Katliam köyünde matem yürek parçalıyor
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 3 gün önce yaşanan ve 44 kişinin ölümüne yol açan saldırının matemi sürüyor.
ABONE OLBilge köyünde nişan töreni yapılan bir eve düzenlenen 6'sı çocuk 44 kişinin ölümüne, 3 kişinin ise yaralanmasına neden olan olay, özellikle çocuklarda derin etki bıraktı.
Aradan yaklaşık 3 gün geçmesine rağmen olayın vahameti nedeniyle şoku hala üzerinden atamayan Bilge köyü sakinleri ile olayın duyulmasından sonra köye gelen vatandaşlar, kaybettikleri canlar için yas tutuyor. Sabah güneşin doğuşunun ardından 2 gün önce köyün 500 metre uzağında oluşturulan ve saldırıda yaşamını yitiren 39 kişinin toprağa verildiği mezarlığa gelen köylüler, mezar başlarında gözyaşlarına hakim olamıyor. Kadınlar saatlerce mezar başında yakınları için ağıt yakıp, feryat ederken, saldırıya duydukları nefreti haykırıyor.
Mezarlıkta ağıt yakan bazı kadınlar fenalaşırken, bu kadınlara orada bulunan yakınları müdahale ediyor. Bazı kadınlar da olayda yaşamını yitiren yakınlarının geride bıraktığı çocuklarına sarılıp ağlıyor.
Gazetecilere yaşanan olayın katliam olduğunu ifade eden bir kadın, ''Bunu yapanlar insan olamaz. Böyle bir şey dünyada yaşanmadı. Savaşta bile böyle bir şey yapılmaz. İnanamıyoruz'' şeklinde duygularını dile getirdi.
Olayda anne ve babalarını kaybeden köydeki çocuklar, gelişmeleri ve köye gelenleri şaşkınlıkla izliyor ve yaşananları algılamaya çalışıyor. Bazı çocuklar ise çevrede topladıkları kır çiçeklerini saldırıda yaşamını yitirenlerin mezarlarına bıraktığı görülüyor.
Köye gelen çok sayıda vatandaş da kurulan taziye çadırında yakınlarını kaybedenlere üzüntülerini iletiyor.
Bu arada, Mardin Valiliği, köydeki vatandaşların sıkıntılarını kısa sürede öğrenmek ve çözüm üretmek amacıyla bir çadırda ''İrtibat bürosu'' oluşturdu.
-KAN İZLERİ DURUYOR-
Eski Muhtar Cemil Çelebi'nin evinin her köşesinde saldırı izi bulunuyor. Olayda ölen 44 kişi ile 3 yaralıya ait kan izleri hala evin merdivenlerinde görülüyor. Merdivende kalan kan izleri, yaşamını yitiren 2 kadına ait ayakkabı ile saldırının yaşandığı odanın içerisindeki eşya ise saldırı anında nasıl can pazarı yaşandığını anlatmaya yetiyor.
-KIZILAY SICAK YEMEK DAĞITIYOR-
Bu arada, Kızılay köydeki vatandaşlara destek amacıyla kurduğu 5 çadırda hizmet sunmaya başladı.
Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkez Müdürlüğü Yönetici Yaşar Çağrıbay, AA muhabirine, dün akşam köye geldiklerini belirterek, kurdukları 5 çadırda 10 personel ile faaliyette bulunduklarını söyledi.
Köyde sıcak yemek dağıtımına başladıklarını vurgulayan Çağrıbay, ''Her öğün 1000 kişilik sıcak yemek çıkartıyoruz. Ayrıca 3 psikososyal personel, kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar yapıyor. Gelen taleplere göre yardımlarımız sürecek'' dedi.
ELLERİNDE OĞLU VE EŞİNİN KANI DURUYOR
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 3 gün önce yaşanan ve 44 kişinin ölümüne yol açan saldırıda ailesinden 7 kişiyi kaybeden Ayşe Çelebi, ellerinde saldırıda yaşamını yitiren oğlu ve eşinin kan izlerini taşıyor.
Bilge köyünde nişan töreni yapılan bir eve düzenlenen 6'sı çocuk 44 kişinin ölümüne, 3 kişinin ise yaralanmasına neden olan olay her gün yeni bir acıyı ortaya koyuyor. Saldırıda, kocası Kenan, 4 yaşındaki oğlu Abdullah, kayınbabası ve kaynanası olmak üzere ailesinden 7 kişiye kaybeden Ayşe Çelebi'nin nasırlı elleri arasına sızmış kan izleri hala duruyor.
Saldırının derin şokunu üzerinden atamayan Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olay günü kayınbabası Mehmet Çelebi'nin evinde bulunduğunu, eşi, oğlu, kayınbabası ile diğer aile fertlerinin nişan törenin yapıldığı eve gittiğini söyledi.
Kundakta bebeği olduğu için nişan törenine gidemediğini anlatan Ayşe Çelebi, şöyle konuştu:
''Ben kundakta bebeğim olduğu için gitmedim. Bir süre sonra silah sesi duydum. Önce bunun nişan kutlaması olduğunu sandım. Ama sonra olayın saldırı olduğunu duydum. Koşarak nişan yapılan evine gittim. Odaya gittiğimde korkunç bir manzara ile karşılaştım. Herkes yerde ve kanlar içerisindeydi. Hepsi ölmüştü. Kocamı ve oğlumu kucağıma alarak, dışarı çıkarttım. Daha sonra diğerlerini çıkarmaya çalıştım. Ama hepsi ölmüştü. Ellerim kan içindeydi. Ellerimi yıkayamadım. Halen kocamın ve oğlumun kanı ellerimde duruyor. Olayda bizim ailemizden toplam 7 kişi öldü. Benim 3 çocuğum yetim kaldı. Şimdi bunlara kim bakacak, biz ne yapacağız. Sahipsiz kaldık. Büyük bir şok yaşıyorum. Bunun üstesinden nasıl geleceğimi bilemiyorum.''
