Kafes Planı iddianamesi kabul edildi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan Kafes Planı hakkındaki iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamede eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü 1 numaralı sanık.

ABONE OL
GİRİŞ 19.03.2010 13:27 GÜNCELLEME 19.03.2010 13:27 GÜNCEL
Kafes Planı iddianamesi kabul edildi

''Kafes Eylem Planı'' soruşturması kapsamında 3'ü tutuklu 33 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Savcıları Murat Yönder ve Ercan Şafak tarafından 3'ü tutuklu 33 şüpheli hakkında hazırlanan 65 sayfalık iddianame ve 6 klasör ek üzerindeki incelemelerini tamamladı. Mahkeme, iddianamenin kabulüne karar verdi. İddianemede azınlıklara saldırılarla anayasal düzenin ortadan kaldırılarak darbe ortamının hazırlanması iddiası yer alıyor.

POYRAZKÖY'DE ELE GEÇİRİLEN MÜHİMMATA İLİŞKİN AÇILAN DAVA İLE BU DAVANIN BİRLEŞTİRİLMESİ KONUSU, DURUŞMADA GÖRÜŞÜLECEK

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince iddianamesi kabul edilen ''Kafes Eylem Planı''na ilişkin davanın duruşması, 15, 17 ve 18 Haziran 2010 tarihlerinde yapılacak.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 15, 17 ve 18 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, savcılığın Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebini ise duruşmada karara bağlayacak.

Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini de reddetti.


İddianamede eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü 1 numaralı sanık...

Kafes Operasyonu Eylem Planı iddianamesininde 2'si muvazzaf, 1'i emekli 3 amiralin de aralarında bulunduğu 33 şüpheli hakkında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Özel Yetkili İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, 12 Mart'tan bu yana süren incelemesini dün tamamlayarak iddianameyi, Poyrazköy davası ile birleştirilmesi talebiyle 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme, iddianameyi kabul etti. 

Özel yetkili savcılar Ercan Şafak ve Murat Yönder'in hazırladığı 70 sayfalık iddianamede, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Foça Çıkarma Komutanı Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün "Yasadışı silahlı örgüt üyeliği"nden 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi. Ayrıca tutuklu şüpheliler 1 albay ve 2 yarbay ile tutuksuz şüpheliler 3 albay, 4 yarbay, 4 binbaşı, 3 yüzbaşı, 1 üsteğmen, biri emekli 14 astsubay ve 1 sivil memur için de aynı suçlamalarla aynı ceza talep edildi.

POYRAZKÖY BAĞLANTILI

Gayrimüslimler üzerinden hükümeti yıkmayı hedeflediği öne sürülen Kafes Eylem Planı, Poyrazköy soruşturmasıyla bağlantılı olduğundan 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek her iki davanın birleştirilmesi gündemde. Kafes Eylem Planı'nın Poyrazköy'deki kazılarda bulunan mühimmatla ilgili tutuklanan emekli Deniz Kıdemli Binbaşı Levent Bektaş'ın işyerindeki bir DVD'de bulunduğu ileri sürülüyor. Planın, Bektaş'ın işyerinde bulunduğu söylenen '3 nolu DVD' de alan video görüntüsünde şifrelenerek saklandığı da iddialar arasında.

'KOÇ MÜZESİ' İDDİANAMEDE

"Gündemlerim.doc" isimli dosyadaki 3 sayfalık belgede, "Koç müzesinde ziyaretçi patlaması olmalı. Sıkıntı çıkmasın. Bşk. takip ediyor" yazılı not ortaya çıktı. "Son hali Kasımpaşa"ya onaya gidecek" notu da yer aldığı öne sürülen Kafes Eylem Planı, Poyrazköy İddianamesi'nde şöyle değerlendiriliyor: "Kafes Eylem Planı" na göre örgütün kargaşa çıkarmak, farklı etnik-dini kökenli vatandaşlara yönelen şiddet eylemleri ve propaganda ile toplumu bölmek, iç huzuru baltalamak, yurt içinde ve uluslararası platformda yürütme organını ve dolayısıyla da ülkemizi zor durumda bırakmak amaçları doğrultusunda yol haritası belirlediği anlaşılmıştır."

