Üs bölgelerinde yeni plan! TSK’nın güvenlik yapılanması yeniden şekilleniyor
Güvenlik kaynakları, “TSK çekiliyor, üs bölgeleri boşaltılıyor” iddialarını yalanladı. Harekat bölgelerinde personel çekilmezken, terör tehdidinin sona erdiği alanlarda güvenlik yapılanmasının yeniden düzenlenmesi değerlendiriliyor.
ABONE OLMeclis’ten geçen Çerçeve Kanun’un silahların teslimine ilişkin 8. maddesinin uygulanması için ilgili devlet kurumlarıyla koordineli çalışmalar yürütülürken, TSK’nın Türkiye’nin güvenliğini sağlama görevi kesintisiz şekilde devam ediyor.
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, son günlerde gündeme getirilen “asker çekiliyor”, “üs bölgeleri boşaltılıyor” ve “teröristlere müdahale edilmeyecek” yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.
Mevcut aşamada Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat bölgelerinden personel çekmesi söz konusu değil. Hudut karakolları ve üs bölgelerinde de birlik veya personel azaltılmasına yönelik herhangi bir uygulama bulunmuyor.
GÜVENLİK YAPILANMASI YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, terör tehdidinin tamamen ortadan kalktığı bölgelerde ise mevcut güvenlik yapılanmasının yeni şartlara göre yeniden değerlendirilmesi gündemde.
Bu kapsamda bazı kontrol noktalarının birleştirilmesi, görev alanlarının yeniden düzenlenmesi ve ilerleyen süreçte bazı üs bölgelerinin birleştirilmesi veya yeniden yapılandırılması değerlendirilebilecek.
Güvenlik kaynakları, söz konusu düzenlemelerin “geri çekilme” şeklinde yorumlanmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Yapılabilecek değişikliklerin, terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla birlikte güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyulan noktalarda daha etkin ve bütünleşik bir yapılanmaya geçmesi amacı taşıyacağı belirtiliyor.
TSK'NIN MÜCADELESİ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR
Süreçle birlikte sosyal medyada Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü mensuplarına müdahale etmeyeceği yönünde çeşitli iddialar da gündeme getirildi.
Milli Savunma Bakanlığı ise TSK’nın Türkiye’nin beka ve güvenliğine yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini sınırlarımızda ve sınırlarımızın ötesinde kesintisiz ve kararlı şekilde sürdürdüğünü vurguladı.
Terör örgütünün silah bırakmasına yönelik siyasi süreç ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin güvenlik sorumluluğunun birbirinden farklı başlıklar olduğu belirtiliyor. Güvenlik kaynakları, güvenlik güçlerinin görev ve sorumluluklarının tehdidin tamamen ortadan kalkmasına kadar devam edeceğinin altını çizdi.
IRAK'IN SİLAH KARARI YAKINDAN İZLENİYOR
Ankara’nın yakından takip ettiği başlıklardan biri de Irak’taki gelişmeler. Irak hükümetinin silahların yalnızca devlet kontrolünde bulunmasını öngören bir yasa tasarısının hazırlanması yönünde talimat vermesi Türkiye açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Irak hükümetinin ülkedeki silahların toplanmasına yönelik adımlar atması da Ankara tarafından yakından izleniyor. Türkiye, silahların teslimi ve kontrolsüz silah kapasitesinin ortadan kaldırılmasına ilişkin sürecin sahadaki yansımalarını takip ediyor.
Milli Savunma Bakanlığı da Çerçeve Kanun’un 8. maddesinin uygulanmasına yönelik çalışmaların devletin ilgili kurumlarıyla tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde yürütüldüğünü belirtiyor.