Öte yandan, Mardin Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca köyün dışında, çocuklar için çadır kuruldu. Çadırda köylü çocuklar uzmanlar eşliğinde oyuncaklarla oyun oynuyor.
MARDİN VALİSİ: ŞİDDET KÜLTÜRÜNÜ İNKAR EDEMEYİZ
Mardin Valisi Hasan Duruer, ''Aşiret yapımızı, töreyi ve şiddet kültürü yaşadığımızı inkar edemeyiz. Bunlar bizim gerçeğimiz'' dedi.
Mardin Valiliği'nde Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyünde meydana gelen saldırı ile ilgili Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay'ın da katılımı ile bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Mardin Valisi Duruer, Valilik Nişli Salonu'nda, düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Mazıdağı'nda meydana gelen ve 44 kişinin hayatını kaybettiği katliamın bir statüye sığdırılmasının mümkün olmadığını belirterek, kör cehalet mi, ilkellik mi, yoksa vahşet mi olduğu sorularının sosyolog ve psikologlarca araştırılması gerektiğini söyledi.
Duruer, eğitimin şiddetin önlenmesinde önemli olduğunu vurgulayarak, Mardin'de okula gönderilmeyen 35 bin kız çocuğu bulunduğunu, bunların 22 bininin çeşitli kampanya ve çalışmalarla okula kazındırdıklarını bildirdi.
Okul öncesi eğitimde istenilen düzeye gelemediklerini belirten Duruer, şöyle konuştu:
''Eğitim sorunumuzu çözmemiz için 2 bin 500 dersliğe ihtiyacımız var. Aşiret yapımızı, töreyi ve şiddet kültürü yaşadığımızı inkar edemeyiz. Bunlar bizim gerçeğimiz. Toplumun gerçekleriyle yüz yüze gelmemiz lazım. Kızlarımızı ve kadınlarımızı adam yerine koymadıkça cehaletin önüne geçmemiz mümkün değildir.''
-''KÖYDEKİ HERKESE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLİYOR''-
Vali Duruer, Bilge köyünde yaşanan katliamın, Türkiye'nin başka bir ilinde de meydana gelebilecek bir olay olduğunu söyledi.
Mardin'in bu saldırıdan olumsuz yönde etkileneceğini ifade eden Duruer, bu olayı tüm Mardin'e mal etmenin ise yanlış olduğunu vurguladı.
Duruer, saldırının meydana geldiği Bilge Köyündeki kadınlara, çocuklara ve erkeklere psikolojik destek verilmeye başlandığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Köydeki herkese psikolojik destek veriliyor. Vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçları devlet tarafından karşılanıyor. Kızılay gerekli desteği veriyor. Mamadan biberona kadar bir çok konuda her yaştaki vatandaşımızın gereksinim duyduğu yardım malzemeleri kendilerine sağlanıyor.''
Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, katliamın sosyolojik açıdan araştırılması gerektiğini belirterek, katliamın Mardin'e özgü bir olay gibi gösterilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti.
Ayanoğlu, saldırının Mardin'in hoşgörüsüne, etnik ve kültürel yapısına leke sürmemesi gerektiğini ifade etti.
-SOSYOLOJİK BOYUTU ARAŞTIRILIYOR -
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay da üniversitenin sosyoloji, psikoloji ve tarih bölümündeki öğretim üyelerinin katılımı ile bir ekip oluşturduklarını kaydetti.
Omay, oluşturdukları ekibin katliamın nedenlerinin sosyal boyutunu araştıracağını ifade ederek, amaçlarının bu nedenleri bir rapora dönüştürerek sorunun çözümüne katkı sunmak olduğunu bildirdi.
Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde meydana gelen silahlı saldırıda yakınlarını kaybedenlere yönelik Psikolojik Destek Uygulama Programı başlatıldı.
PSİKOLOJİK DESTEK PROGRAMI HAYATA GEÇİRİLECEK
Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde meydana gelen ve 44 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırı olayından etkilenen, özellikle kadın ve çocuklar için çeşitli meslek gruplarından uzmanların bulunduğu yaklaşık 15 kişilik bir ekip, Psikolojik Destek Uygulama Programını hayata geçirdi.
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Küçükkaraca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybedenlerin yakınlarına yönelik bir programın hayata geçirildiğini, programın özellikle kadın ve çocuklara uygulanacağını söyledi.
Kısa dönemde saldırı olayının etkilerini azaltmak, uzun dönemde de bölgede bu konuda neler yapılabileceğini ortaya koymak istediklerini kaydeden Doç. Dr. Küçükkaraca, çalışma için oluşturulan ekipte İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'dan uzmanların bulunduğunu bildirdi.
Program kapsamında yetişkin ve çocuklarla çalışma yapacaklarını ifade eden Küçükkaraca, şöyle dedi:
''Program bugün başladı. Program kapsamında çocuklar için oyun çadırı dün oluşturulmuştu. Bugün de yetişkin ve çocuklara psikolojik destek vermeye başlayacağız. 15 kişilik ekipte sosyal hizmet ve çocuk gelişimi uzmanları ile psikologlar bulunuyor. Amacımız, saldırıda etkilenen, özellikle kadın ve çocukların ileride yaşayabilecekleri olumsuzları en aza indirmek.''
(AA)