Gül'den 'Afganistan'a asker' açıklaması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin Afganistan'a asker talebine ilişkin bir açıklama yaptı. Gül, 'Türk askeri Afganistan'da savaşacak' iddialarına yanıt verdi. Gül'ün ABD'ye mesajı şöyle oldu.
ABONE OLCumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin, yeni Afganistan stratejisi kapsamında Türkiye'den asker talebinde bulunmasıyla ilgili olarak, "Etkinlik artacak ama şekline biz karar veririz. Savaşan durumunda olmak istemiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Ürdün dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.
CNN TÜRK'ün haberine göre, ABD'nin asker talebini değerlendiren Gül, "Sadece askerle çözüm olmaz. Afgan halkının da kazanılması lazım. Afgan ordusunun eğitilmesi ve teçhizat eksikliğinin giderilmesi şart" diye konuştu.
Türkiye'nin, çatışma dışında Afganistan'a daha çok katkı için çalışma yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin muharip güç göndermesi durumunda Taliban dahil herkesin saygı duyduğu gücün ortadan kalkacağını vurguladı.
"Kuş gribi mi ki itilaf edilsin?"
Afganistan'da yeni strateji için bir yıldır çalıştıklarını dile getiren Gül, "Bizden beklenti hiçbir ülkenin yapamayacakları konularla ilgili. Afganistan'da muhaliflerin siyasete dahil edilmesi katılması bunlardan birisi. Halkın gönlünü kazanmak gerekiyor. Yoksa ne yapacaksanız, itlaf mı edeceksiniz? Kuş gribi değil ki bu... Bu nedenle de Türk askerinin çatışma ortamının dışında tutulması gerekiyor" dedi.
"Çatışma ortamına girmek Türkiye'nin yapabileceklerini sınırlar" diye konuşan Gül, "Amerika bunu bilmiyor mu?" sorusuna, ABD, Türkiye'nin Afganistan'daki önemini takdir ediyor. Çalışmalarımızdan memnun" yanıtını verdi.