Paket iptalinde 'Yüce Divan'a gidilsin

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliği paketinin iptali için aldığı şekil yönünden inceleme kararına tepkiler sürerken, hukuk profesörü Hüseyin Hatemi’den hükümete ilginç bir öneri geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2010 20:45 GÜNCELLEME 14.06.2010 20:45 GÜNCEL
Paket iptalinde 'Yüce Divan'a gidilsin

Hukuk profesörü Hatemi, Anayasa paketinin iptali halinde hükümetin Yüce Divan’a başvurmasını istedi. Osman Can, “öneri tartışılabilir” dedi

 Hatemi, mahkemeden iptal kararı çıkması halinde hükümetin kararı yok saymakla yetinmeyip Yüce Divan’a başvurması gerektiğini söyledi. Demokrat Yargı Derneği Başkanı Osman Can, önerinin tartışılmasının, olası bir sistem krizine neden olacak çatışma halinin engellenmesi açısından faydalı olabileceğini söyledi. Taraf’a konuşan Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Anayasa Mahkemesi’nden iptal kararı çıkması halinde hükümetin kararı yok hükmünde saymasını isteyen Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can’a destek verdi.

Hükümetin kararla yetinmemesini isteyen Hatemi, kararın altında imzası bulunan Yüksek Mahkeme üyelerinin Yüce Divan’da yargılanmaları için gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini söyledi. Hatemi, “Bu görüşleri, AK Parti’nin kapatılması sürecinde benden görüş alan Sayın Dengir Mehmet Fırat’a da iletmiştim. Ancak bu yönde herhangi bir adım atılmadı. Yüce Divan kararını verecek olan yine Yüksek Mahkeme’nin kendisidir. Ama bu yöntem, söz konusu tartışmaların kamuoyunda daha yoğun gündeme gelmesi için yararlı olabilir. Bu kez hükümetin daha cesur davranıp sistem ve demokrasi adına bu adımı atması gerekiyor” dedi.

 Can: Faydalı bir tartışma

Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuzluğa imza atmasını beklemediğini belirten Osman Can, Hatemi’nin önerisini şöyle değerlendi: “Bu tartışma, çatışma ihtimalini ortadan kaldırmak için, yüksek mahkemenin olası bir çatışma halinde ne gibi yaptırımlarla karşılaşabileceğini hatırlatması açısından mahkemeyi sağduyu ve hukuk yoluna çekmek için faydalı olabilir” dedi.

 Fırat: Hukuken mantıklı

Hatemi’nin önerisinin evrensel hukuk teorisinde pek çok hukukçunun dile getirdiği ve hukuk mantığına uygun bir görüş olduğunu belirten AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da, bu yolun, çözüm bulunması açısından tartışılabileceğini söyledi. Fırat “Bu konuyu daha önce Ahmet İyimaya da dile getirmişti. Bireysel kanaatim Osman Can’ın ve İyimaya’nın görüşlerinin tartışılmasından yanadır. Ancak işin bir de realite boyutu var. Bir sistem krizi çıkması olasılığı da göz ardı edilmemeli” diye konuştu. 

KAYNAK : TARAF