'Danışma kurulu' iddiası

Kafes Eylem Planı kapsamında birbirlerini tanımayan hücrelerin de bulunduğu 41 kişilik yasadışı örgüt yapılanmasının bir "Danışma Kurulu"na bağlı olduğu iddia ediliyor. Bu kurulun başında ise, "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" soruşturmasında tutuklanan, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün olduğu öne sürülüyor. İddiaya göre, kurulda başkan yardımcılığı görevini Ergenekon soruşturmasında şüpheli olarak ifadesi alınan Koramiral Kadir Sağdıç yürütüyor. Kurul üyesi ise Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar. 13 Ocak'ta Poyrazköy iddianamesiyle haklarında dava açılan tutuklu sanıklar emekli Deniz Kıdemli Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Kıdemli Binbaşı Eren Günay ve Deniz Binbaşı Emre Onat ile tutuksuz sanıklar Başçavuş Halil Cura, Başçavuş Ferudan Arslan ve Başçavuş Sadettin Doğan da Kafes Eylem Planı iddianamesi şüphelileri arasında yer aldı. Kafes Eylem Planı'yla ilgili soruşturma kapsamında Deniz Piyade Kurmay Kıdemli Albay Mücahit Erakyol, Deniz Kıdemli Albay Levent Gülmen, Deniz Kurmay Yarbay Halil Özsaraç tutuklanırken, sorgulanan diğer şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Askeri savcı delilleri istedi

Genelkurmay Askeri Savcılığı, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nden Erzincan merkezli Ergenekon dava dosyasının örneğini istedi. Askeri savcılıktan gönderilen yazıda, Erzincan dosyasında yer alan gizli tanık ifadelerinin olduğu bölümler, telefon çözümlerinin örnekleri ve askerler üzerine isnat edilen suçlamalarla ilgili dosyadaki mevcut delillerin olduğu sayfaların örneklerinin kendilerine gönderilmesi rica edildi. Başsavcıvekili Taner Aksakal da askeri savcılığın isteğini 'uygundur' görüşüyle davaya bakan Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletti. Gönye Barajı'nda bulunan cephanelikle ilgili başlatılan soruşturma daha sonra genişlemiş, aralarında 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ve Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Recep Gençoğlu'nun da bulunduğu 11'i tutuklu 14 sanık ile ilgili dava açılmıştı.

Müslüman olmayanlar hedefteydi

Kafes Eylem Planı, özellikle gayrimüslimlere yönelik çeşitli suikastler düzenlenerek hükümeti zor durumda bırakmayı, bu kapsamda Adalar bölgesinde bomba patlatılması gibi eylemlerın yer aldığı iddia ediliyor. İşte planın temel hedefleri:

* Türkiye'de yaşayan gayrimüslimlerin can ve mal güvenliklerinin sorgulanarak, AKP Hükümeti üzerinde iç ve dış toplumun baskısını artırmak, kamuoyunu meşgul etmek ve Ergenekon davası başta olmak üzere gündemi değiştirmek.

* Agos Gazetesi abonelerine tehdit telefonları açılacak ve tehdit mektupları gönderilecek.

* Gayrimüslimlerin yaşadığı Adalar'da bombalar patlatılacak.

* Agos Gazetesi civarı belirlenen yerlere ses bombaları konacak.

* TV'lerde yayınlanan tartışma programlarında konuya yer verilecek ve AKP Hükümetinin vurdumduymazlığı ele alınacak.

* 6-7 Eylül Olayları, Varlık Vergisi haberleri gibi konulara medyada tekrar tekrar yer verilecek.

* AKP karşıtı web siteleri artırılarak faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

* Azınlıklar lehine faaliyet gösteren web siteleri içerik yönünden desteklenecek.

* Mevcut sitelere ilave olarak www.tehditaltindayiz.com, www.agosasahipcikalim.com vb. adlarla yeni web siteleri oluşturularak, belirlenen temalar doğrultusunda yayınlar yapılacak ve bu siteler etkin şekilde tanıtılacak.

33 SANIĞIN, ''ERGENEKON SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ OLMAK'' SUÇUNDAN 7,5 İLE 15'ER YIL ARASINDA HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMALARI İSTENDİ

''Kafes eylem planı''na ilişkin hazırlanan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 33 sanığın ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 65 sayfalık iddianamede, şüpheliler Ahmet Feyyaz Öğütçü, Kadir Sağdıç, Mehmet Fatih İlgar'ın ''Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede 'Danışma Kurulu' adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları'' belirtildi.

İddianamede, Mücahit Erakyol, Deniz Erki, Tanju Veli Aydın, Emre Sezenler, Hüseyin Doğancı, İsmail Bak, Metin Samancı, Levent Gülmen, Aydın Ayhan Saraçoğlu, Bülent Aydın, Bora Coşkun, Süleyman Erharat, Murat Aslan, Emre Tepeli, İbrahim Öztürk, Halil Özsaraç, Gürol Yurdunal, Ümit Özbek, Bülent Karaoğlu, Daylan Muslu, Hüseyin Erol, Mehmet İnce, Alpay Belleyici, İsmail Zühtü Tümer, Levent Olcaner, Özgür Erken, Metin Fidan, Türker Doğanca, Mesut Adanur ve Metin Keskin'in eylemlerinin de ''Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak kafes operasyonu eylem planını hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmenin üyesi olmak'' suçunu oluşturduğu kaydedildi.

İddianamede, tüm sanıkların, TCK'nin 314. maddesinin 2. fıkrası ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesi uyarınca 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

KAYNAK : Haber7-AA