Siirt'teki vahşet bir yıl önce yaşanmış!

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Siirt Pervari'de bir çocuğun öldürüldüğü, bir çocuğun da yaralandığı cinsel taciz olayının bir yıl önce olduğunu belirterek, çocukların koruma altına alındığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2010 14:07 GÜNCELLEME 26.04.2010 14:07 GÜNCEL
Siirt'teki vahşet bir yıl önce yaşanmış!

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Siirt Pervari'de bir çocuğun öldürüldüğü,  bir çocuğun da yaralandığı cinsel taciz olayının bir yıl önce olduğunu belirterek, ''O zaman suçun mağduru olan bütün çocuklar, kurumlarımızda koruma altına alındı, suçun faili çocuklarla ilgili olarak Savcılık gereken işlemleri başlattı'' dedi.

Kavaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'te, bir hafta önce 2 kız çocuğunun, ''cinsel istimara uğraması'' ile ilgili olay duyulur duyulmaz kurum bakımına alındığını ve güvenlik gerekçesiyle başka bir kente götürüldüklerini kaydetti.

Bakan Kavaf, ''Bizim bu şekilde cinsel istismara uğramış, suç mağduru kızlarımıza rehabilitasyon hizmeti verdiğimiz sosyal bakım ve rehabilitasyon merkezlerimiz var. Türkiye'de 14 merkez var. Onlardan birine alarak rehabilitasyonlarına devam edeceğiz, onların yeniden sağlıklı insanlar olarak hayata dönmeleri noktasında elimizden geleni yapacağız. Onlar bizim güvenliğimiz altında, bizlere emanet edilmiş çocuklar...'' diye konuştu.

Savcılığın, soruşturmanın gizli yapılması kararını verdiğini hatırlatan Kavaf, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın talimatıyla soruşturmanın gizli olarak yürütüldüğünü, bu kapsamda gerekenin yapılacağını söyledi. Kavaf, koruma altına alınan kızların ailelerine de aile danışma ve toplum merkezlerinde her türlü psikolojik desteğin verildiğini ifade etti. 

Siirt Pervari'de 2 küçük çocuğun cinsel tacize uğradığı, birinin öldürüldüğü, diğerinin yaralandığı haberlerinin de bugün basında yer aldığına işaret eden Kavaf, şöyle konuştu:

''Bu yaklaşık 1 yıl önce olmuş bir olay. Daha o zaman, suçun mağduru olan bütün çocuklar kurumlarımızda koruma altına alındı. Suçun faili olan çocuklarla ilgili de Savcılık gereken işlemleri başlattı. Gönlümüz, bu tür olayların hiç olmamasını ister, olmaması için de mücadele ediyoruz. Bu insanlık dışı ve kabul edilebilir bir şey değil. Bunun için çocuklarımızın eğitimi kadar yetişkinlerimizin eğitimi ve sosyal rehabilitasyonuna da özen gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Buradan o sonuç çıkıyor. Sosyal rehabilitasyona sadece çocukların değil, yetişkinlerin de ihtiyacı var. Biz bu konuda Aile Araştırma Kurumu ile birlikte bir çalışma başlatmıştık. Bölgelere ve sosyal dokuya göre farklı çözümlerin üretilmesi için önce bir harita çıkarılım, tespitte bulunalım istedik.''

Başlatılan ''Sosyal Risk Araştırması''nın devam ettiğini kaydeden Kavaf, ''Türkiye geniş bir coğrafya... Coğrafi özellikler, kültür, iklim, yaşama biçimlerinden kaynaklanan çok ciddi farklılıklar var. Bir bölge için düşündüğünüz çözüm, bütün Türkiye için uygun olmayabiliyor. Bu, bütün alanlar için böyle... Siyaset için de böyledir. Ege Bölgesi için izleyeceğiniz siyaset stratejisi ile Güneydoğu'da izleyeceğiniz siyaset strateji farklıdır'' dedi.

SOSYAL RİSK HARİTASI ÇIKARILIYOR

Sosyal Risk Haritası ile her bölgeye, yetişkin ve çocuklara uygulanacak sosyal rehabilitasyon programlarının ayrı ayrı belirleneceğini anlatan Kavaf, şöyle devam etti:

''Benim bakanlığım, sonuçlara müdahale ediyor. Çünkü biz koruma ve bakım hizmeti veriyoruz. Çocukları koruma ve bakımımız altına alıyoruz. Ancak, toplum merkezleri ve aile danışma merkezleri aracılığıyla sosyal rehabilitasyon hizmeti de veriyoruz. Bunun daha da yaygınlaştırmak ve daha sağlıklı hale getirmek için bu risk haritasını çıkarıyoruz. Bunun dışında bütün eğitim kurumlarında, bu konudaki duyarlılığın ve farkındalığın artırılarak buna yönelik çalışmaların daha yaygın hale getirilmesi gerekiyor ki bu sonuçları en aza indirebilelim. Bu çocuklar, tabii enerjilerinin doruğunda olan çocuklardır. Bunların enerjilerini doğru yere kanalize etmek gerekir. Okul dışında mutlaka kültür, sanat, spor etkinlikleriyle meşgul olmaları gerekir. Bu çocukların imkanlar ölçüsünde, Türkiye'yi ve dünyayı tanımalarını sağlamak lazım. Bu onlara yeni ufuklar açacak, yeni hedefler belirlemelerini sağlayacaktır. Bunlar çok verimli şekilde organize edilebilir. Sivil toplum kuruluşları da bu sorumluluğu paylaşmalı.''

''YETİŞKİNLERE DE SOSYAL REHABİLİTASYON''

Yetişkinler için de sosyal rehabilitasyon hizmeti verilmesi gerektiğine inancını dile getiren Kavaf, ''Olayın failleri yetişkinler. Yetişkinlere yönelik sosyal rehabilitasyonun içinde; onlarda öfke, güç ve duyguların kontrol edilmesi, görsel materyallerin de daha duyarlı şekilde sunulması gerektiğine inanıyorum'' dedi.

Sosyal politikaların uzun vadede sonuç verebildiğine işaret eden Kavaf, ''Bunlar insanlık dışı, utanılacak ve yüz karası şeyler. Olmaması gereken şeyler. Bunlar sadece bizde oluyormuş gibi bir komplekse kapılmamak lazım. Dünyanın başka yerlerinde oluyor. Bu bir insanlık suçu... Hiç bir yerde olmamalı'' diye konuştu. 

KAYNAK : AA