Başbakan Erdoğan'a yargıdan iyi haber
23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan Erdoğan’ın referanduma yönelik “Hayır diyen darbecidir” sözleri nedeniyle referandumda ”hayır” oyu kullananların kişilik haklarına saldırıldığı gerekçesiyle açılan davayı reddetti.
ABONE OLAvukat Sedat Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Eylül’de yapılan Anayasa referandumu öncesi söylediği “Hayır diyen darbecidir” sözleriyle kişilik haklarına saldırdığını savunarak, Başbakan Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırısının hukuka aykırılığının tespit edilmesini istemişti.
Vural, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül’de NTV’de katıldığı programda Ruşen Çakır’ın “Diyorsunuz ki 'Bu anayasa oylaması bir zihniyet oylamasıdır' ama bunu ileri götürüp ‘Hayır diyenler darbecidir’ deniyor sizce öyle mi” sorusu üzerine “Bana göre darbe anayasasını savunduklarına göre darbecidir” dediğini anımsattı.
Başbakan’ın sözlerinin demokrasi ve demokratik hukuk devleti anlayışına, seçme ve seçilme hakkını pozitif güvenceye alan uluslararası sözleşmeler ile yurttaşlık ve oy verme hakkına aykırı olduğunu öne süren Vural, dilekçesinde, “Oy verme hakkımı ‘hayır’ olarak kullanarak, referandum oylamasına demokratik katkı sağlayan milyonlarca yurttaştan biri olarak; demokratik ve Anayasal bir hakkı kullanmam nedeniyle, davalının ‘Hayır diyen darbecidir’ söz ve eylemi ile, Medeni Yasanın 24, 25, Borçlar Yasasının 49. maddeleri gereği kişilik haklarıma saldırısının hukuka aykırılığının tespiti ile tespit kararının yayımlanmasına, yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim” dedi.
-MAHKEME DAVAYI REDDETTİ-
Bugün davayı görüşen yerel mahkemede Başbakan Erdoğan’ın avukatının yaptığı savunmada, “Müvekkilimin sözleri basın yer aldığı gibi değildir. Müvekkilimin ayrıştırma gibi bir amacı yoktur” dedi. Erdoğan’ın avukatı davanın reddedilmesini talep etti. Talepleri karara bağlayan mahkeme heyeti davayı reddetti.
Bu karar üzerine Vural, yerel mahkemenin kararını Yargıtay’da temyiz edeceğini ve iç hukukun tükendiği takdirde davayı AİHM’ne taşıyacağını bildirdi.