Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da demokrasinin geleceği İZÜ’de tartışılacak
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın geçirdiği demokratikleşme süreçleri, siyasi dönüşümler ve bölgesel gelişmeler, İZÜ’de düzenlenecek “Demokratikleşmenin Yeniden Şekillendirilmesi” konferansında ele alınacak.
ABONE OLİstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ), Tunus merkezli Demos Tunisia ve Toda Peace Institute iş birliğiyle düzenlenen “Arap Demokrasi Çalışma Grubu (ADSG) Konferansı 2026”, “Demokratikleşmenin Yeniden Şekillendirilmesi” başlığıyla 7-8 Kasım tarihlerinde İZÜ Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. “Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Demokratikleşmeyi Yeniden Düşünmek” temasıyla düzenlenecek konferansta, bölgedeki demokratikleşme tecrübeleri, otoriterleşme eğilimleri, siyasal ve toplumsal dönüşümler ile demokratik yönetişimin geleceği akademik bir perspektifle değerlendirilecek.
DEMOKRATİKLEŞME VE BÖLGESEL DÖNÜŞÜMLER ELE ALINACAK
İki gün sürecek konferansta, demokratikleşme süreçlerinde yerel bilgi üretimi, dış aktörlerin etkisi, İslami siyasi hareketler, hukuk, otoriterleşme, savaş ve sosyal medyanın rolü ele alınacak. Suriye'de savaş sonrası yeniden yapılanma, Mısır ve Tunus'taki siyasal dönüşümler, demokratik normların gelişimi, sivil toplumun rolü, mezhepçilik ve bölgesel rekabetler de konferansın tartışma başlıkları arasında yer alacak. Konferans kapsamında eş zamanlı düzenlenecek beş oturum ve on panelde, farklı üniversite ve araştırma kuruluşlarından akademisyenler bildiri sunacak.
DEMOKRATİKLEŞMENİN DÜNÜ VE YARINI
Konferansta; aralarında Türkiye, Tunus, Mısır, Fas ve Suriye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkeden akademisyen, Orta Doğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında demokratikleşmenin geçmişini ve geleceğini tartışacak. Açılış konferansını Kahire Amerikan Üniversitesinden Prof. Dr. Bahgat Korany'nin vereceği programda, siyasal liberalleşme, demokratik yönetişimin karşılaştığı güçlükler, bölgesel rekabetler ve demokratikleşme araştırmalarının geleceği değerlendirilecek.
Not: Program dili İngilizcedir.