'Kadının hakkı peygamberin emanetidir'

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, kadın hakları kavramı daha dünyada yokken, Hz. Muhammed'in (SAV) Veda Hutbesi'nde insanlara kadınların hakkını bir emanet olarak yüklediğini söyledi ve ekledi:

ABONE OL
GİRİŞ 08.03.2009 14:10 GÜNCELLEME 08.03.2009 14:10 GÜNCEL
'Kadının hakkı peygamberin emanetidir'

 
Türk Kadınları Kültür Derneği, Cenan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Altay Kültür ve Sanat Eğitim Vakfı'nca, Grand Cevahir Kongre Merkezi'nde, Hz. Muhammed'in doğumunun 1438. yılı nedeniyle, “Hazreti Peygamber'in Çevresindeki Hanımlar” adlı bir gece düzenlendi.

Gecede konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in normal bir insan olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, Batılılar'ın da bu nedenle Hazreti Muhammed'i anlayamadıklarını bildirdi.

İslam uygarlığında peygamber sevgisinin ve peygamberi tanımanın büyük önemi olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, Batı toplumu ile İslam toplumları arasındaki peygamber sevgisi anlayışının farkına değindi. Hazreti Muhammed'in, insan sevgisine verdiği öneme de dikkati çeken Bardakoğlu, “Kadın hakları kavramı daha dünyada yokken, O, Veda Hutbesi'nde insanlara kadınların hakkını bir emanet olarak yükledi. Dünyaya şefkat nazarıyla bakmayı ondan öğrendik” dedi.

Zamanla bu değerlerden uzaklaşıldığını dile getiren Bardakoğlu, “Kadın hakları, çocukların korunması, yetime sahip çıkılması, aile birliğinin korunması, engellinin, kimsesizin, garibin elinden tutulması konusunda alacağımız o kadar çok mesafe var ki. İnsanı sırf insan olduğu için bize sevmeyi bize efendimiz öğretti” diye konuştu.

VAHİT ERDEM'İN KONUŞMASI

AK Parti Kırıkkale Milletvekili ve Altay Vakfı Başkanı Vahit Erdem de Hazreti Muhammed'in doğumunun yalnızca bir insanın ve peygamberin dünyaya gelişi olmadığını söyledi.

Bardakoğlu, Hazreti Muhammed'in doğumunun aynı zamanda, yolunu yitirmiş, insanlığa yeniden doğru yolu gösteren, yaradan ve yaratılanla insanlar arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyen gerçeğin doğumu olduğunu bildirdi. İslam toplumlarında zamanla kadın haklarının gerilemeye başladığını ifade eden Erdem, “Kadın, ne İslam adına karanlıkta bırakılacak ne de modernizm adına istismar edilecek bir konuma layık görülemez” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda ise, “Hz. Peygamber devrinde kadın” konulu konuşmasında, günümüz İslam toplumlarında kadının “fitneyle” birlikte anılmasını eleştirerek, “İslam dünyasının kadınla ilgili problemini ele almak gerçekten çok zor” diye konuştu.

“DOST İSLAM'A HİZMET ÖDÜLLERİ”

Gecede, bu yıl beşincisi gerçekleştirilen “Dost İslam'a Hizmet Ödülleri” de sahiplerine verildi.

Bu yıl ödüle, Hazreti Muhammed'in eşi Hz. Ayşe'yi anlatan kitabı nedeniyle ABD'li akademisyen Denise A. Spielberg ile “Muhammedül Emin” isimli kitabıyla İslam Araştırmaları Merkezi'nden Dr. Casım Avcı değer görüldü. Geceye, Merkez Valisi Murat Yıldırım, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Kemal Gürsoy ve İstanbul'daki diğer dinsel temsilciler ile çok sayıda davetli katıldı.

KAYNAK : AA