'Beyaz Türkiye'nin kara Afrika'daki imajı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'deki temasları çerçevesinde ikili görüşmelerde bulunmaya devam ederken, Kamerunlu Bakan'ın sözleri Türkiye'nin zulme uğrayan topraklardaki imajını gözler önüne serdi.
ABONE OLMehmet Toroğlu/Özlem Şahin Şakar'ın haberi
Davutoğlu, dün ilk olarak Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza ile bir araya geldi.
Edinilen bilgiye göre, görüşmede Davutoğlu, Türkiye'nin, bölgesel kuruluşlara olan ilgisi çerçevesinde bu kuruluşla da ilişkilerini geliştirme ve ileride gözlemci üye olma arzusunu dile getirdi.
Davutoğlu, Şili'nin eski dışişleri bakanı olan Insulza'ya, Türkiye'nin Latin ve Orta Amerika bölgelerine yönelik açılım politikası çerçevesinde, bölge ülkeleriyle daha yoğun ticari ve ekonomik işbirliği isteği ve artan temaslarını daha iyi koordine edebilmek açısından, kuruluşa olan ilgisini beyan ederken, Insulza'nın Davutoğlu'nun bu sözlerini memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.
Görüşmede Türkiye'nin bölgesel açılımı hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye'nin bölgede açmayı düşündüğü büyükelçiliklerden de bahsetti.
Davutoğlu, kuruluşla siyasi diyaloğu artırmak istediklerini dile getirerek, kuruluşun da Türkiye üzerinden ticari ve kültürel anlamda diğer bölgelere ulaşabileceğine dikkati çekti.
Bakan Davutoğlu, dünkü ikinci görüşmesini ise İrlanda Dışişleri Bakanı Michael Martin ile yaptı.
Ortadoğu konusunun damgasını vurduğu bu görüşmede Martin, Ortadoğu'ya ilişkin gelişmeleri Davutoğlu'na sordu, Davutoğlu da, özellikle Ortadoğu barış süreci ve Irak başta olmak üzere, Lübnan ve İran konularında Martin'e bilgi verdi, analizlerini aktardı.
Davutoğlu görüşmede ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerine dair görüşlerini ve Kıbrıs meselesine ilişkin son durumu anlattı.
Martin de, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği görüşmede tekrar ortaya koydu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gün içinde ayrıca dört Afrika ülkesinin bakanlarıyla ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.
Bu bakanlardan Kamerun Dışişleri Bakanı Henri Eyebe Ayissi, görüşmede özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kamerun'u ziyaretini gündeme getirerek, bu ziyaretten duydukları heyecanı, "Bütün Kamerun ayaktaydı" sözleriyle yansıttı.
KAMERUNLU BAKAN: "SİZ BEYAZSINIZ, AMA BİZDENSİNİZ"
Cumhurbaşkanı Gül'ü karşılamaya, Kamerun Yüksek Mahkemesinin bir yargıcının bile geldiğine dikkati çeken Ayissi, Türkiye'ye olan sempatisini, "Siz beyazsınız, ama bizdensiniz, sömürgeci değilsiniz" ifadesiyle dile getirdi.
Türkiye'nin Kamerun'da büyükelçilik açma kararından duyulan karşılıklı memnuniyet dile getirilirken, Kamerun'un da Ankara'da Büyükelçilik açma kararı aldığı öğrenildi.
Kamerunlu bakan, Türk iş adamlarının ülkesine daha çok yatırım yapmasını ve karşılıklı ticaretin artırılmasını isterken, Davutoğlu da Türk girişimcilerine özellikle inşaat sektöründe daha çok alan açılması arzusunu ortaya koydu.
Ayissi, ticaretin yanında, sağlık ve eğitim alanında da daha çok işbirliği beklediklerini belirtti.
Davutoğlu görüşmede, eşi Sare Davutoğlu'nun da dahil olduğu Yeryüzü Doktorları adlı sivil toplum kuruluşundan 5 doktorun, 27 Temmuz-8 Ağustos günleri arasında Kamerun'da 10 bin kişiye sağlık taraması hizmeti verdiğini de hatırlattı.
Bakan Davutoğlu'nun Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih ile görüşmesinde tamamen Somali konusu ele alınırken, Eritreli bakan, Somali konusunda Türkiye'nin çabalarının sürmesini istediklerini, barış sürecini ilerletebilecek en önemli ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu kaydetti.
Mozambik Dışişleri Bakanı Oldemiro Marques Baloi de Davutoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'nin Mozambik'e atadığı yeni büyükelçiye her türlü desteği vereceklerini dile getirirken, Davutoğlu da Türkiye ile Mozambik arasındaki ticaret hacminin 2009 yılında 100 milyon dolara vardığını aktardı ve Dışişleri Bakanlıkları personeli arasında değişim programı önerdi.
Görüşmede, iş adamlarının karşılıklı teşvik edilmesi ve ticari ilişkilerin artırılması arzusu da dile getirilirken, Mozambik tarafı, ikili ziyaretleri daha çok artırma arzusunda olduklarını bildirdi.
Baloi ayrıca, Türkiye'nin, yükselen bir ekonomik güç olarak, kendileri için çok önemli bir model ülke olduğunu söyledi.
Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile görüşmede de, ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi arzusu ortaya kondu ve Kasım ayında bu ülkeye gitmesi öngörülen Davutoğlu'na teşekkür edildi.
Davutoğlu dün ayrıca, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Dışişleri Bakanlarını çalışma yemeğine ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ev sahipliğinde Transatlantik Dışişleri Bakanları akşam yemeğine katıldı.
DAVUTOĞLU VE CLINTON AYAKÜSTÜ PAKİSTAN'I GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, Davutoğlu'nun, hafta başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle düzenlenen, sel felaketinden etkilenen Pakistan'a yardım toplantısı sırasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ayaküstü bir görüşme yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un da bulunduğu görüşmede iki bakan, Pakistan konusunu ele aldı.
Bu arada, Davutoğlu'nun önceki gün Holbrooke ile New York'taki Türkevi'nde yaptığı görüşmeye ilişkin de yeni ayrıntılar veren diplomatik kaynaklar, görüşmede Holbrooke'un, Türkiye-Pakistan ilişkilerinden bahsettiğini ve herkesin bu ilişkilerden "özel ilişkiler" diye bahsetmesinin nedenini sorduğunu, Davutoğlu'nun da, iki ülke ilişkilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdiğini belirttiler.
Davutoğlu-Holbrooke görüşmesinde, Pakistan'a yardımların nasıl daha iyi koordine edilebileceğinin üzerinde de durulurken, Davutoğlu, BM'nin bu konudaki çabalarının daha koordineli olması gerektiği mesajını verdi.
Görüşmede Holbrooke'un, anayasa referandumundan dolayı Davutoğlu'nu tebrik ettiği de öğrenildi.