.
2- Tanımlar: Kanunda geçen "örgüt" ifadesinin PKK/KCK ve bağlı tüm oluşumları, "Kurul" ifadesinin ise kanun kapsamında oluşturulacak kurulu ifade ettiği belirtiliyor.
3- Soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi: Belirlenen şartların gerçekleşmesi halinde, kapsam dahilindeki suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalar suçun niteliğine göre 5 veya 10 yıl süreyle erteleniyor. Kasten öldürme ve bazı ağır suçlar kapsam dışında bırakılıyor.
4- Koruma tedbirleri ve kanun yolu incelemeleri: Erteleme kapsamındaki dosyalarda tutuklama ve adli kontrol tedbirleri yeniden değerlendirilecek, gerekli görülmesi halinde kaldırılacak. İstinaf ve temyiz aşamasındaki dosyalar için bozma kararı verilebilecek.
5- Erteleme kararlarının kaydı ve yeniden suç işlenmesi: Erteleme kararları özel bir sisteme kaydedilecek. Erteleme süresi içinde yeniden terör suçu işlenmesi halinde erteleme kaldırılacak, suç işlenmemesi halinde dosyalar düşecek veya kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilecek.
6- Mahkûmiyet hükümlerinin infazının ertelenmesi: Kapsam dahilindeki hükümlüler için cezaların infazı 5 veya 10 yıl ertelenecek. Kasten öldürme suçundan hüküm giyenler ile bazı ağır suçlardan mahkûm olanlar bu düzenlemeden yararlanamayacak.
7- Takip, koordinasyon ve uygulama: Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında oluşturulacak kurul süreci yönetecek, değerlendirecek, gerekli görülmesi halinde yeni düzenlemeler önerecek. TBMM'de ayrıca bir İzleme Komisyonu kurulacak.
8- Silah ve malzeme teslimi: Örgüt mensuplarınca teslim edilen silah, mühimmat, patlayıcı ve diğer malzemeler kayıt altına alınacak. Uygulama esasları İçişleri ve Milli Savunma bakanlıklarınca belirlenecek.
9- Süre: Kanundan yararlanmak isteyenlerin, MGK kararının Resmî Gazete'de yayımlanmasının ardından 6 ay içinde Cumhuriyet başsavcılıklarına veya yetkilendirilecek kurumlara yazılı başvuruda bulunmaları gerekecek.
10- Görev ve sorumluluk: Kanun kapsamındaki görevler ilgili kamu kurumlarınca gecikmeksizin yerine getirilecek. Görevliler, bu kapsamda yürüttükleri faaliyetler nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluk taşımayacak.
11- Yürürlük: Kanun, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek.
12- Yürütme: Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecek.
İKİ KURUL KURULACAK
Kanun teklifiyle birlikte iki önemli kurul kurulacak. Biri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında kurulacak bir kurul. Kurulda, bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı süreç takibinde görev alacak. Silah bırakma ve fesih süreci bu kurul tarafından takip edilecek.
Bir diğer kurul ise Meclis bünyesinde kurulacak. İzleme ve İrtibat Kurulu adı verilen bu kurulda siyasi parti temsilcileri yer alacak.