Sanatçı ve işadamından PKK'ya haraç

Son operasyonlarla PKK'nın oluşturduğu haraç sistemi de ortaya çıktı. Pek çok sanatçı ve işadamını tehditle haraca bağlayan PKK, 7 milyon TL toplamış!

ABONE OL
GİRİŞ 18.04.2009 11:38 GÜNCELLEME 18.04.2009 11:38 GÜNCEL
Sanatçı ve işadamından PKK'ya haraç

Ufuk TÜRKYILMAZ'ın haberi

DTP genel başkan yardımcılarının da gözaltına alındığı PKK operasyonunun ayrıntıları ortaya çıktı. İddiaya göre DTP lideri Türk, örgüt istediği için Meclis'te Kürtçe konuşmuş.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, PKK terör örgütüne yönelik 11 ilde başlattığı operasyonun detaylarına ulaştık. Diyarbakır ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları'nın yürüttüğü soruşturmada Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) yönelik ciddi iddialar bulunuyor.

Operasyonlarda gözaltına alınan, DTP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu şüphelilerin terör örgütü PKK'nın üst düzey sorumlularından aldıkları talimatlar doğrultusunda, 'Kürdistan Demokratik Topluluğu Türkiye Meclisi' adı altında şehir timleri oluşturdukları öne sürülüyor.

ÜNLÜ İSİMLER MAKBUZDA

PKK'nın özellikle İstanbul'da geniş bir haraç sistemi oluşturduğu da tespit edildi. İddiaya göre Türkiye'nin çok ünlü sanatçıları ve işadamlarına ulaşan örgüt üyeleri, 'bağış'  ya da 'hava parası' adı altında
7 milyon TL para topladı. Terör örgütüne bağış veren işadamları arasında bazı holdinglerin sahiplerinin bulunduğu öne sürülüyor.

Gönüllü bağış vermeye yanaşmayan kişileri tehdit eden örgütün, bazı sanatçıları örgüte ait araçlara bindirerek İstanbul'un çevresinde gezdirdiği ve kısa sürelerle alıkoyduğu, bağış vermeye ikna ettikten sonra da serbest bıraktığı diğer bir iddia. Polisin, gönüllü ya da tehditle bağışta bulunan sanatçı ve holding yöneticileri ile örgüt üyeleri arasındaki konuşmaları kayda aldığı belirtildi. 'Bağış' ve 'hava parası' adıyla toplanan haraçların makbuzları da ele geçirildi. Telefon dinlemelerinde veya makbuzlarda isimleri geçen sanatçı ve işadamlarının ifadelerinin alınacağı öğrenildi.

MAHKEME KURMUŞLAR

Gözaltındaki şüphelilerin örgüte ihanet eden kişileri de kurdukları sözde mahkemede yargıladıkları ise iddialar arasında. Örgütün bu yargılamalar için Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde iki ayrı ev tuttuğu belirtildi. Sözde mahkemede yargılanan üç kişi, ifadeleri alındıktan sonra Diyarbakır Adliyesi'ne gönderildi.

TELEFONLARI DİNLENDİ

Operasyonlardan önce yaklaşık iki yıl süren teknik takip yapıldığı ve DTP'li bazı milletvekillerinin de telefon dinlemelerine takıldığı öğrenildi. Gözaltındaki örgüt yöneticilerinin 2 yıl boyunca Kuzey Irak'taki örgüt liderleri Cemil Bayık ve Murat Karayılan ile Avrupa bulunan örgütün 'Genel Sorumlusu' Sabri Ok ile telefonla görüştükleri tespit edildi. Dinlemeler sonucunda DTP'li bazı milletvekilleri ile örgüt arasındaki bağlantıya ulaşıldığı öne sürülüyor.

UYUŞTURUCU TİCARETİ İDDİASI

Diyarbakır ve pek çok ilde anma günlerinde dükkan kepenklerinin kapatılması ve son aylarda otomobillerin molotofkokteylli saldırılarla yakılması talimatlarının da Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Sabri Ok'tan geldiği iddia ediliyor. Telefon dinlemeleri sonucu örgüt yöneticilerinin uyuşturucu ticareti yaptığının da belgelendiği ileri sürülüyor. Konuşmalarda Avrupa'daki bazı örgüt yöneticilerinin Türkiye'de uyuşturucu yakalatan militanları 'işbirlikçi' olmakla suçlayıp ölümle tehdit ettiğinin yer aldığı belirtiliyor.

KAYNAK : Akşam